Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
264
Utgivningsdatum
2022-09-19
Förlag
Bokförlaget Polaris
Medarbetare
Petterson, Johan (form)
Dimensioner
210 x 137 x 22 mm
Vikt
349 g
SAB
Hc
ISBN
9789177957546

Större trygghet aldrig fanns

(11 röster)  |   Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2022-09-19
229
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Går det att försäkra sig mot all tänkbar olycka? Eller kommer livet ändå alltid att erbjuda obehagliga överraskningar? Klas Östergrens nya roman börjar som en mordutredning, men övergår snart i en öppenhjärtig självbekännelse. Full av dramatiska händelser.

"För femtio år sedan hörde jag talas om en svensk som blivit skjuten på en flygplats i Tyskland. Han hette John Löwenskjöld och sades vara generalsekreterare för International Life Assurance Company, ett försäkringsbolag som beskrevs som något utöver de vanliga, med heltäckande åtaganden och garantier om ett långt och lyckligt liv för sina kunder. Ett liv i fullständig trygghet.

Såväl mordet, offret och försäkringsbolaget var fiktiva inslag i en konstutställning av Björn Lövin. Så realistiskt och trovärdigt gestaltat att det hela blivit en modern myt. Värd att tolka och begrunda.

Vad gick Löwenskjölds visioner ut på? Vilket är priset för den trygghet han utlovade? Går det att försäkra sig mot all tänkbar olycka utan att skapa nya former av elände? Och framförallt: varför blev den gåtfulle Löwenskjöld skjuten?

Efter närmare femtio år är mordet fortfarande olöst. Och många frågor obesvarade. Den här boken handlar om en man som försöker besvara dessa frågor. Han är uppvuxen i en familj som tagit del av ILAC:s förmåner. Han vet vad det handlar om.

Men jag vet inte vad hans tillvaro liknar. Ett paradis eller ett helvete? Eller helt enkelt bara livet i en liten ort någonstans i Sverige? Här och nu."

Klas Östergren

"Annars tänker jag mer på Hjalmar Söderbergs syrliga melankoli när jag lägger boken ifrån mig. På Ian McEwans personliga katastrofromaner, som även de förmår sätta fingret på tidsandans mest galopperande puls utan att darra på manschetten. Mest tänker jag på Klas Östergren." Niklas Qvarnström, Sydsvenskan

"Konflikten inom Ilac som föregick mordet 1971 fortsätter självklart att verka i det fördolda och vibrerar så där hotfullt och gåtfullt som bara Klas Östergren kan få till." Maria Edström, GT

"Större trygghet aldrig fanns" är mycket underhållande och träffsäker." Bodil Juggas, Arbetarbladet

"En bruten kanslisvenska" som erbjuder en påfrestande men i längden fullständigt fängslande läsning." Kristoffer Leandoer, Svenska Dagbladet

"'Större trygghet aldrig fanns' är en finurlig roman som avtäcker det moderna Sveriges inte alltid trevliga aspekter." Jonas Thente, DN
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Större trygghet aldrig fanns
 2. +
 3. Det andra namnet : Septologin I-II

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det andra namnet : Septologin I-II av Jon Fosse (inbunden).

Köp båda 2 för 478 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Större trygghet aldrig fanns. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Hur blev det så här?
  Inga Christensen, 17 februari 2023

  När jag föddes 1946 och fortfarande när jag tog studenten 1965 var Tage Erlander Sveriges statsminister. Med ett parti som haft hela Sverige i ett järngrepp tills vi äntligen blev fria vid EU-inträdet 1995. Ett sådant samhälle skapar Gråstenas invånare.

 2. Tänkvärt
  Agneta Andersson, 16 februari 2023

  Jag gillar Östergren mest för språket men även för diskussionen som väcker tankar och funderingar. Lättläst utan att vara en bagatell.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Klas Östergren