Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
287
Utgivningsdatum
2017-09-05
Upplaga
1
Förlag
Verbal Förlag
Medarbetare
Guwallius, Kolbjörn (form)
Dimensioner
210 x 138 x 20 mm
Vikt
354 g
SAB
Oepb
ISBN
9789187777271
Ordningsvakter : nödlösningen som blev permanent (häftad)

Ordningsvakter : nödlösningen som blev permanent

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2017-09-05
198
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Ordningsvakter : nödlösningen som blev permanent Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Det var aldrig meningen att de skulle bli särskilt många. Det var aldrig tänkt att de skulle finnas överallt. I stället var de närmast ett tillfälligt svar på polisbristen. Men snart 40 år senare tar den egentliga polisen allt fler steg tillbaka från ordningshållningen och ersätts av ordningsvakter utan att någon riktig debatt har förts eller några lagar ändrats.

Ordningsvakter har efter en kort kurs på tio dagar befogenhet att använda våld och andra polisiära maktmedel. Men de har inte bara långtgående rättigheter gentemot andra, de har också själva ett utsatt yrke. Ordningsvakter möter risker i en vardag full av berusade och nyckfulla personer, risker som de inte har fått verktyg att hantera.

Journalisten Kolbjörn Guwallius gör en unik genomgång av yrkets historia och beskriver institutionens världsunika roll i samhället. Genom ett wallraffreportage inifrån ordningsvaktsutbildningen får läsaren veta hur lagens förlängda arm förbereds på ett oförutsägbart och ibland farligt arbete.

Kolbjörn Guwallius har tidigare skrivit den hyllade avslöjande reportageboken Grip till varje pris (Verbal förlag, 2014) om de rättsvidriga väktarmetoderna i Stockholms tunnelbana och Sätta färg på staden (Dokument Press, 2010) om gatukonstens relation till samhället.

 

Sagt om boken:

"Guwallius skildring är viktig och upplysande" (Carl-Michael Edenborg, Aftonbladet)

"unik skildring av hur Sverige lagt ut en del av våldsmonopolet på entreprenad", "förtjänstfull granskning" (Johannes Nesser, Journalisten)

"Att läsa frilansjournalisten Kolbjörn Guwallius wallraffande inifrån utbildningen är svindlande" (Petter Larsson, Sydsvenskan)

"Nyanserad men oroande läsning", "Samlat så här har ämnet inte penetrerats på decennier" (Rikard Flyckt, Jönköpings-Posten) "en bok som berör så gott som oss alla" (Sven Martinger, BTJ-häftet)


 

Sagt om Grip till varje pris av Kolbjörn Guwallius:

Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ordningsvakter : nödlösningen som blev permanent
  2. +
  3. Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför nästa

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför ... av Anders Tegnell, Fanny Härgestam (inbunden).

Köp båda 2 för 417 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Ordningsvakter : nödlösningen som blev permanent. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. En viktig bok!
    Ulf Paulsson, 26 januari 2021

    Boken gör en gedigen genomlysning av ett tidigare tämligen obehandlat område - nämligen ordningsvakter. I takt med att ordningsvakterna har fått ta över alltfler av de uppgifter som tidigare polisen utförde men nu inte hinner med så ökar behovet av kunskaper om vad egentligen ordningsvakter är, vilken utbildning de har och vad de har befogenhet att göra. Men vi behöver också debattera om denna utveckling mot alltfler ordningsvakter är önskvärd samt om ordningsvakternas utbildning i nuläget är... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Kolbjörn Guwallius