Lilla smycket (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
127
Utgivningsdatum
2014-06-13
Upplaga
1
Förlag
Elisabeth Grate Bokförlag
Översättare
Pontus Grate
Originaltitel
La Petite Bijou
Medarbetare
Thollander, Leif (form)
Dimensioner
180 x 110 x 5 mm
Vikt
74 g
SAB
Hce
ISBN
9789186497354

Lilla smycket

(279 röster)  |   Läs 40 recensioner
Pocket,  Svenska, 2014-06-13
79
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor

Årets Nobelpristagare i litteratur 2014!

"Minst tolv år hade gått sedan man slutade kalla mig Lilla smycket och jag befann mig på metrostationen Châtelet vid rusningstid. Jag följde folkströmmen på rullbandet i den ändlösa gången. En kvinna var klädd i gul kappa."

Artonåriga Thérèse tycker sig i kvinnan känna igen sin mor som påstås ha dött i Marocko tio år tidigare. Hon beslutar sig för att följa efter henne. Det blir en störtdykning ned i ett smärtsamt förflutet, i minnen som hon dittills har förträngt.

Den franske författaren Patrick Modiano, född 1945, har med sina personliga och vemodigt nostalgiska Parisskildringar en given plats som en av Frankrikes främsta författare. Han har gett ut ett trettiotal böcker och blivit översatt till en rad språk, däribland svenska.

"Att läsa Patrick Modiano är att gå in i en alldeles särskild värld. Ett omisskännligt universum som vilar på egna premisser, men aldrig är isolerat från omvärlden. () varje verk av Modiano är en händelse och tjänar, som de flesta stora författarskap, på sin helhet. Ju fler böcker man läser, desto större frukter att utvinna."
Smålandsposten

"Bättre och sorgsnare kortroman än denna får man leta länge efter."
Hallands Nyheter
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 40 recensioner av Lilla smycket. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ganska rörig historia
  Linda S, 17 september 2019

  Svårt att hänga med i de olika turerna. Ganska många patallela tankar som ploppar upp på huvudkaraktären. Börjar bra men sen finns ingen direkt story.

 2. Nobelpristagare
  anne-marie rodell, 20 april 2016

  Ingen författare i min smak, har inte läst något mera. Brukar alltid läsa något av" Årets nobelpristagare"
  Skulle rekommendera den till vissa utvalda i bekantskapskretsen.

 3. Tidlöst Parisporträtt genom svärtad lins
  Linnea Segerstedt, 7 november 2015

  "Lilla Smycket" är lika kort som den är djup. Huvudkaraktären, Thérèse, känns så ensam och hjälplös att läsaren försätts i ett nästintill klaustrofobiskt tillstånd. Hon drivs av rädsla och en längtan bort, fången i ett Paris där varje gathörn rymmer ett osynligt känslomässigt rum, likt en glasmonter i ett museum, fullt av obehagliga barndomsminnen; varje promenad genom staden tvingar henne att passera dessa rum och återuppleva det förflutna gång på gång. I takt med att boken och hennes ångest... Läs hela recensionen

 4. Underbar
  Kassandra, 22 september 2015

  En underbar liten bok som jag inte vill vara utan! Miljöbeskrivningarna doftar och smakar Paris. Personerna fängslar. Språket är fantastiskt.

 5. Tråkig

  Hade svårt att hålla mig vaken när jag läste denna bok. Störande med tunnelbana- och gatunamn. Rörigt. Handlingen berörde mig inte.

 6. Tyckte om
  Lars, 25 maj 2015

  Gillade denna bok. Att.få.med.så mycket på så.få.sidor. Mänsklig värme i en.undaglidande värld.
  En.mycket lättläst nobelpristagare. Rekommenderas, helt klart. Skall läsa fler av Patrick Mondiano.

 7. Lilla Smycket är mycket bra!

  Lilla smycket är mycket bra! Jag fängslades av boken för dess "lätthet" samtidigt som den har djup och är fylld av ångest. Den griper tag i läsaren.
  Vill verkligen rekommendera den!
  Kerstin Cedergren

 8. Sorgsen melankoli med ljus i slutet
  Inger, 31 mars 2015

  Boken är kort, men man bör låta den ta tid.
  Det gör inget om man läser om ett stycke.
  Prosan försätter en i en sorts sorgsen känsla.
  "Lilla Smycket" är ju också ensam och hon känner
  sig övergiven. Men när allt är svart, kommer ändå
  ljuset.
  /Inger

 9. En liten saga

  Som en liten saga om en ung olycklig och ensam flicka som söker sin identitet. Hon har svårt att närma sig människor och vill helst vara ensam. Man riktigt känner hennes känslor och blir berörd. Boken har också en bra skildring av Paris.

 10. Lättglömd bagatell
  Johan Nygren, 12 februari 2015

  Någon vecka efter att jag läst ut boken försökte jag komma ihåg vad den handlade om. Det tog ett tag och när jag till sist mindes kunde jag bara komma ihåg ramverket, knappt några detaljer eller enskilda händelser.
  Det är absolut inget fel på språket eller sättet att berätta, men innehållet ger mig ingenting.

 11. Lite tunn
  filip hammarberg, 12 februari 2015

  Inte en dålig bok, men den var lite tunn. Temat var hur huvudpersonen fastnat i det förflutna.

  Jag saknade lite mer djup, karaktär, personlighet. Man väntade sig en vändning, ett klimax, men det kom inte riktigt. Jag märkte vissa sekvenser som antagligen var välskrivna på orginalspråk, men översättaren inte lyckats fånga rytmen riktigt.

  Intressanta hopp i tiden mha små fraser, men det blev också litet tjatigt. Kanhända fungerade även det bättre på orginalspråk.

 12. Ett sökande som känns i varje ord
  Marve, 8 februari 2015

  I Lilla smycket möter vi en ung kvinnas sökande i Paris. Paris känns nära, få tidsmarköer och den här berättelsen skulle kunna utspela sig i stort sett när som helst. Vi får följa med i sökandet efter en person samtidigt som vi faller in i att huvudpersonen hamnar i ett sökande i sig själv.

  Boken är kort och allt det viktigaste finns med. Förmodligen finns mer med. Efteråt vet man inte om man förstått allt, kanske fanns fler svar än man anar.

  Det här är en bok att spara, att läsa om, och att läsa om igen.

 13. VAD ÄR MENINGEN?
  Hulena, 27 januari 2015

  Med boken? Den är som en dröm. Fragmentarisk och osammanhängande. När boken var slut undrade jag vad den skulle tjäna till...

 14. Kommentar.
  Lena Åkerlund, 5 januari 2015

  Ointressant och overklig. Förstod först efteråt att det handlade om Patricks egen barndom efter en intervju som jag såg på TV.

 15. Jag tyckte om Lilla smycket
  Anders Filipsson, 5 januari 2015

  Boken visar hur beroende vi är av sammanhang och hur farligt det är att undertrycka behovet. Personerna runt Therese är ömsint skildrade. Kylan hos paret Valadier känns förfärlig. När Modiano lyckas göra skildringen med så få sidor blir den ett mästerverk. Jag kommer strax att läsa min andra bok av honom. Dora Bruder.

 16. Starkt om rotlöshet
  Andreas Persson, 24 december 2014

  Jag uppskattade den varma tonen av medmänsklighet som Therese upplever i sina möten med goda människor. Detta i kontrast till andra betydligt kyligare relationer. De lösa trådar som jag upplevde i början av boken knöts ihop på ett skickligt sätt. Bortstött av sin mor faller hon i glömska men föds på nytt i en känslomässig islossning.

  Min första Modiano men absolut inte den sista. Kan varmt rekommenderas.

 17. bör bifogas karta
  Gunvor Bergström, 24 december 2014

  Om man bott några år i Paris är det mycket man känner igen - mycket kändes igen . Det finns nog ingenstans man kan vara så ensam som i en storstad! Känner att jag bör läsa om den - det är snabbt gjort. Som smakprov på Modianos författarskap . citerar Jönköpings-Posten " En roman på 128 sidor som säger mer än de flesta nutida tegelstensromaner"

 18. Parisliv
  bokläsare, 17 december 2014

  Intressant vinkling och fin känsla för mijlöer. Ha gärna en karta över Paris framför dig för att förstärka känslan av närvaro vid läsningen.

 19. Komprimerad skildring av en ung kvinnas plågsamma
  Ingrid Nettervik, 16 december 2014

  En komprimerad skildring av en ung kvinnas plågsamma möte med sitt förflutna, där en kärlekslös mor för satt allt för stor prägel på sin dotter.

 20. Lilla smycket
  erika Söderqvist, 16 december 2014

  Även denna bok av Modiano är helt sagolik -man följer med i varenda mening och den är så skickligt skriven. Tragisk men ändå vacker.

 21. Tevlig läsning
  ROSE-MARIE WESTERLUND, 16 december 2014

  Lättläst språk med lite spännande innehåll, man väntar på vad som ska hända till slut, efter all tid hon l läge ned på sökande.

 22. Introduktion till ett författarskap
  Birgitta Malmquist, 16 december 2014

  Lilla smycket är en utmärkt introduktion till Modianos författarskap. Boken anger tonen, tillvarons mysterier och frågetecken, främlingskap och ensamhet och samtidigt spänningsskapande, hur ska det gå?, vad hände egentligen och hur blir det i fortsättningen?

 23. Verkligen läsvärd
  Ingeborg Falk-Andersson, 12 december 2014

  En bok som man inte lägger ifrån sig, när man börjat att läsa. En fängslande skildring från ett dåtida Paris.

 24. En tankvärd historia!
  Tittilina, 8 december 2014

  Rekommenderar att läsa boken. Lättläst för att vara en nobelpristagare. En tankvärd historia som är lite spännande. Ska nog läsa den en gång till!

 25. Sorglig flicka
  Solan, 4 december 2014

  Det var en sorglig berättelse om en ung ensam flicka, hennes tankar
  på sin barndom som ju inte varit så lätt. Hon fick lite hjälp på slutet
  så man hoppades hennes framtid skulle bli lättare.

 26. Tankar om Lilla smycket
  Karl-Erik Johansson, 2 december 2014

  En underbart kort bok med en täthet som givit mycken inspiration till samtal om den i vår läsegrupp.Det blev en ovanligt livlig och tankeväckande diskussion där om boken.

 27. Svårtillgänglig
  Carsten, 2 december 2014

  Jag hade svårt att sätta mig in i jag-personens "franska nerver". Dessutom krävs en ganska ingående kännedom om Paris tunnelbane- och gatunät. Har man inte det blir det en ganska tung och rörig läsning. Jag läste Lilla smycket direkt efter det att jag läst Richard Fords "Canada". En bok som delvis har samma tema, nämligen en svår barndom. Den berörde mig mycket mer.

 28. Underbar!
  Olis, 2 december 2014

  I ett litet format men ändå så stort, då Modiano lyckas med konststycket att kasta fram ett känslofullt minne till ytan utan att tappa djupet! Man sträckläser boken!

 29. Behaglig
  Katarina Friberg (Värmdö), 2 december 2014

  Läste med stort intresse. Välformulerad, beskrivande och spännande. Jag längtar redan till att läsa mer av denna författare. Rekommenderas varmt!

 30. Lilla Smycket. En lättläst men sorglig bok

  En ovanligt lättläst nobelpristagare och en föredömligt tunn bok som rekommenderas både för eget bruk och som julklapp. passar bra att skicka på posten.

 31. Pariskunskap
  mariamne (Åkarp), 2 december 2014

  Jag har ingen alls Pariskunskap, så hans ständiga vandrande på olika gator gav väl inte så mycket, men den lilla berättelsen var ju ändå tänkvärd.

 32. Nobelpristagare är nog inget för mig...
  Ann, 26 november 2014

  Jag läste den här lilla boken med stor möda. Den var alldeles förfärligt tråkig tycker jag. Det är möjligt att språket är vackert och bra - men när historien är så ointressant så hjälper inte det. Patrick Modiano lär ju skriva samma berättelse i alla sina böcker så jag är nöjd med att ha läst den här korta boken. Vill man nödvändigtvis försöka sig på Patrick så är ju en så här kort bok inte så dum.

 33. Lilla Smycket
  Disco (Sundbyberg), 22 november 2014

  En "Juvel" i litteraturen vet jag inte om man kan kalla boken för.Lite rörigt ibland så svårt att veta om det är poesi eller bara fumligt skrivet.Det jag fann intressant var att författaren i övrigt beskriver platser,människor så verklighetstroget,ungefär som när man läser en dagbok.

 34. Ett underbart smycke
  kethy, 20 november 2014

  En mycket berörande bok där varje ord hade betydelse, varje mening och varje andhämtning. Den väckte många tankar om mig själv och mitt eget liv också...

 35. ?
  UJ, 19 november 2014

  Boken är spännande och man fastnat lätt, jag vill ha mer och den slutar så himla abrupt många frågor som inte fått svar.

 36. Absolut läsvärd
  Anita Fiedler, 14 november 2014

  Fördel om man känner till Paris eftersom hela skeendet utspelas här. Trots att det handlar om en ensam människa och hennes känslor finns en spänning genom hela boken, som gör att man har svårt att lägga den ifrån sig, Stundtals är man osäker på om de upplevelser hon beskriver är något som skett i hennes barndom och inte i nuet. Lättläst, enkelt språk.

 37. Suggestiv och oväntad
  Helene Wåhlander, 12 november 2014

  Innehållet i boken förs framåt på ett suggestivt sätt, oväntade händelser presenteras som av en tillfällighet. Efterhand växer innehållet utåt och inåt och bildar en alltmer absurd väv. Ytligt händer inte så mycket men det är en rad subtila förändringar som tillsammans bildar en obehaglig stämning där det blir allt svårare att förhålla sig som läsare. Jag kände mig "indragen" i denna stämning och delaktig i de öden som beskrivs. Det är skickligt författat!

 38. En bok väl värd att läsa

  Att läsa en bok från årets nobelpristagare i litteratur är en upplevelse i sig.
  Boken är i te färdigläst ännu så jag vill inte recensera mer.

 39. Sorglig!
  Inga-Lena Rydén, 11 november 2014

  Snabbt blir man delaktig och jag kände mig oftast identisk med huvudpersonen. Berättelsen ebbar ut i en blandkänsla av hopp och förtvivlan. Om man kan Paris och känner igen dess miljöer och gator tror jag behållningen blir än större. Lättläst!

 40. melankoli i nobelklass
  Peter Forssberg, 3 november 2014

  Att läsa den senast utsedda Nobelpristagaren i litteratur känns alltid lika spännade och ovisst. Av årets pristagare Patrick Modiano fanns vid offentliggörandet endast några få verk omedelbart tillgängliga. Lilla smycket, var ett av dessa. Modiano har haft en tragisk och ensam uppväxt. Hans känslor av detta går igen i boken liksom i flera andra av hans verk, känslor som han uppenbarligen ständigt måste bearbeta. Skall man sammanfatta känslostämningen i boken så kan man enklast använda ord som... Läs hela recensionen

Visa alla 40 recensioner

Fler böcker av Patrick Modiano