Den gula tapeten (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
38
Utgivningsdatum
2018-02-26
Upplaga
1
Förlag
Modernista
Översättare
Ingrid Ingemark
Medarbetare
Sundh, Lars (form)
Dimensioner
185 x 124 x 3 mm
Vikt
63 g
SAB
Hce.016
ISBN
9789177812081
Den gula tapeten (häftad)

Den gula tapeten

(1 röst)
Häftad Svenska, 2018-02-26
159
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
»En storartad skildring av ett sammanbrott och självklart en tidig feministisk berättelse.« | Lotta Olsson, Dagens Nyheter

»En sextusen ord lång vandring ner i helvetet.« | Helena Dahlgren, 100 hemskaste

Hon har just fött deras barn. Hennes nedstämdhet efter födseln kallar han »hysteri«. Han hyr vindsvåningen av ett gammalt hus på landet. Här ska hon bara vila - förbjuden att lämna sitt rum. I stället för att bli bättre börjar hon hallucinera och föreställer sig själv krypa tillsammans med andra kvinnor bakom rummets gula tapet. Och i hemlighet nedtecknar hon sina erfarenheter.
Den gula tapeten [The Yellow Wallpaper, 1892] är den korta men intensiva, gotiska skräckberättelsen, skriven som en dagbok, om en kvinna på en vind - fängslad i sitt kön av historien.
Charlotte Perkins Gilmans feministiska novell var länge undangömd i den amerikanska litteraturhistorien. Numer räknas den till klassikerna. Här i svensk översättning av Ingrid Ingemark.

CHARLOTTE PERKINS GILMAN [1860 1935], född i Hartford, Connecticut, var en amerikansk feministisk teoretiker, sociolog, romanförfattare, novellist, poet och dramatiker. Hennes skrifter utgör föregångare till många senare feministiska teoribildningar. Med sin radikala livsattityd har Perkins Gilman varit en förebild för många generationer feminister i USA. Hennes mest berömda verk är novellen Den gula tapeten [1892], skriven i samband med att hon led av postpartumpsykos.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den gula tapeten
  2. +
  3. När skruven dras åt

De som köpt den här boken har ofta också köpt När skruven dras åt av Henry James (pocket).

Köp båda 2 för 214 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Den gula tapeten