Dora Bruder (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
118
Utgivningsdatum
2014-09-29
Upplaga
1
Förlag
Elisabeth Grate Bokförlag
Översättare
Madeleine Gustafsson
Originaltitel
Dora Bruder
Medarbetare
Thollander, Leif (form)
Dimensioner
200 x 122 x 10 mm
Vikt
181 g
SAB
Hce
ISBN
9789186497415
Dora Bruder (häftad)

Dora Bruder

(65 röster)  |  Läs 14 recensioner
Häftad,  Svenska, 2014-09-29
169

Just nu 10% rabatt på allt! Använd kod SEP23

Gäller t.o.m. 28 september 2023. Villkor

 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor

Årets Nobelpristagare i litteratur 2014!

"Om man ska läsa någon bok i höst och vill sätta tänderna i 118 sidor som kommer att vidga ens liv, då ska man läsa den här. En femma till Patrick Modiano."
Gomorron Sverige, SVT

"Läs hans roman! Du glömmer den inte."
Jönköpings-Posten

"När han är som skickligast lyckas han med sin raffinerade minneskonst upphäva den tvingande linjära tiden och få alla tidslagren att flyta och befrukta varandra i ett komplext tillstånd av historia, samtid och framtid, ja, evighet. Det är då svindeln uppstår, perspektiv förskjuts på riktigt, och jag ser världen med klarare och renare ögon. (...) en av de mest respektfulla och inkännande skildringarna av förintelsens offer som jag har läst."
Aftonbladet

"Trots att han sällan blir känslosam, att han går närmast metodiskt noggrant tillväga, kryper Doras öde allt närmare inpå och blir i all sin tragik allt svårare att värja sig emot. (...) Modiano skriver en oerhört stark berättelse om Dora Bruder, men boken handlar inte bara om henne, det är också en berättelse som vill påminna om alla de människor som drabbades av andra världskrigets vansinne." Norrbottens-Kuriren

"Den är bara 119 sidor lång men väger ändå tungt litterärt. Att läsa den är en glädje som gör ont. (...) Hur kan denna korta roman då kännas så angelägen som litteratur? För att den verkligen får läsaren att känna vad det innebär att Dora Bruder försvann. Hon hann fylla 16 år, hon dog. Vi kommer aldrig att få lära känna Dora Bruder."
Borås Tidning

"Modiano skriver tydligt, engagerat och med psykologisk skärpa om det mest outhärdliga."
Upsala Nya Tidning

En dag 1988 ser den franske författaren Patrick Modiano en notis i ett nummer av kvällstidningen France-Soir från 1941. En 15-årig flicka, Dora Bruder, anmäls saknad av sina föräldrar. Modiano kan inte släppa tanken på den judiska flickan och hennes föräldrar i det av tyskarna ockuperade Paris. Han ägnar de följande nio åren åt att försöka rekonstruera Dora Bruders liv, från försvinnandet den kalla decemberkvällen 1941 till transporten från lägret Drancy i Paris till Auschwitz i september 1942. Hans efterforskningar resulterar 1997 i Dora Bruder.

atrick Modiano, född 1945, räknas som en av Frankrikes främsta författare. Med sina starkt personliga romaner, där handlingen nästan alltid utspelar sig i Paris, har Modiano sedan länge en hängiven publik såväl i hemlandet som utomlands. Sedan debuten 1968 har han gett ut ett trettiotal böcker. Modiano har bland annat belönats med Franska akademiens stora romanpris 1972, Goncourtpriset 1978 samt det prestigefyllda Prix mondial Cino Del Duca för sitt samlade verk 2010.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Dora Bruder
 2. +
 3. Chevreuse

De som köpt den här boken har ofta också köpt Chevreuse av Patrick Modiano (häftad).

Köp båda 2 för 338 kr

Kundrecensioner

Det finns 14 recensioner av Dora Bruder. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Intressant
  Henry Ståhle, 26 september 2017

  Till skillnad från annat som jag läst av författaren känns berättelsen lite tafatt, den tar aldrig fart i mig. Motivet är fruktansvärt och på alla sätt gripande och viktigt. Den fungerar som en slags vittnesbörd över en epok, över en stad och ett land som inte längre ser ut som då. Den handlar om människors utsatthet i en grym tid och där är boken både viktig och intressant. Den fungerar bra som en slags dokumentation av ett detektivarbete och dagbok, där fängslar den mig något. Som litterär prestation står den sig dock ganska slätt.

 2. intressant men tröttande stadsbeskrivningar
  Cecilia, 30 mars 2015

  Jo, jag vet att Modiano blivit hyllad för sina precisa stadsbeskrivningar, men just dessa tycker jag är tröttande och ointressanta vilket är synd på en annars intressant historia.

 3. Gripande....
  Birgitta Frithiof, 9 februari 2015

  En fantastisk historia, verklighetsbaserad, skriven på en underbar prosa! Temat känns igen från Modianos andra böcker; men ändå annorlunda - då och nu knyts ihop i olika sekvenser, suggestivt.

 4. Vemod och spänning
  Björn Forsberg, 22 januari 2015

  En mycket välskriven berättelse där vi med både spänning och vemod följer Modiano i letandet efter 15- åriga Dora. Vi följer på nära håll den omänskliga attityden mot judar och andra oönskade individer.
  En bok man kan läsa om.

 5. En märklig berättelse
  Anders Melin, 16 januari 2015

  Modianos berättelse om sina ansträngningar att finna klarhet i Dora Bruders öde är märklig i flera avseenden. Upprinnelsen till Modianos intresse är en efterlysning han finner när han råkar bläddra i en tidning från ockupationsårens Paris. Den försvunna, Dora Bruder, är en judisk flicka i femtonårsåldern. Utifrån de få ledtrådar som förmedlas av innehållet i annonsen startar författaren en efterforskning av den försvunnas öde. Detta letande för honom till långa vandringar genom Paris ... Läs hela recensionen

 6. Skicklig och allmängiltig roman

  Intelligent och känslig skildring av judeförföljelserna i Paris under andra världskriget. En stor roman i litet format - på 120 välskrivna sidor får vi inblick i den unga judiska flickan Dora Bruders tragiska öde. Men boken är mycket mer än så; den innehåller en allmängiltig skildring av människors utsatthet å ena sidan och ondska å den andra. Här beskrivs såväl utsatta judar och ariska vänner som solidariserar sig med dem, likväl som fascister, kollaboratörer och kallhamrade poliser. En fan... Läs hela recensionen

 7. Dora Bruder
  erika Söderqvist, 16 december 2014

  Helt betagen från första stund - ville inte lägga den från mig. Detta öde är så gripande och man förstår att författaren engagerat sig mycket av personerna och även av gatubilden i paris. Så otroligt bra.

 8. Dora Bruder
  Elins matte, 16 december 2014

  Jag som älskar att släktforska och gräva i gammalt blev mycket fascinerad av att följa hur författaren sökte efter fakta om Dora Bruder och hennes familj. Jag kan känna igen hur han tänker och känner när han besöker platser där hon levde och gick omkring. Jag som tycker att det är otroligt spännande och också känslosamt att besöka gamla torpruiner och andra platser där jag vet att släkten levat för längesedan.

 9. Många bottnar
  Dari, 15 december 2014

  Det här en "kort" bok som många av Modianos böcker. Närskildringen av Paris gator, gator som oftast inte finns i turistböckerna över Paris är helt fascinerande att följa med på. Dora Bruder är försvunnen och därför är/blir hon en gåta som måste lösas, men det är för den skull inte en deckare vi läser. Det är en roman som utgår från Dora, Dora är stommen i berättelsen och utifrån letandet av henne får vi en mycket ingående berättelse som stannar kvar och pockar på omläsning då varje ny läsn... Läs hela recensionen

 10. Dora Bruder
  Karin Anita Keuter, 1 december 2014

  Läser med spänning och väntar hela tiden på att jag ska få veta vad som egentligen hände och varför hon rymde så många gånger. Men det förblev en hemlighet.

 11. Dora Bruder - en roman av 2014 års Nobelpristagare
  Berit, 27 november 2014

  Dora Bruder är en ung flicka i Paris, som är ockuperat av tyskarna. Författaren Patrick Modiano ser på 90-talet en efterlysning av henne i en tidning från 1941. Han fångas av beskrivningen av flickan och börjar en efterforskning. Vad hade hänt? Kom hon tillrätta? Boken skildrar i detalj hans forskning i Paris, på gator, i hus, arkiv och bibliotek. Han berättar också brottstycken ur sitt eget liv som tonåring på 60-talet. Det är en bok som är både självbiografisk och en biografi över en ung fl... Läs hela recensionen

 12. Dora Bruder
  kristina lindgren, 27 november 2014

  Boken handlar om att finna hur livet såg ut för en judisk flicka.Egentligen händer ej så mycket och berättelsen går i långsamt tempo. Lättläst,språket klart och eggar fantasin att tänka på Dora.Dock har jag svårt att bli riktigt entusiasmerad.

 13. Besatt författare!
  Birgitta Norman, 26 november 2014

  Intressant hur någon kan få en sådan besatthet av att läsa en liten annons i en gammal tidning.
  Mycket skildringar och beskrivningar av Paris som säkert är väldigt intressant för de som är bekanta med omgivningen.

 14. .
  Curt Bohman, 25 november 2014

  Stor del av boken består av franska adresser, vilka inte ens går uttala om man inte talar franska.

  Jag har i samma sändning köpt Peter och vargen. Den rekomenderar till alla som har barn och barn-barn.

Visa alla 14 recensioner

Fler böcker av Patrick Modiano