B-laget : rapport från ett utanförskap (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
125
Utgivningsdatum
2022-01-18
Förlag
Ordfront förlag
Medarbetare
Ceken, Michael (form)
Dimensioner
217 x 143 x 13 mm
Vikt
248 g
SAB
Lz Carlsson Andersson, Freddot,Vlad,Ohfh-c
ISBN
9789177751915
B-laget : rapport från ett utanförskap (inbunden)

B-laget : rapport från ett utanförskap

(13 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2022-01-18
209
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Det här är det svåraste jag har skrivit. När jag utbildade mig till journalist såg jag framför mig hur jag skulle skriva om klimatförändringarna, om barns rätt till engagerade föräldrar, om den urspårade manligheten. Inte om min egen olycka.

Under två år har Freddot Carlsson Andersson en anpassad lönebi dragsanställning i ett projekt om arbete och normbrytande funk tionsvariationer. Samtidigt får han själv, som 46- åring, sin andra NPF -diagnos. Efter att under lång tid ha rört sig i små cirklar på ytterkanten av arbetsmarknaden, som en fluga under en taklampa, är han på väg att förvandlas till en evig praktikant. Han inser att det här finns en historia som måste berättas, mitt framför ögonen på honom. Trots att han som författa re och journalist egentligen hade velat skriva något helt annat.

B-laget är en drabbande bok om hur det kan vara att leva med NPF-diagnoser, och om hur tillvaron försvåras för dem som inte passar in. Utifrån en vårdag på arbetsplatsen varvas personliga betraktelser med forskning och populärkultur.

"Som recensent har jag läst många faktaböcker som berör AST, men ingen som på ett sådant här ingående sätt och med ett fantastiskt språk beskriver olika situationer både vad gäller svårigheter och ljuspunkter i tillvaron och med rikliga referenser till rapporter, forskning, litteratur och film. Det är svårt att göra denna briljanta bok rättvisa i en recension - den ska läsas! Rekommenderas varmt." BTJ, Katharina Jacobsson

"'B-laget' är ett vittnesmål inifrån livet med väldigt lite pengar - att i skam stjäla en toarulle på jobbet i slutet av månaden, att låtsas vara upptagen när kompisar vill ta en öl på stan - men också mer än så. Med kraft, och ett språk så drivet att man sträckläser, skriver Carlsson Andersson in sin belägenhet i ett större sammanhang." Aftonbladet, Malin Krutmeijer

"Boken är kort, välskriven och drabbande. (...) Oavsett igenkänningsgrad är det en mycket läsvärd bok!" Minabibliotek.se
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. B-laget : rapport från ett utanförskap
 2. +
 3. En kvinnas själ

De som köpt den här boken har ofta också köpt En kvinnas själ av Isabel Allende (pocket).

Köp båda 2 för 248 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av B-laget : rapport från ett utanförskap. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mycket viktig bok
  Maria Hörk, 11 april 2022

  Det här är en bok som alla människor borde läsa. Det gäller både människor som arbetar på myndigheter och kommuner samt även politiker. Jag möter det här varje dag i mitt jobb och jag vet att mycket går att lösa vad gäller arbete och samordning för att människor ska få rätt stöd för att kunna få och behålla ett arbete. Det måste dock få ta den tid det tar med rätt insatser och stöd för varje unik person. Freddot skriver så fantastiskt bra och är mycket viktig och läsvärd. Så köp och läs den. Nu!

 2. Viktig bok!
  Kristina Eriksson, 10 februari 2022

  Freddot sätter strålkastarljuset på utanförskapet mitt ibland oss och på livsvillkoren för personer med NPF i vårt samhälle, visar upp revorna i det skyddsnät vi tror finns där men som sedan länge är uppluckrat och har stora hål. Borde vara obligatorisk läsning för alla som arbetar inom socialtjänsten och försäkringskassan samt politiker.

 3. B-laget skrivet i A-laget
  Andreas Öller, 9 februari 2022

  Freddot skriver en intressant bok som ger en inblick hur det är att leva med en funktionsvariation i hans fall Autism /Asperger. Hur klarar man vardagen? Hur får man ekonomin att gå ihop och kan man någonsin få pengar från Försäkringskassan? Problem som alla känner till som varit sjukskrivna en längre tid. En lättläst bok. Kan rekommenderas!

 4. Smärtsamt & briljant om att vara fattig i Sverige
  Helena, 6 februari 2022

  En riktig käftsmäll om livet som fattig i Sverige idag. Välfärdssamhället vi trodde vi hade är en illusion och det är så fruktansvärt sorgligt. Boken är också en fin gestaltning av livet med npf - om hur allt i tillvaron bara går rakt in, utan filter, och gör en utmattad och överväldigad.
  Freddot skriver med ett driv som gör boken omöjlig att lägga ifrån sig. Läs!

Visa alla 4 recensioner