Halima om de sina (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
200
Utgivningsdatum
2022-11-10
Förlag
Volante
Medarbetare
Laurin, Oskar (form)
SAB
Ls
ISBN
9789179652586
Halima om de sina (inbunden)

Halima om de sina

Inbunden Svenska, 2022-11-10
239
Ännu ej utkommen – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken boken går att köpa.
Halima om de sina är en historia om en familj, från Somalia till Sverige, berättad genom dagboksanteckningar, fotografier och arkivmaterial. Det är en berättelse från en somalisk kvinnas perspektiv, som samtidigt gestaltar en större somalisvensk och allmänmänsklig erfarenhet.

Författaren Salad Hilowle uttrycker det så här: Halima om de sina handlar om att längta hem, längta till en svunnen tid men ändå känna att man skapat nytt hem med sina nära och kära. Det är mitt sätt berätta om likheten mellan Ålidhem och Mogadishu, genom min mormors historia.

I Halima om de sina möts text och bild i en bok som är lika mycket konstverk som dokument. Det är en berättelse om den lilla människan i stora världen, och om somalier i Sverige en av landets största minoritetsgrupper, som trots det har få plattformar i svensk offentlighet.

Salad Hilowle igen: "Det är en intim skildring som påminner om dagboken av personer och platser vi sällan möter i svenska böcker. Jag vill visa läsarna att allt som sker eller skett i Somalia och Sverige inte nödvändigtvis skiljer oss från varandra. Det kanske finns mer gemensamt än många tror, en livsberättelse om hur vi formas genom våra nära och kära oavsett var man kommer ifrån."

Salad Hilowle (f. 1986, Mogadishu, Somalia) är konstnär och filmmakare verksam i Stockholm. Hans praktik kretsar utgår ofta från arkiv, bilder, dokument, montage, platser och alternativa historieskrivningar. Hilowle är utbildad vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm och har bland annat tilldelats Hasselbladsstiftelsens fotoboksstipendium samt Konstakademiens Bernadottestipendium.

Halima om de sina är Salad Hilowles debutbok, och sammanfaller med en utställning på galleriet ISSUES i Stockholm. Hilowle har tidigare gjort separatutställningar på Kulturhuset och Konstakademien i Stockholm samt Österängens konsthall i Jönköping.
Visa hela texten