Stugland : en berättelse om Sverige (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
124
Utgivningsdatum
2022-04-22
Förlag
Volante
Medarbetare
Möllersten, Lukas (form)
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
294 g
SAB
O-c
ISBN
9789179652043
Stugland : en berättelse om Sverige (inbunden)

Stugland : en berättelse om Sverige

(13 röster)
Inbunden,  Svenska, 2022-04-22
209
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
En rödmålad stuga med vita knutar är en svensk flagga. Den vajar på många sätt starkare i Sveriges kollektiva medvetande än ett gult kors mot blå bakgrund, och väcker en enkel värme inombords: doften av midsommarafton och kaffet efter skogspromenaden, tystnad och stillhet bortom stressen i stan.

Den röda stugan är folkets stuga. Men för den som skrapar på ytan döljer sig en mer komplex historia under falufärgen. Var kommer stugan ifrån? Vem känner sig hemma i den?

I Stugland spårar Göran Greider drömmen om stugan till det tidiga 1900-talets nationalromantik och spirande välfärdsstat. Boken är samtidigt en landsbygdsmemoar och en vindlande essä som rör sig mellan August Strindberg och Elsie Johansson, slagghögar i Falun och Thoreaus tjärn i Walden. Med typisk greidersk skärpa skärskådas dagens föränderliga politiska landskap, nationalstatens roll och den nationella gemenskap som är nödvändig för att skapa ett fungerande, jämlikt samhälle.

Stugland är en vandring genom kulturhistorien som inte ryggar för samtidens mest brännande politiska frågor.

Göran Greider är en av Sveriges mest älskade författare och inflytelserika offentliga intellektuella. Han är chefredaktör för tidningen Dala-Demokraten och har vunnit mängder av utmärkelser och litterära priser. Göran Greider har publicerat mer än 30 böcker och diktsamlingar.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Stugland : en berättelse om Sverige
  2. +
  3. Hon vars hjärta var som mitt : Dan Andersson och Märta Larsson - en kärlekshistoria

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hon vars hjärta var som mitt : Dan Andersson oc... av Göran Greider (pocket).

Köp båda 2 för 288 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Göran Greider