John Enninger : spelman, kongl. kammarmusikus, klockare (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
189
Utgivningsdatum
2003-12-01
Förlag
Gidlunds förlag
Illustrationer
6 plansch-blad
Dimensioner
222 x 150 x 10 mm
Vikt
350 g
SAB
Ijz
ISBN
9789178446377
John Enninger : spelman, kongl. kammarmusikus, klockare (häftad)

John Enninger : spelman, kongl. kammarmusikus, klockare

Häftad Svenska, 2003-12-01
175
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Biografin över John Enninger, spelmannen, kongl. hovkapellisten och klockaren i det skånska Höör, är som en bildväv där centralgestalten är Enninger själv. Hans växlande liv ger ljus och skuggor, och hans spelmansglädje och virtuosa konsertspel utgör brokiga inslag.

Genom författarens återupptäckt av Enningers dagbok från åren 1884 till 1903 i Musikmuseet i Stockholm fördjupas och utökas bilden. Fram träder allt fler gestalter Enningers familj och släkt, sångare och musiker, och en hel bygd i vardag och fest. Själv är han ofta på resa, som spelman och konsertviolinist men också för att lyssna till berömda gästspelare. I vardagslag syns han med oxar och häst slita för brödfödan hemma i Höör.

Elisabet Wentz-Janacek hörde i unga år i Höörs prästgård talas om John Enninger. Hon lärde känna elever till honom som höll kammarmusiken levande. Man talade ännu om hans eget violinspel som något enastående. Anekdoterna kring honom var många. Frågetecknen om kvinnorna i hans liv också. Så småningom drogs Elisabet in i musiken och den repertoar som Enningers elever alltjämt spelade. Senare blev spelmansmusiken och de folkliga koralerna allt intressantare för henne.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. John Enninger : spelman, kongl. kammarmusikus, klockare
  2. +
  3. Alla var där - från Nisse Ahlrot till Judy Garland : stjärnorna på Kronprinsen 1961-1991

De som köpt den här boken har ofta också köpt Alla var där - från Nisse Ahlrot till Judy Garl... av Christer Borg (häftad).

Köp båda 2 för 376 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »