Trondheimsmodellen : radikala framgångs historier från Norge och Nederländerna (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
232
Utgivningsdatum
2007-08-01
Upplaga
1
Förlag
Karneval förlag
Dimensioner
195 x 145 x 20 mm
Vikt
300 g
SAB
Ocgd-db
ISBN
9789185703135

Trondheimsmodellen : radikala framgångs historier från Norge och Nederländerna

Häftad,  Svenska, 2007-08-01
153
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Aron Etzlers Trondheimsmodellen utkommer i juni 2008 i en ny utvidgad upplaga med förord av Göran Greider och med fyra nyskrivna kapitel.

Sedan över tjugo år tillbaka domineras västvärlden av en extremt marknadsliberal politisk dagordning. Oavsett regering tycks resultatet bli detsamma: mera avregleringar, mera privatiseringar och fortsatt nedrustning av välfärden.

Denna utveckling - som också gäller i Sverige - har lett till en utbredd politisk hopplöshet och en kris för etablerade partier. Få känner till att det faktiskt finns konkreta exempel i vår närhet på hur den nyliberala politiken kan utmanas.

I Norge med Trondheim som centrum har man gått rakt emot strömmen och börjat utveckla alternativ till marknadsliberalismen. Man har till och med uppfunnit en ny metod för att byta politik, den s.k. Trondheimsmodellen, som bidragit till att Norge idag har Europas mest radikala regering.

I Nederländerna finns Europas snabbast växande vänsterparti, Socialistiska partiet. Medan många andra partier alltmer fjärmar sig från sina medlemmar och alltmer liknar PR-byråer, är Socialistiska partiets framgångsrecept att kombinera stark lokal förankring med praktisk politisk handling. 2006 slog man igenom nationellt när man i valet fick sjutton procent av rösterna.

Aron Etzler skildrar i Trondheimsmodellen dessa radikala framgångshistorier och diskuterar hur de kan inspirera svensk politiskt liv.

Aron Etzler är chefredaktör för veckotidningen Flamman. Han har tidigare utgivit Ta det tillbaka kampen om arbetarklassen och framtiden (2002) och Utan heder en bok om ohederliga debattörer och högerns rädsla för förändring (1999).

FRÅN MOTTAGANDET I SVERIGE

Årets mest hoppingivande och taggande bok. En annan värld är möjlig och man behöver bara åka över gränsen till Norge eller ta tåget (ja, ta tåget för bövelen!) till Holland för att få konkreta bevis på att det lönar sig med organisering och att det går att mobilisera människor för rättvisa och solidaritet. Josefin Brink (v) på sin blogg

Ingen seger utan rörelse. Så kan man sammanfatta innebörden av den polett som trillar ner vid läsning av Trondheimsmodellen. Årets viktigaste svenska bok för den som undrar om det finns något hopp för vänstern. Svaret är att det finns det, faktiskt ... Man kan använda Aron Etzlers bok på flera olika sätt. Som en konkret kokbok i progressiv partiorganisering, som en samling vittnesmål om den avgörande skillnaden mellan facklig samordning och undfallenhet eller helt enkelt som en chokladask. När det ser mörkt ut i Sverige slår jag upp valfritt kapitel i Trondheimsmodellen och blir genast på gott humör. Den svenska vänstern har vant sig vid att vara förlorare. Den ovanan måste vi göra oss av med.
Erik Berg i FiB/Kulturfront

Det är viktigt att förutsättningslöst våga ta sig an allt det man upplever. En tanke utanför den egna tankeboxen skapar de goda idéerna och gör att man kommer till nya slutsatser. För min del handlar det om att jag försöker läsa mycket. Just nu är det bland annat Trondheimsmodellen som ligger på nattduksbordet. Aron Etzler är chefredaktör på Flamman, en tidning som jag kan säga ligger en bit bort från min politiska sfär. Men bara därför får inte det hindra mig i mitt sökande efter goda skribenter och intressanta infallsvinklar.
Per Schlingmann, partisekreterare för moderaterna, i Source

Jag har just läst Aron Etzlers utomordentligt intressanta bok Trondheimsmodellen. Den borde vara en given läsning för alla som fortfarande tycker att socialdemokratin ska vara ett klart och tydligt vänsteralternativ till en borgerlig politik byggd på marknadsliberalism och inte en halvljummen reparationsrörelse med enda uppgiften att göra det nyliberala systemskiftet lite mera mänskligt. Bengt Silfverstrand (s) på sin blogg

[Årets julklapp] inte främst för sitt sakinnehåll, utan för att den återberättar framgångs historier om vänsterpolitik. Att det finns andra vägar ä
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Trondheimsmodellen : radikala framgångs historier från Norge och Nederländerna
  2. +
  3. Reinfeldteffekten : hur nya moderaterna tog över makten i Sverige och skakade socialdemokraterna i grunden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Reinfeldteffekten : hur nya moderaterna tog öve... av Aron Etzler (pocket).

Köp båda 2 för 232 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Aron Etzler