Entreprenörsstaten (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
326
Utgivningsdatum
2016-03-10
Förlag
Karneval förlag
Översättare
Lars Ohlsson
Originaltitel
The Entrepreneurial State
Dimensioner
215 x 150 x 20 mm
Vikt
449 g
SAB
Qaacc
ISBN
9789187207549

Entreprenörsstaten

(2 röster)
Häftad,  Svenska, 2016-03-10
213
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Staten - inte det privata näringslivet - har varit den drivande kraften bakom en rad epokgörande innovationer det senaste halv seklet. Det hävdar den italiensk-amerikanska ekonomen Mari ana Mazzucato i sin uppmärksammade och prisbelönta bok Entreprenörs staten. I en rad inträngande fallstudier, från bland annat it-industrin, bioteknologin och miljöinnovations området, visar hon hur de inledande och avgörande investering arna och forsknings sat sningarna i hög grad har bekostats med offentliga medel. Först efter att dessa ofta riskfyllda insatser visat sig bli fruktbärande har den privata sektorn trätt in som en aktör, för att skörda vinsterna och ta åt sig äran. Vartenda tekno logiskt framsteg som gör en Iphone så smart har staten att tacka för sin existens, det gäller såväl internet och GPS-teknik, som touch-screen-displayen och röstaktiverings tekniken Siri.

OM FÖRFATTAREN
Mariana Mazzucato är en italiensk-amerikansk professor i innovativ ekonomi vid Science Policy Research Unit, University of Sussex, Storbritannien.

För Entreprenörs staten tilldela des hon 2014 SPERI-priset i nationalekonomi av New Statesman och Sheffield University. Bland de nominerade fanns bland andra Thomas Piketty.

2015 tilldelades Entreprenörs staten priset för årets bästa vetenskap liga publikation av Friedrich Ebert-stiftelsen, Tyskland.

OM BOKEN
"Produktionsökningen per capita bestämmer levnadsstandarden. Innovationerna bestämmer produktionsökningen per capita. Men vad bestämmer innovationerna?

Den konventionella ekonomin erbjuder som förklaring abstrakta modeller. Den gängse uppfattningen är att svaret måste sökas i den privata företagsamheten. I denna briljanta bok argumenterar Mariana Mazzucato för att teorierna är oanvändbara och att svaret är ofullständigt. Ja, innovationerna är beroende av djärv företagaranda, men det är inte den privata sektorn som tar de djärvaste riskerna och gör de största genombrotten, utan det är den så hårt kritiserade staten.

Har det någon betydelse att statens roll lämnats utanför historien? Mazzucato hävdar att det är ytterst väsentligt.

För det första sätter de politiska beslutsfattarna tilltro till synen att staten bara är ett hinder, vilket leder dem till att dra tillbaka sitt stöd till innovationer och därmed beröva mänskligheten dess bästa utsikter för välstånd.

För det andra har staten också, och i allt hög re grad, accepterat att den finansierar riskerna medan den privata sektorn skördar vinsterna. Det som därmed framträder är inte ett verkligt symbiotiskt ekosystem för inno vationer, utan en parasitär variant.

Denna bok driver en kontroversiell tes, som emellertid i grunden är korrekt. Underlåtenheten att erkänna statens roll i att driva på innovationerna kan mycket väl vara det största hotet mot växande välstånd." Martin Wolf, Financial Times
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Entreprenörsstaten
  2. +
  3. Klokfaktorerna : 10 förmågor som förenar 100 framgångsrika ledare

De som köpt den här boken har ofta också köpt Klokfaktorerna : 10 förmågor som förenar 100 fr... av Svante Randlert (inbunden).

Köp båda 2 för 542 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Mariana Mazzucato