Underhållsstödet -- familjepolitikens albatross: 1997 års underhållsstödsreform och dess betydelse för de bidragsskyldiga föräldrarna (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Studier i väfärdssamhälle, socialförsäkring och arbetsliv (del 11)
Antal sidor
192
Utgivningsdatum
2002-02-01
Förlag
Bokbox Förlag
Dimensioner
218 x 145 x 12 mm
Vikt
290 g
Antal komponenter
1
ISBN
9789186980276
Underhållsstödet -- familjepolitikens albatross: 1997 års underhållsstödsreform och dess betydelse för de bidragsskyldiga föräldrarna (häftad)

Underhållsstödet -- familjepolitikens albatross: 1997 års underhållsstödsreform och dess betydelse för de bidragsskyldiga föräldrarna

Häftad,  Svenska, 2002-02-01
337

Just nu 10% rabatt på allt! Använd kod SEP23

Gäller t.o.m. 28 september 2023. Villkor

  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
År 1997 infördes en ny lag i Sverige angående underhållsstöd. Syftet med denna reform var primärt att göra ett tidigare svårhanterligt och dyrt system mer kostnadseffektivt. Detta skulle åstadkommas bland annat genom ett mer individualiserat ekonomiskt ansvarstagande och strängare regler för uträkning och återbetalning av underhållsstödsbeloppet.

Underhållsstödet - familjepolitikens albatross är en undersökning av de underhållsstödsskyldiga föräldrarnas ekonomiska och sociala situation snart fem år efter reformens genomförande.

I boken konstateras att besparingsmålen inte uppnåtts. Förutom en ständigt ökande skuld till staten av obetalda underhåll, noteras en markant ökning av bidragsskyldiga föräldrar som hamnat i kronofogdemyndighetens register. Dessutom verkar det som om strängare regler om återbetalning hårdast drabbar föräldrar med svagast ekonomi, det vill säga de som systemet borde vara avsett att hjälpa. Denna utveckling försvårar i sin tur dessa föräldrars möjligheter till såväl umgänge med sina barn som chans att bilda familj på nytt.

1997 års underhållsstödsreform har visat sig skapa ett oflexibelt och statiskt system som på många sätt exkluderar umgängesföräldern från kontakt med sina barn och samtidigt försvårar för dem att axla sitt försörjningsansvar.

Marcus Persson är forskarstuderande i sociologi vid Lunds universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Underhållsstödet -- familjepolitikens albatross: 1997 års underhållsstödsreform och dess betydelse för de bidragsskyldiga föräldrarna
  2. +
  3. Det offentliga mötet: Om etik, tilltro och bemötande på försäkringskassan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det offentliga mötet: Om etik, tilltro och bemö... av Stina Hall (häftad).

Köp båda 2 för 578 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »