Recitatif (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
41
Utgivningsdatum
2018-11-06
Förlag
Novellix
Översättare
Helena Hansson
Medarbetare
Benk, Lisa (form)
Dimensioner
150 x 105 x 5 mm
Vikt
46 g
SAB
Hce.016
ISBN
9789175892849
Recitatif (häftad)

Recitatif

Häftad Svenska, 2018-11-06
54
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Detta är en av Toni Morrisons få publicerade noveller. Här står hudfärg i centrum: Författaren låter historiens huvudkaraktärer, Twyla och Roberta, vara tydligt åtskilda av såväl färgen på sitt skinn som av sin klasstillhörighet. Träffsäkert och skickligt låter Morrison oss konfronteras med våra egna föreställningar om den andre, föreställningar som gång på gång ställs på ända, och hon låter oss aldrig få veta vem som är svart och vem som är vit.

Jag höll på att försöka fylla på kaffekannorna och få dem allihop på plats på värmeplattorna när jag såg henne. Hon satt i ett bås och rökte en cigarett tillsammans med två snubbar som var helt täckta av hår på huvudet och i ansiktet. Hennes eget hår var så stort och ostyrigt att jag knappt såg hennes ansikte. Men ögonen. Jag skulle känna igen dem var som helst.

Toni Morrison föddes 1931 i USA. Hon debuterade som författare 1970 med romanen De blåaste ögonen, den första av hittills tio skönlitterära verk. Hennes böcker har uppskattats av såväl kritiker som av den breda publiken, och hon är särskilt omtyckt för sin träffsäkra dialog och sina nyansrika skildringar av det svarta USA.

1993 blev Toni Morrison första svarta kvinna att tilldelas Nobelpriset i litteratur. Motiveringen löd: "genom en romankonst präglad av visionär kraft och poetisk pregnans levande- gör [hon] en väsentlig sida av amerikansk verklighet".

Toni Morrison har endast skrivit två noveller, en av dem är Recitatif. Den kommer nu ut för första gången på svenska, i översättning av Helena Hansson.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Recitatif
  2. +
  3. Presentask med fyra Nobelnoveller II

De som köpt den här boken har ofta också köpt Presentask med fyra Nobelnoveller II av Kazuo Ishiguro, Toni Morrison, John Steinbeck, Herta Müller (häftad).

Köp båda 2 för 213 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Toni Morrison