Kornas planet : om jordens och mångfaldens beskyddare (kartonnage)
Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
254
Utgivningsdatum
2020-04-22
Förlag
Ordfront Förlag
Dimensioner
220 x 140 x 21 mm
Vikt
410 g
SAB
Qdfe
ISBN
9789177750970

Kornas planet : om jordens och mångfaldens beskyddare

(18 röster)  |  Läs 6 recensioner
Kartonnage,  Svenska, 2020-04-22
217
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Kon har alltid haft en viktig mytologisk betydelse. I Norden precis som i många andra äldre civilisationer har det funnits gott om heliga kor och tjurar. Kon har varit människans följeslagare under 11000 år och spelat en avgörande roll för att bygga samhällen och kulturer. Idag har många kor förvandlats till hårt jobbande industriarbetare. Magin är borta. Kon framställs ofta som ett av planetens största hot men är snarare ett offer för kommersialiseringen av vår mat.

Detta förut så älskade djur har förvandlats till en enda sak: så billig mat som möjligt. I dagens klimatdebatt tas sällan hänsyn till kons fantastiska mångsidighet och hennes viktiga bidrag till ett uthålligt livsmedelssystem. Idisslarnas trumfkort, att kunna omvandla grödor som vi människor inte kan äta till näringsrika livsmedel, ses som en belastning i form av metanutsläpp och stor markanvändning. Kornas planet är en bok som på djupet beskriver vad kon har betytt för mänskligheten.

Författarna Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer von Bremen menar att kon är en viktig kompanjon för att bygga en mer hållbar värld, men då måste hennes mångsidighet tas tillvara. I boken blandar författarna sina egna erfarenheter som nyblivna koägare med historia och vetenskapliga rön. Resultatet är en kärleksförklaring till kon, men också en svidande kritik av det kapitalistiska matsystem som förvandlar korna till planetskadande produktionsmaskiner.

Ann-Helen Meyer von Bremen är journalist och författare. Gunnar Rundgren är lantbrukskonsult, författare och skribent. Båda skriver om lantbruk, mat och miljö och är även flitigt anlitade föredragshållare. Tillsammans driver de också ett litet lantbruk, Sunnansjö Gård, med grönsaksodling och några kor.

"Imponerande bred, vilket gör läsningen mycket lärorik och spännande. Boken är skarp och tankeväckande."
BTJ
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kornas planet : om jordens och mångfaldens beskyddare
 2. +
 3. Tillsammans : människan som människans räddning

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tillsammans : människan som människans räddning av Lasse Berg (inbunden).

Köp båda 2 för 346 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Kornas planet : om jordens och mångfaldens beskyddare. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Dokument
  Kartläsaren (Karlstad), 11 augusti 2023

  En ödmjuk lärande beskrivning om hållbar matproduktion som pågår och kan öka globalt och icke hållbar matproduktion som tyvärr pågår i större utsträckning.

 2. Hylla de en dödar, går det
  AgnesKenshin, 6 juni 2023

  Märkligt att författarna släpper en bok som hyllar kor, som de även själva föder upp, dödar och styckar i bitar till försäljning. Går det? Att respektera någon är väl att inte ta livet av hen? Och älskar en kor vill en väl inte tjäna pengar på att folk köper ens käraste kossor -deras kroppsdelar paketerat i plast???? Det skaver åtminstone i mig. Läs hellre Pelle Strindlund's böcker med ett djurrättsligt perspektiv.

 3. Läs denna!
  Elisabet Tyrenius, 13 september 2021

  Viktiga och genomtänkta perspektiv som behövs i den stundom skeva debatten om mat och miljö. Författarna förmedlar en omsorg om både människa och djur och ställer dem inte mot varandra.

 4. Välskriven och informativ
  Kaffeläsaren, 21 december 2020

  Kornas planet är både en hyllning till kon likväl som det är en skildring av hur korna har det idag. Det har gått från en tid då det fanns kor på varenda gård till nu när det är sällsynt med kor och de endast finns på riktigt stora gårdar som numera mest liknar industrier. Korna har gått från att vara individen Rosa eller Blenda till att endast bli ett nummer som en robot läser av. Det är en skrämmande utveckling åt fel håll där man på många sätt tappar känslan för djuren och det allra viktig... Läs hela recensionen

 5. Väldigt trevlig läsning.

  Intressanta jämförelser med olika djurhållning i världen. Perspektiv på nu och då och fördelar o nackdelar me det. Väl värd att läsa för alla. Både de som har djur men också inbitna stadsbor.

 6. Kossors betydelse för vår existens
  Mgf, 6 oktober 2020

  Bra information om kons betydelse för människan, för öppna landskap, för klimatet, för den biologiska mångfalden, uthålligt livsmedelssystem, mer hållbar värld. Boken påvisar många felaktigheter i den allmänna debatten.

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av författarna