Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
746
Utgivningsdatum
2020-08-27
Förlag
Bokförlaget Polaris
Medarbetare
Sokcic, Miroslav (form)
Dimensioner
233 x 157 x 60 mm
Vikt
1186 g
SAB
Hc
ISBN
9789177953661
Renegater (inbunden)

Renegater

(138 röster)  |  Läs 11 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-08-27
239
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
1980 kunde man överallt, på bussar, tåg och i parker, se en roman med ljusgult omslag dominerat av en stor slips. Gentlemen stod det mitt i det gula. Den hade mötts av entusiastiska recensioner, och betraktades allmänt som en framgång. Men det var nog inte många som förstod att det här var en roman som skulle bli, och fortfarande är, en generationsmarkör, sällsynt levande för många läsare än i dag. En roman som fick många unga läsare att fascineras av romanens huvudperson Henry Morgan, mannen av värld med sin ärvda jättelägenhet på Hornsgatan i Stockholm, där natten är en ständig möjlighet. En i grunden mörk historia om vapenaffärer, mord och kidnappning, som hyllades för sin smittande berättarglädje.

Gentlemen fick en oväntad och bejublad fortsättning med Gangsters 2005, där Henry Morgans märkliga försvinnande i Gentlemen får sin förklaring. Och nu är det dags för final, med Renegater, Klas Östergrens hittills mäktigaste roman, kulmen på en av vår tids verkligt framstående romansviter. Berättaren, känd från de tidigare delarna, spejar ut över åkrarna från sin gård i södra Sverige. Det är våren 2018. En händelserik tid . På mycket långt avstånd ser han en gestalt som verkar på något sätt bekant. Mycket riktigt. Det är Henry Morgan. Han är på pilgrimsvandring genom Europa, från Wien och på väg upp till Lappland för att få träffa sin son. Och hans ankomst får naturligtvis konsekvenser.

Klas Östergren debuterade 1975 med romanen Attila, och har sedan dess givit ut tjugotalet romaner och samlingar med noveller och artiklar. Han har dessutom varit verksam som översättare av både prosa och dramatik, framför allt av Henrik Ibsens samtidsdramer - som samlats i två volymer - samt författare till film- och tv-manus, bland dem Gustav III:s äktenskap, Offer och gärningsmän och Soldater i månsken, de två senare i regi av Tomas Alfredson.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Renegater
 2. +
 3. Gangsters

De som köpt den här boken har ofta också köpt Gangsters av Klas Östergren (inbunden).

Köp båda 2 för 418 kr

Kundrecensioner

Det finns 11 recensioner av Renegater. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ett mästerverk
  Anita Eldblad, 20 oktober 2021

  Renegater är en bok som jag kommer att läsa många gånger, de många boksidorna till trots. Östergrens språk och framställningsförmåga överträffar ideligen allt man kan önska. Och det är en ynnest att få se livets omständigheter genom hans ögon.

 2. Många staplade ord.
  Gunnar Monell, 4 juni 2021

  Renegater är en hel antologi av halvfärdiga romanidéer av Klas Östergren löst sammanhållen av en, eller ett par tämligen ointressanta ramhandlingar, där ingen av handlingar engagerade mig. Till slut insåg jag att ingen av personerna i boken engagerade mig heller. Boken skulle behövt en förläggare som redigerat ned den till ungefär 200 sidor, resten är helt ärligt ointressant dravel och oinspirerad transport utan driv.

  Jag gillade Gentlemen och hade hoppats på att författaren kunnat s... Läs hela recensionen

 3. Ställer krav på läsaren
  Göran Stenberg, 2 februari 2021

  Starten och merparten av första hälften synnerligen lovande. Senare tyckte jag mindre om de återkommande utflykterna både tidsmässigt och geografiskt. Nya personer dyker upp, många med begränsad betydelse för "storyn" som får bre ut sig ordentligt med perifera berättelser. Jag har inte helt läst klart boken än, men det har fr.a. en förklaring - "Rapport" som startar på sid. 485! Nästan 200 sidor med rak vänster- och högermarginal, helt utan styckeindelning - puuh! En läsmässig och pedagogisk... Läs hela recensionen

 4. Min favoritförfattare bland de Svenska
  Mats Eriksson, 14 januari 2021

  Klas Östergren är min favorit bland nu levande Svenska författare.
  Tycker om hans språk och den fyndiga kopplingen till Gangster och Gentleman, Levande, spännande och
  tankeväckande.

 5. WOW!!!!
  Cosmos, 18 december 2020

  Det är någonting med språket hos Klas Östergren, med hur han berättar sin historia, hur han bygger sin intrig, den resa man bjuds in till i hans romaner, som är fullständigt förhäxande.
  "Renegater" är overkligt bra. Från första sidan sugs man in i historien, som om man får vara med på en hemlig resa, kommer att få veta någonting som är ett måste för ens fortsatta existens.
  Så har ni inte läst den än, kan jag bara säga, GÖR DET!!!!!!
  Ni kommer att känna er som rikare, mer omfångsstyrkta efteråt.

 6. Mycket bra!
  Östen Berglund, 16 december 2020

  Östergren har ett mycket bra språk i sina böcker. Och så det åter kommande från Gangster och Gentleman, Fyndigt och spännande på ett tankeväckande sätt.

 7. En mytoman om en mytoman
  Kjell Gunnar Jormfeldt, 7 november 2020

  Läser Klas Östergrens Renegater sedan en tid tillbaka. När jag först fick den 750-sidiga boken i min hand tänkte jag att den här kommer jag aldrig att orka läsa ut, men det är en riktig bladvändare. Berättelsen har två huvudmotiv: affären med Jas-plan i Sydafrika och krisen i Svenska Akademin skickligt förenade genom en ramberättelse om en gammal mytoman som oväntat dyker upp på författarens gård. Själv ger han prov på samma förmåga genom att oförväget låta berättelsen kasta sig mellan olika ... Läs hela recensionen

 8. Fantastiskt språk och utmärkt uppläsning.

  Boken är välskriven, spännande och intressant på många sätt dessutom ät den rolig. Njöt av uppläsningen som görs av författaren själv.

 9. Lysande prestation
  Ant, 17 september 2020

  Ge för fan nästa Nobelpris i litteratur till Klas Östergren efter hans nypublicerade roman med motiveringen: 'Som en finne i arslet på makten'. Har läst 441 av de 775 sidorna. Kan därmed konstatera: Ingen spinner en story som han. Så mästerligt! Han är en av de absolut främsta inom modern svensk litteratur genom sina tidigare romaner 'Gentlemän' och sedan 'Gangsters' och nu 'Renegater'. Han biter fast sitt författarskap i en epok 'där anden' dog, där idén om det goda samhället la sig till söm... Läs hela recensionen

 10. Tragikomik på högsta nivå.
  GuSo, 17 september 2020

  Östergren är en mästare på tragikomiska berättelser och det här är en sådan. Herr Svingels erfarenheter i Svenska Akademien förskräcker.

 11. Bara hunnit läsa första hundra sidorna!
  Mike Räsänen, 17 september 2020

  Jobbar mot en femma!
  Efter en skenbart lurig inledning som antagligen tar sig senare kommer han igång. Och det blir spännande.
  Kommer ta sin sid att läsa den här luntan, och den som spar har ju mer kvar!

Visa alla 11 recensioner

Fler böcker av Klas Östergren