Alla mot djuren : de politiska ideologierna och världens varelser (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
Serie Lumen
Antal sidor
327
Utgivningsdatum
2021-11-24
Upplaga
1
Förlag
h:ström - Text & Kultur AB
Dimensioner
212 x 145 x 23 mm
Vikt
410 g
SAB
Dgug,Ocg
ISBN
9789173272964

Alla mot djuren : de politiska ideologierna och världens varelser

(7 röster)  |  Läs 4 recensioner
Häftad,  Svenska, 2021-11-24
224
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Djuren utnyttjas för människans syften men förhållandet är sällan föremål för politisk analys. De politiska ideolo gierna skildras normalt som positioner längs en skala från traditionalism till radikalism, och vi betraktar vanligtvis ismerna som rivaler med i grunden olika samhällsideal. Men det är för att vi anlägger ett människoperspektiv. I den här Alla mot djuren prövas en annan blick djurens.

Om vi tar djurfabrikerna, slakterierna eller industritrålarna som utsiktspunkt framträder ideologierna inte som skilda visioner, utan snarare som olika fraktioner inom en och samma ideologi: antropocentrismen, läran att detta är människans planet, att vi är fria att förvandla andra levande varelser till rimmat fläsk och panerad spätta. Denna föreställning är så stark och självklar att den vanligtvis undgår oss.

Ideologiernas grundare tänkare som Edmund Burke, Adam Smith och Karl Marx har varit blinda för djurs intressen. Men även deras efterföljare i modern tid: aktivister, opinionsbildare och regeringsföreträdare. Hur låter argumenten för människans herravälde? Vad har anhängarna av de respektive ideologierna för djursyn och djurpraktik? Alla mot djuren varvar idéhistoriska undersökningar med samtidsstudier i ett ämne som ofta försummats i den politiska litteraturen: relationen mellan människa och djur.

Pelle Strindlund är författare. Bland hans böcker återfinns Jordens herrar (2011) och Leva etiskt (2009, med Annika Spalde). Han har en fil. mag. i religionsvetenskap och är sedan 1990-talet aktiv djurrättsförespråkare.

"Alla mot djuren är en välskriven och intresseväckande bok som analyserar hur sex olika politiska ideologier ser på djuren" - Kent Lindkvist, Bibliotekstjänst

"Pelle Strindlunds Alla mot djuren gör ansatsen att bryta loss från den traditionella skalan med traditionalism i ena hörnet och radikalism i andra, och anlägger en annan skala; antropocentrismen. Han menar att det saknas någon inom den traditionella politiken nämligen djuren. Vi är bländade av ett människoperspektiv som gör att vi på olika sätt rättfärdigar att vi äter våra artfränder. ... Sakligt och utförligt betar Strindlund av liberalismen, socialismen, konservatismen, humanismen, ekologismen och feminismen. Han börjar med de stora filosoferna och avslutar med samtida politiker och aktivister. Man behöver inte vara vegan för att tycka att detta är oerhört intressant. Mig veterligen har detta aldrig tidigare gjorts i en svensk kontext. Rekommenderad läsning för både köttätare och veganer." - Carolina Olsson, Katolskt magasin
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Alla mot djuren : de politiska ideologierna och världens varelser
 2. +
 3. Jordens herrar : slaveri, djurförtryck och våldets försvarare

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jordens herrar : slaveri, djurförtryck och våld... av Pelle Strindlund (pocket).

Köp båda 2 för 273 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Alla mot djuren : de politiska ideologierna och världens varelser. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Äntligen förstår jag!
  AgnesKenshin, 17 maj 2022

  Äntligen förstår jag varför djurrättsliga motioner går trögt om ens går alls inom politiken/med politiska beslut. Tack vare att författaren som benar ut den ena ismen efter den andra påvisar han att alla andra levande varelser förutom människan finns inte att finna (rätten att vi slutar se dem som resurser för oss att använda hursomhelst vi föredra, att vi överhuvudtaget utnyttjar dem för vår egen vinning skull, att de inte likt oss ska få lov att finnas bara för deras egen skull). Samtliga S... Läs hela recensionen

 2. Pelle Strindlund är en viktig röst
  Agnes , 5 april 2022

  Jag har ännu inte läst boken, men Jordens herrar och Kärlekens väg har jag i bokhyllan. Och vet att Strindlund är oerhört läsvärd. Mycket intresserad av hans resonemang även i denna bok. Är det inte häpnadsväckande, hur vi ser på de vi kallar djur, trots att mänskligheten utvecklats på så många andra områden? Det är en blind fläck i de flesta människors medvetande, och Strindlund förklarar, sätter det i ett samhälleligt, politiskt och historiskt sammanhang.
  Efter en egen upplevelse av att... Läs hela recensionen

 3. Vad varje människa borde läsa!
  Tommy Liljegren, 4 april 2022

  Enormt vass spjutspets i Pelles penna. Boken dissekerar våra urgamla normer om hur vi kan behandla djur, och som knappast har någon relevans i vårt samhälle längre. Framför allt inte moraliskt.
  "Alla mot Djuren" ger en mycket bred inblick i hur allt blivit som det blivit utifrån våra vanligaste politiska ideologier. Boken nagelfar de flesta gamla klichéerna (ursäkterna) för att upprätthålla en daterad norm och plockar isär dem i smådelar och tittar på vad vi egentligen håller på med. Läs hela recensionen

 4. Upplysande och underhållande
  Martin Smedjeback, 14 januari 2022

  Det är påfallande efter att ha läst boken hur alla, oavsett politisk härkomst, nedvärderar djuren och försvarar djurutnyttjande med bristfälliga argument. Strindlund skriver med skärpa och tydlighet om hur både historiska politiska tänkare och nutida svenska politiker resonerar kring djur. Boken passar både de som är nya inför ämnet och de som är väl insatta i djurrätt och veganism.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Pelle Strindlund