Hägring 38 (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
299
Utgivningsdatum
2014-08-14
Upplaga
1
Utmärkelser
Nordiska rådets litteraturpris
Förlag
Månpocket
Medarbetare
Acedo, Sara R. (form)
Dimensioner
178 x 110 x 20 mm
Vikt
173 g
SAB
Hcd
ISBN
9789175033488
Hägring 38 (pocket)

Hägring 38

(135 röster)  |  Läs 16 recensioner
Pocket, Svenska, 2014-08-14
79
  • Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 7 format & utgåvor
Året är 1938. Adolf Hitlers expansionspolitik väcker både vrede och beundran, inte minst i den så kallade Onsdagsklubben i Helsingfors. Det är ett informellt diskussionsforum, som består av några gamla vänner till advokaten Claes Thune. Forumet är lika mycket en ursäkt för att supa ihop som för att prata politik, men detta år är det tydligt att Europas splittring också är Onsdagsklubbens, och Claes Thune börjar ge upp om dess framtid. Thune engagerar sig i utrikespolitiken även som skribent i dagspressen, men är inte engagerad i så mycket annat. Han är frånskild och uppgiven, och ägnar sin byrå ett förstrött intresse. Som tur är har han en duglig hjälp i sin nyanställda sekreterare, Matilda Wiik. Men fru Wiik känner sig inte särskilt duglig. Hon jagas av minnen från inbördeskriget, då hon var sexton år gammal och tvingades uppleva saker hon försökt glömma sedan dess. En dag hinner minnena ikapp henne. När Onsdagsklubben har möte på kontoret så hör hon en röst hon hade hoppats aldrig behöva höra igen. Kjell Westö visar än en gång att han är en av Nordens viktigaste uttolkare av vår historia, av hur storpolitiken griper in i människors innersta liv. Hägring 38 följer, i en tätare och mer thrillerartad form, linjen från hans "Helsingforsbukett", de fyra stora romaner som skildrade Helsingfors och Finlands 1900-tal: Drakarna över Helsingfors, Vådan av att vara Skrake, den Finlandiaprisbelönade Där vi en gång gått och Gå inte ensam ut i natten.Hägring 38 belönades med Sveriges Radios Romanpris 2014 och nominerades till Augsustpriset och Nordiska Rådets pris.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Hägring 38
  2. +
  3. Den svavelgula himlen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den svavelgula himlen av Kjell Westö (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 16 recensioner av Hägring 38. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Lågmäld spänning
    Charlotta, 24 februari 2018

    En fin beskrivning av dåtidens anda. Ett rikt persongalleri som man blir sugen att veta mer om och återvända till.
    En lågmäld spänning genomsyrar boken som engagerar.

  2. "svårläst"
    Helen Margareta Nelson, 27 oktober 2015

    extremt liten text i pocketboken, vilket är synd då boken är mycket läsvärd och ett intressant tidsdokument vars frågor är aktuella även idag

  3. Läsvärd!
    Trollhassel , 10 augusti 2015

    En fantastisk skildring av Helsingfors,tiden innan andra världskrigets utbrott. Boken tar av även upp inbördeskriget i Finland mellan de vita och röda och de fruktansvärda förhållanden som rådde i fånglägren, som vi aldrig lärt oss om på historielektionerna. Mycket läsvärt och spännande,med ett slut man sent ska glömma..

  4. Historiskt intressant om förkrigstidens Finland
    Agneta Lundgren, 14 februari 2015

    En spännande bok, men på ett mycket annorlunda sätt. Absolut ingen deckare. Dessutom ger boken så otroligt mycket mer. Läsaren får uppleva hur en högutbildad person, advokaten Thune, och en kvinna av folket, Matilda, ser på Hitlers expansionspolitik.

    Vad gäller Matilda får man även uppleva hur hon jagas av hemska minnen från inbördeskriget. Då och då stannar man upp i läsningen för att ta reda på fakta bakom avsnitt i boken. På så sätt lär man sig en hel del om det finska inbördeskriget och folkets lidande under detsamma.

  5. Mystiskt, lågmäld och fängslande
    Marve, 8 februari 2015

    En av de mest välskrivna böcker jag läst. Känns som att varje ord är valt med omsorg och att varje mening har en betydelse. Man läser långsamt och slukar allt.

    Här skildras ett Helsingfors under en orolig tid. Vi får följa det från en advokats perspektiv, med insyn i överklassens liv och diskussioner. Parallellt får vi även hans sekreterares perspektiv, som har en helt annan bakgrund.

    Hela berättartekniken är lågmäld, karaktärerna har stor korrekthet i sitt språk, men samti... Läs hela recensionen

  6. Spännande tidsdokument
    Mats Hultman, 6 februari 2015

    Hägring 38 är ett välskrivet och spännande tidsdokument som både lär en mer om Finlands tidiga 1900-talshistoria och levererar en historia där man inte kan sluta läsa förrän man kommit till sista sidan.

  7. Läsvärd
    Leif Strandberg, 23 januari 2015

    Boken behandlar situationen i Finland strax för andra världskriget, med tillbakablickar på inbördeskriget 1917-18. Personerna är trovärdiga, liksom handling och miljö. Boken är intressant och spännande. I boken tas ett mycket intressant mänskligt dilemma upp. Jag rekommenderar den verkligen.

  8. Något som drar
    Monika Larsson, 22 januari 2015

    Den har något från första sidan som gör att du knappt kan lägga ifrån dig boken, även för en ganska ovan läsare. Monika

  9. Segt
    Sealc (Lidingö), 12 januari 2015

    Kanske är boken av intresse för den som läst de tidigare i serien. Men det hade inte jag. Det kan även tänkas att historien och miljöskildringarna röra finlanssvenska hjärtan företrädesvis födda på 30 talet, eller så. I annat fall så ska du läsa nått annat.

  10. Fängslande, spännande och informativ
    Ingrid Nettervik, 7 januari 2015

    Kjell Westös roman är väl värd sitt pris, Nordiska rådets litteraturpris. Den ger en inblick i händelser före världskrigets utbrott, visar på vilka konflikter som kan uppstå av motsatta inställningar till det som genom nazismen händer i Europa. Intressant är det sätt som tidigare händelser i Finland vävs in i handlingen och hur de leder fram till det överraskande slutet.

  11. Hägring 38 av Kjell Westö Kanonbra
    Margaretha Törnvall, 30 december 2014

    Har dessutom lyssnat på radio där Stina Ekblad läste den på finlandssvenska. Jättebra, särskilt om man gillar Finland och spec Helsingfors

  12. jag gjorde ett misstag
    Gunvor Bergström, 24 december 2014

    min köksradio står på P1 från morgon till kväll och då o då befinner jag mig i köket när det är radioföljetong. Slutsats - antingen lyssnar man eller också läser man. Att höra kortare o längre fragment av en radioföljetong och sedan försöka läsa blir förvirrande rätt hanterad är boken värd sina 5 stjärnor - skall läsas med eftertanke och lite insikt i Finlands historia!

  13. Läs den!
    Wa, 16 november 2014

    En tidsperiod som är intressant ur många perspektiv, tankar, idéer, ideologier och vänskap bryts mot varandra. Frågan om Onsdagsgruppens vara och frågan om ensamhetens pris.

  14. Omdöme
    Ariadne, 29 oktober 2014

    Mycket bra. Berättar om ett dyster kapitel i Finlands historia, som vi svenskar har hört mycket litet om. Välskriven, Matilda Wiiks och i viss mån Thunes öden är gripande.

  15. Fängslande samtidsbeskrivning
    birma, 6 oktober 2014

    Intressant historie- och tidsbeskrivning med fängslande människoskildringar (fast något rörigt i början innan man får ihop alla smeknamn med respektive personer). Mycket bygger på verkliga händelser och det måste ligga ett omfattande researcharbete bakom. Värdig vinnare av Sveriges Radios Romanpris 2014.

  16. Läs och lär om Finlands historia!
    Åsa , 28 augusti 2014

    Boken är lite av en deckare där upplösningen kommer först i slutet. Men den är så mycket mer. Vi får ta del av ett stycke finsk historia från 1918 fram till 1938 och hur samhället och individerna påverkades av inbördeskriget 1918. I Sverige är vi tämligen okunniga om vårt grannlands moderna historia men här får vi den inpå huden. Advokat Thune är en rätt vanlig person, lite träaktig men med värderingar som jag tror överensstämmer med författarens. Matildas bakgrund är en helt annan än hans ... Läs hela recensionen

Visa alla 16 recensioner

Fler böcker av Kjell Westö