Fler böcker inom
Format
Inbunden (Klotband)
Språk
Svenska
Läsålder
3-6 år
Antal sidor
40
Utgivningsdatum
2020-08-28
Förlag
Bonnier Carlsen
Originaltitel
Boken som inte ville bli läst
Medarbetare
Holmqvist, Alexis (form)
Illustratör/Fotograf
Alexis Holmqvist
Dimensioner
247 x 201 x 9 mm
Vikt
297 g
SAB
Hcf
ISBN
9789179750961
Boken som inte ville bli läst (inbunden)

Boken som inte ville bli läst

(171 röster)  |  Läs 48 recensioner
Inbunden Svenska, 2020-08-28
129
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Årets mest sålda barnbok 2020! "Boken som inte ville bli läst" är en bästsäljare i Sverige och en internationell framgång. Hittills har den sålts till 24 länder.

Vad ska man göra med en bok som inte vill bli läst?

Öppna den så klart!

Komikern och tv-profilen David Sundins "Boken som inte ville bli läst" är en humoristisk bilderbok för alla barn som behöver hjälp av vuxna eller andra läskunniga för att läsa sina böcker. Eftersom den här boken absolut inte vill bli läst så kommer den att krångla och krumbukta sig till barnens stora glädje: bokstäverna försvinner, boken försöker stänga sig, brännas och utsätta den som läser högt för allt möjligt bus för att förmå den att lägga ifrån sig boken.

"Boken som inte ville bli läst" är en hyllning till gemenskapen som uppstår vid den där stunden, kanske vanligtvis vid läggdags, när en läskunnig läser högt för en eller flera personer som fortfarande fascineras över hur krumelurerna mellan pärmarna kan innehålla alla de där sagorna och figurerna.

Eftersom boken uppmanar till samspel och samhörighet mellan uppläsare och lyssnare kommer den inte att finnas som e-bok eller ljudbok, för att det i dessa media inte går att förmedla samma upplevelse - och för att boken helt enkelt inte vill.

När barnet väljer att få "Boken som inte ville bli läst" uppläst för sig, tvingas också den vuxna att kanske tassa en liten bit utanför sin komfort-zon och bli kreativ, lekfull och säga sånt som kanske annars glöms bort.

Som till exempel "Jag älskar dig".

Boken som inte ville bli läst blev årets mest sålda barnbok 2020.

Vinnare av Adlibrispriset 2021.

Grafisk form samt färgläggning är gjord av Alexis Holmqvist.

Historiska gravyrer från arkiven Getty & Shutterstock.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Boken som inte ville bli läst
 2. +
 3. Kungen som ville bli hjälte : en sagolik historia om Gustav III

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kungen som ville bli hjälte : en sagolik histor... av Andreas Sjölander (inbunden).

Köp båda 2 för 278 kr

Kundrecensioner

Det finns 48 recensioner av Boken som inte ville bli läst. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Boken som inte ville bli läst.
  Kicki, 26 juli 2021

  Har barnbarn i 2-10 års tid åldern. De är uppvuxna med fysiska böcker och hört det mesta. Men denna boken engagerar både vuxen och barn på ett helt nytt sätt! Man blir glad av att läsa den och göra det som står i boken. Och barnen tvingas vara med i den med.

 2. En bok som bjuder på en rejäl utmaning!
  my.loved.books, 27 juni 2021

  Det är sällan som en bok bjuder på en sådan utmaning... Bara att läsa boken är ett "tufft" jobb. Titeln är verkligen slående!

  Vi får följa med en förälder som ska läsa en bok för sitt barn innan läggdags. Barnet har valt en bok som INTE vill bli läst; vilket visar sig göra Allt sju resor värre. Man kan lugnt påstå att man får jobba ovanligt hårt för att läsa en bok som INTE vill bli läst...

  En kul bok som bjuder på en rejäl utmaning...

 3. Finurlig och rolig
  Lisa, 12 maj 2021

  Min dotter läste högt och vi skrattade från början till slut. Finurligt och befriande. En bok som verkligen vill bli läst enligt mig:)

 4. Utmanande rolig bok!
  Emma , 6 maj 2021

  Rolig, fnissig och busig bok, som gillas av både barnet, 6 år, och föräldrarna.
  En klar favorit vid kvällsläsningen numera.

 5. Annorlunda bok
  Gustavs bokhylla, 27 april 2021

  Philip 8 år:
  Jag tror att jag hade tyckt att boken var jätterolig om jag var lite mindre. Den är rolig men jag tror att man tycker det är jättekul när man är lite yngre än jag. Det är en konstig bok. Den busar och vill inte bli läst. Bokstäverna blir små och stora och det är svårt att läsa ibland för man måste snurra boken. Det tycker jag iof är kul.

  AC (mamma):
  Vi var sena på bollen med att läsa denna omtalade och prisbelönta bok. Det är en ganska kul och lekfull bok och den... Läs hela recensionen

 6. Barnen gapskrattar
  Sofia Holmström, 27 april 2021

  Liknar inte någon annan bok vi har, och jag var lite skeptisk för att den var så hypad. Men det ÄR en fantastiskt rolig bok och så där härligt tramsig som barnen (och de vuxna) älskar. Köp!

 7. Succé
  Bokdjungeln , 13 april 2021

  Om jag ska vara ärlig så köpte jag denna bok mest för att jag själv ville läsa den. Men så hade jag en tjej som fyllde 9år igår så då passade jag på att ge den till henne. Jag sa att hon kanske inte skulle gilla den då den är riktad mot mindre barn. Men hon ville ändå ge den en chans. Så jag satte igång att läsa och gestikulera. Hon blev såld. När vi hade läst klart så ville hon läsa den själv för lillasyster på 8 månader, och sen ville hon att vi skulle läsa den för storasyster. Hon sa till ... Läs hela recensionen

 8. Ljumt mottagande
  Lena G, 30 mars 2021

  Förhandsläste den (ett måste) och tog med den till förskolan. Det blev inte den responsen jag trodde. Sexåringarna tyckte mest om den och en liten översmart fyraåring, som uppskattar finurligheter. Jag ger mig inte förrän 60 % gillar den. Den hade varit roligare med mer färg i boken.

 9. Lite virrig
  Anne Koskinen, 3 mars 2021

  Virrig men spännande...
  för svår för de yngsta barnen.
  6-7 åringar klarade av denna!
  Och dem tyckte att den var rolig

 10. Riktigt rolig
  Anna-Maria , 24 februari 2021

  Vilken fantastiskt härlig bok. Faaaast man får plocka fram barnet i sig. Den går absolut inte att bara läsa rakt upp och ner. Nä den är riktigt rolig !!! Fast vet inte om den är så bra vid läggdags precis haha. Eller så beror det kanske på hur man som vuxen väljer att läsa den 🤣😂

 11. Jättekul!
  Stina, 16 januari 2021

  Kul bok för både vuxna och barn. Har gett bort flera i present också. Har gett många skratt vid läggning

 12. Underfundig bok
  Linda , 15 januari 2021

  Min dotter älskar den och vill läsa den varje kväll. Kul även för den vuxne som får ta fram sina skådespelartalanger

 13. Super rolig
  -, 2 januari 2021

  Barnen på 8 & 5 år skrattade högt flera gånger och ville gärna höra den igen.
  Kanske inte den bästa boken vid läggning om man vill få barnen att slappna av och varva ner. Och tror kanske barnen kommer vilja att vi läser den flera gånger än jag. Men helt klart ett nytt och roligt upplägg på bok.

 14. Riktigt rolig!
  Eva, 31 december 2020

  Jag köpte den till min 6-åring och vi har så kul när vi läser den! Det blir mycket skratt och när den är slut så vill hon läsa den igen. Och igen.

 15. Strålande
  Kristin Forsström, 27 december 2020

  Det här är en bok som jag uppriktigt kan säga att jag har längtat efter. Både som barn och som vuxen har jag alltid velat ha en sådan här bok i mina händer. Jag bokstavligt slängde mig på boken under läsningen och grabben tappade hakan av allt som hände och ville så gärna läsa den igen. Våran nya favorit står nu i bokhyllan.. boken som inte ville bli läst. Fantastisk och strålande bok som knyter ett bra band med förälder och barn genom en teatershow där båda kan vara med genom enkel och härli... Läs hela recensionen

 16. Genialiskt
  Anna Johansson, 16 december 2020

  Så bra! Vilket genialt upplägg!
  Barnbarnet o jag gillade den starkt.
  Båda får vara aktiva fysiskt vilket var roligt och svettigt!

 17. Boken är riktigt bra!
  M-art, 12 november 2020

  Jag sätter även omdömmet för att boken är toppen, men att man marknadsför att boken ska vara signerad och sen inte leverear detta var ju riktigt sopigt. Lova inte saker som ni inte kan hålla, men till david vill jag och min son bara säga tummen upp för en toppenbok!

 18. Bra men med utvecklingspotential
  Ronja, 9 november 2020

  Roligt upplägg på innehållet, men bilderna/illustrationerna var inte så tilltalande för vår 3-åring.
  Delarna när man ska komma på egna ord i texten var knepig och "flowet" i läsningen försvann en del. Vår 3-åring förstod inte heller att det var påhittade ord när skulle läsa hittepå-ord i en del av boken, så det skojiga i det försvann också.

 19. En härlig läsupplevelse!

  Detta är helt klart en bok som alla barnfamiljer måste högläsa. Jag kan tycka att det är lite förargligt att det flera gånger skrivs in detaljer om att boken blir läst när barnet som snart ska somna. För på sätt och vis begränsar det läsupplevelsen och stör lite när jag läser den för barn dagtid. För detta är ingen bok som jag kommer läsa innan nattning. Dels för jag inte vill råka ramla ut ur sängen och skada mig, men framförallt för att jag inte vill lägga på en extra halvtimme på nattninge... Läs hela recensionen

 20. Så underhållande!
  Emma , 4 november 2020

  En bok som verkligen kan vara underhållande för barnen samtidigt som den är utmanande, kreativ och rolig för den vuxna!

 21. Fantastisk!
  Linn , 29 oktober 2020

  Barnen älskar boken! Den skapar så många skratt och roliga stunder tillsammans.
  Helt klart en favorit här hemma. Den kommer läsas många gånger igen, trots att boken inte vill det.

 22. Förbered dig på en galet rolig resa
  EDreher, 26 oktober 2020

  Fantastisk bok utan like! Innovativ, galen, busig med många skratt och kärlek! Vad du än gör, missa inte den här boken!

 23. Kul
  Isabelle, 19 oktober 2020

  Kul och underhållande bok, både för barn å vuxna. Ger en chans till umgänge och skratt istället för "fokus på att få ungarna att somna". Tack, David.

 24. Skratta dig till sömns
  Caroline, 15 oktober 2020

  Köpte denna bok till min dotter och jag har aldrig skrattat så mycket tillsammans med henne, i samband med läggning. Boken väcker nyfikenhet, ställer frågor, bidrar till glädje och öppnar fantasin. Fler böcker som denna önskas!

 25. Läs den själv först
  Åsa, 12 oktober 2020

  Aldrig har det skrattats så mycket till en bok här hemma. Läs den själv först och tänk ut hur du ska agera. Det är leken som gör boken levande och tokig.

 26. Skratt och spänning
  M, 9 oktober 2020

  4-åringen tycker denna boken är väldigt spännande och rolig. Jag som vuxen får spela lite teater och allt sammanfattas på ett väldigt kärleksfullt sätt 😊

 27. Fantastisk bok
  Erik Sjöqvist, 9 oktober 2020

  Kul varje gång. Favorit hos barnen. Perfekt present också. Kul att lösa och kul att se andra vuxna läsa den för första gången.

 28. Toppen
  Camilla Fritzson, 9 oktober 2020

  Rolig bok som fångar många på samma gång. Passar lika bra på förskolan som hemma. Oväntade saker händer och du som läsare kan inte vara beredd på allt!

 29. Genialisk
  Felicia Zetterberg, 8 oktober 2020

  Fantastiskt rolig bok för både stora och små. Den gör lässtunden mycket mycket roligare. Otroligt fantasirikt skrivet. Rekommenderas verkligen starkt!

 30. Mycket rolig
  Siv Lena Ring, 7 oktober 2020

  Mitt barnbarn är mycket road av boken och vill att man ska läsa den om och om igen och jag läser gärna.

 31. Gick tyvärr inte hem hos barnen
  Susslan, 6 oktober 2020

  Smaken är som baken och i det här fallet så uppskattades inte boken av mina barn.

  Fin bok men handlar inte om något annat än att den inte går att läsa...

 32. Jättebra bok!
  Michi, 5 oktober 2020

  Minst lika rolig att läsa som vuxen, eller kanske ännu roligare om du är vuxen. Läste den på min arbetsplats (jobbar som förskollärare) och barnen trodde jag hade blivit helt knäpp men när de förstod att boken gjorde mig knäpp då ville de läsa den flera gånger om.

 33. Roligt för hela familjen
  Fia , 5 oktober 2020

  Min sjuåring älskade boken, så passar även lite större barn. Roligt för både henne och mig. Kommer inhandlas till fler barn i jul.

 34. Bästa boken för barn och vuxna
  Jessica Söderqvist, 5 oktober 2020

  Den här boken är så fantastisk rolig. Både jag och mina barn skrattade gott när vi läste den. Rolig text och jättesnygga bilder. Denna bok hamnar på top 1.

 35. Underbar
  Jessica, 22 september 2020

  En väldigt uppskattad bok av vår treåring och vi föräldrar! Men vi hade verkligen uppskattat om boken var lite längre!

 36. King!
  Emma, 22 september 2020

  Mina söta små barn är bara 2 månader så de fattade ingenting men jag garvade som tusan. Vilket galet underhållningsmästrande!

 37. Riktigt bra!
  Sandra Gryveken, 22 september 2020

  Denna bok är rolig och intressant för både vuxna och barn. Vi älskar att läsa den här hemma och den är helt annorlunda från alla andra böcker vi läst.

 38. Underbar!
  Maritza Sara Emelia Thulin, 19 september 2020

  Både jag och maken hade svårt att hålla oss för skratt när jag läste denna för vår 2,5-åriga dotter och det var underbart att se henne fnissa över alla tokigheter!

 39. Han är ett geni!
  Zara Bertilsson, 19 september 2020

  Vi älskar boken, stora som små! Den är rolig, genomtänkt och kreativt skapad. David är ett geni, han har verkligen lyckats med den här! ☺️

 40. Inlevelse
  Ylva Wahlén, 18 september 2020

  Går inte att läsa utan inlevelse. Har tyvärr inte provat i barngrupper. Men vet att den skulle funka. Har lång erfarenhet av att läsa för barn.

 41. Grym
  John M, 15 september 2020

  Superfin bok med ett härligt kreativt koncept.
  Inte direkt någon godnatt-saga, full fart från början till slut. Väldigt bra sammansatt.

 42. Dottern älskade boken
  Pelle Haglund, 15 september 2020

  Har läst denna några gånger för dottern på 9år, hon älskar den och vi skrattar båda två länge och högt åt alla konstigheter i boken.

 43. Skrattfest
  EbbaEva, 14 september 2020

  Mycket roliga inslag som både jag och barnbarnen skrattade högt åt.Ovanlig bok på ett annorlunda sätt som gör att barnen får tänka och leta efter kluriga grejer.

 44. Fem stjärnor
  Lena , 14 september 2020

  Rolig, engagerande och överraskande. Kul att även min 14-åring skrattade med när boken började hitta på egna ord, för att slippa bli läst.

 45. Fantasi
  Annelie, 14 september 2020

  Sonen på 3 år bara älskar den och jag med!
  Men han är lite besviken att den inte går att läsa varje kväll, för den vill ju inte bli läst;)

 46. Köp
  Joakim Calais, 14 september 2020

  Jag och min son hade väldigt kul åt boken. Det krävs att personen som läser verkligen går in för uppgifterna, och gör man det så blir det riktigt riktigt roligt. Kunde dock varit lite längre.

 47. Boken som inte ville bli läst
  Simon Lennartsson, 14 september 2020

  Jag har inte läst den än för min dotter. Hon ska få den i födelsedagspresent.
  Men jag vet att det här boken kommer att vara fantastisk.
  Författaren (David) är Rolig och Underhållande, så varför skulle inte boken vara det. ⭐⭐⭐⭐⭐

 48. Perfekt
  Ellinor, 11 september 2020

  Mina barn älskar den här boken, även jag! Den är väldigt rolig. Bonus är att när barnen vill höra den om och om igen så kan jag skylla på att boken faktiskt inte vill det :)

Visa alla 48 recensioner

Fler böcker av David Sundin