Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
335
Utgivningsdatum
2022-09-22
Förlag
Max Ström
Originaltitel
Vattenland
Medarbetare
Leo, Patric (form)
Dimensioner
217 x 178 x 33 mm
Vikt
1030 g
SAB
N
ISBN
9789171265739
Vatten - land : om våtmarkens roll i det utdikade landskapet (inbunden)

Vatten - land : om våtmarkens roll i det utdikade landskapet

(6 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2022-09-22
239
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Sverige är ett av världens mest vattenrika länder med drygt 100 000 sjöar. Nästan tio procent av landets yta täcks av vattendrag och sjöar. I hundratals år har vi människor kämpat för att bli av med vatten. Längden på anlagda diken är mycket längre än längden på naturliga vattendrag. Men utdikning leder till att våta livsmiljöer försvinner, att den biologiska mångfalden minskar - och till stora koldioxidutsläpp med kraftig klimatpåverkan. Torrlagda kärr, mossar och sjöar står idag för motsvarande 20 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. Ett varmare klimat leder till stora förändringar i vattenmiljöerna, både i Sverige och på andra kontinenter. Landin och Henrikson berättar initierat om svält, jordhunger, utdikning, levande landskap - och om återvätningen av Sverige.

I en rikt illustrerad bok tar Bo Landin och Lennart Henrikson oss med på vandringar längs vattendrag som berättar en historia om livet i vattnet och om vattnet som livsförutsättning. Det fritt strömmande vattnet, våra sjöar och tjärnar går hand i hand med utvecklingen av vår kultur. Vi möter vattnet i litteraturen och musiken. Vi människor vill vara vid vatten, bo vid vatten och knyter mycket av vårt kulturella arv till vattendrag och våtmarker. Samtidigt har vi i hundratals år debatterat och lagstiftat om hur vi bäst och snabbast ska göra oss av med vatten: räta ut åar så att de rinner snabbare, sänka sjöar för att skapa potentiell jordbruksmark, dika ut mossar och kärr, dämma älvar så att vattnets kraft kan tämjas i mänsklig tjänst. Kort sagt - den här boken handlar om kampen mellan vatten och land.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vatten - land : om våtmarkens roll i det utdikade landskapet
 2. +
 3. Fotavtryck : hur du och jag påverkar vår jord

De som köpt den här boken har ofta också köpt Fotavtryck : hur du och jag påverkar vår jord av Bo Landin (inbunden).

Köp båda 2 för 298 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Vatten - land : om våtmarkens roll i det utdikade landskapet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Intressant
  Linnea Aronsson, 30 oktober 2023

  Boken ger en bra förståelse om vatten, skog och arter i naturen och hur dessa samspelar. Boken är lättläst dessutom.

 2. En ögonöppnare
  Per Lundqvist, 23 augusti 2023

  Jag var lite tveksam till att verkligen köpa boken men var tillräckligt nyfiken för att slå till. Ångrar det inte en sekund. Det är en verkligt djupgående genomgång av just hur vatten förhåller sig till land, hur och framför allt varför det har förändrats. Det kan tyckas som ett supertråkigt ämne för en tegelsten som denna bok - men det är precis tvärtom.

  När jag idag åker genom landskap med bil eller tåg ser jag diken, åar och vattendrag på ett helt annat sätt än tidigare. Jag läse... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av författarna