Morden i Bjärred : och andra berättelser om föräldrar som mördat sina barn (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
330
Utgivningsdatum
2019-10-09
Upplaga
1
Förlag
Ekerlids
Dimensioner
217 x 146 x 32 mm
Vikt
568 g
SAB
Oepb
ISBN
9789188849397
Morden i Bjärred : och andra berättelser om föräldrar som mördat sina barn (inbunden)

Morden i Bjärred : och andra berättelser om föräldrar som mördat sina barn

(16 röster)  |  Läs 13 recensioner
Inbunden Svenska, 2019-10-09
189
 • Skickas inom 3-6 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Den mörka tegelvillan var helt nedsläckt. En olycksbådande känsla spred sig inom Fredriknär han stod på gräsmattan utanför den dystra villan. Det var en kuslig känslahan inte riktigt kunde ta på. Det var något med det här huset som intestämde. Han tittade mot det fönster på bottenvåningen som låg närmasthonom. Först kunde han inte se någonting eftersom allt vilade i mörker. Plötsligt stelnade han till. Han hade upptäckt något på avstånd. Något som inte sågut som det borde göra.

I inledningen till boken skildras hur det gick till den 9 januari 2018 när en helfamilj hittades död i en villa i Bjärred i Skåne. Två minderåriga flickorhade mördats av sina föräldrar. Även föräldrarna påträffades döda. Morden iBjärred, som i polisiära termer går under benämningen utvidgade självmord ,blev snabbt ett av den svenska kriminalhistoriens mest spektakulära fall. Att det blev så beror på att det handlade om en så kallad välsituerad och lyckad familj. Föräldrarna var högt utbildade juristermed fina och välavlönade arbeten. Morddramat i Bjärred kringgärdades redan frånbörjan av ett stort hemlighetsmakeri och en nästan total mörkläggning frånpolisens och andra myndigheters sida. Journalisten och författaren Elisabet Höglund har i över ett års tid forskat kring morden i Bjärred och kastar nytt ljus över frågan varför dessa föräldrar dödadesina barn och därefter sig själva. Hon har upptäckt en lång rad märkligaomständigheter. Höglund ifrågasätter starkt polisens, skolans och de sociala myndigheternasagerande eller brist på agerande. Vi får även inblick i ett antal andra liknande mordfall både i Sverige och i andravästländer. Fallen visar upp ett gemensamt mönster. Det är nästan alltidpapporna som dödar barnen och det är nästan alltid psykiska störningar,depressioner, psykiska sjukdomar och empatistörningar med i bilden.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Morden i Bjärred : och andra berättelser om föräldrar som mördat sina barn
 2. +
 3. Confidence man : berättelsen om Donald Trumps uppgång och Amerikas fall

De som köpt den här boken har ofta också köpt Confidence man : berättelsen om Donald Trumps u... av Maggie Haberman (inbunden).

Köp båda 2 för 417 kr

Kundrecensioner

Det finns 13 recensioner av Morden i Bjärred : och andra berättelser om föräldrar som mördat sina barn. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Hur man INTE ska skriva en reportagebok
  Jackie Laa Renholm, 28 augusti 2022

  Helt oavsett vad man tror om den omdebatterade diagnosen ME, så måste var och en se att detta är en riktigt dåligt skriven, hårdvinklad och tesdrivande bok, där författaren - som komiskt nog kallar sig "granskande" och "undersökande" journalist - från början har bestämt sig för att pappan i familjen på eget bevåg och av elitistiska motiv mördat sin familj.
  För att sedan stödja tesen att män alltid är förövare och kvinnor alltid offer (jag är själv kvinna och vet att det är långt ifrån sa... Läs hela recensionen

 2. Rekommenderas inte
  Zarah, 3 juli 2022

  Boken saknar den objektivitet som är ledstjärna för bra journalistik och forskning och har undermåligt material - det vill säga oavsett ovillighet att uttala sig av hänsyn till anhöriga eller en ovilja att ha nåt samröre med författaren.

  Läkaren som uttalar sig om ME är inte är i linje med aktuellt forskningsläge.

  Det vore önskvärt att ytterligare läkare som arbetar med ME-patienter och är uppdaterade om forskning hade uttalat sig.

  Boken är strukturerad utifrån ... Läs hela recensionen

 3. Mest omänskliga bok som skrivits
  Peter Larsson, 12 juli 2021

  Detta var den absolut sämsta boken jag läst i hela mitt liv. Detta är också ett skäl att jag tycker så illa om journalister. Precis all information hon har i boken kan du lätt hitta på internet.

 4. Dåligt författad sensationsjournalistik.
  Martin (Malmö), 14 december 2020

  Irriterande svag text som helt saknar djupare analyser.

  Författaren har påtagit sig hjälterollen som den som har förmåga att lösa och förklara några av de mest avskyvärda brotten i Sverige. Glorian hamnar redan efter några sidor på sniskan och så fortsätter det till dess att den trillar av helt i början på kapitel 5.

 5. Respektlös!
  Anna, 21 november 2020

  Är inte känslig, och älskar att läsa true crime, men har nog aldrig läst en så respektlös bok i hela mitt liv!

  Jag vrider mig i skämsplågor då hon endast ett år efter denna tragedi inte kan förstå varför anhöriga, polisen eller skolan inte vill svara på hennes groteskt närgångna frågor.

  Hon har en förlöjligande ton och anklagar alla för att ingå i en "tystnadspakt", då de visar prov på att vara mycket proffessionella genom att hålla på sekretessen.

  Nej, detta handl... Läs hela recensionen

 6. Tar upp ett viktigt ämne
  Bokdjungeln , 4 december 2019

  Så otroligt ruskig bok. Jag fick rysningar av den, och inte några behagliga sådana. Jag måste erkänna att jag inte hade riktigt koll på morden i Bjärred och blev därför väldigt chockad när jag läste den delen av boken. Man blir ju otroligt frustrerad när man märker hur tyst det är kring just det som hände denna familj. Men boken handlar inte bara om dom. Den tar också upp fall som jag i vissa fall hade hört talas om innan och andra som var helt nya. Det de har gemensamt är att de lämnar en hä... Läs hela recensionen

 7. Bosse
  Elisabet Höglund, 4 november 2019

  Det är en mycket bra och välskriven bok av en författare och journalist som har ägnat hela sitt liv åt att granska samhällets baksidor. Boken är en vidräkning med vissa av våra samhällsinstitutioner som inte tog sitt fulla ansvar i Bjärred. De två flickorna levde under dödshot under lång tid men skolan viftade bara bort detta.

  Jag rekommenderar alla samhällsintresserade människor att läsa den här boken.

 8. Missa inte att läsa denna insiktsfulla bok!!
  Mårten, 3 november 2019

  En klok och välskriven bok om ett av de värsta brotten mot två oskyldiga barn som precis skulle börja sina enda liv. Författaren beskriver och analyserar på ett intressant och klarsynt sätt bakgrunden till hur det kunde komma sig att en till synes stabil och ansvarstagande familje-far i ett välbärgat skånskt samhälle mellan Lund och Malmö drev sin övertygelse om sina barns ohälsa och samhällets oförmåga att leva upp till hans krav så långt, att han alltmer isolerade dem från vardagslivet. Att... Läs hela recensionen

 9. Morden på två barn i Bjärred
  Sanningen, 3 november 2019

  Morden i Bjärred är inte nån familjetragedi. Två barn blev mördade . Och det bara glömdes bort . Skolan tog inte sitt ansvar. Hemundervisningen bedrog till barnens isolering. Skolan begick tjänstefel. Den yngsta flickans läkarintyg kom inte förrän december och redan i augusti hölls hon hemma från skolan.
  Överläkaren på SUS slapp allas blickar genom att hänvisa till sekretess. Vi vet inte vilka undersökningar som gjordes el inte gjordes innan Me - diagnosen. Me gruppen är tyvärr en sektli... Läs hela recensionen

 10. Vågad
  Lars (Stockholm), 3 november 2019

  Mor o två tonårsdöttrar hittas mördade. Mamman o ena dottern har dött genom strypning och den andra dottern är kvävd. Pappan har hängt sig. Elisabet Höglund gör en insats i att ta försöka ta reda på vad som verkligen hände.

 11. Hemsk
  Sune, 1 november 2019

  Boken är i huvudsak fylld av Höglunds spekulationer och förutfattade meningar.
  Påstridigt och obehagligt.
  Beskrivningen av ME är felaktig och vinklad.
  Nej det här kan jag inte rekommendera alls. Hon behärskar absolut inte denna genre.

 12. Vägra köpa denna bok!
  Else Bye, 15 oktober 2019

  Skamligt av dig att ockra på denna tragiska händelse. Jag är mamma till en son med diagnos svår ME. Han är hem-/sängbunden och har varit sjuk sen han var 16 år. Nu är han 33 och kampen för hans rätt i samhället har varit hård och många gånger mig övermäktig. DU, Elisabet Höglund vet ingenting och har inte ens bemödat dig om att ta reda på fakta om denna fruktansvärda sjukdom. ME är en av de svåraste sjukdomar som finns och beskrivs som "ren tortyr utan bot och utan någon direkt lindring". En ... Läs hela recensionen

 13. Fruktansvärt dålig
  Liza (Göteborg), 14 oktober 2019

  Läs den inte.

  Det är en blandning av ett tafatt försök till skönlitterär beskrivning av hur polismännen hittar familjen, till en underlig "undersökning" som mest består av anklagelser mot kreti och pleti utan substans
  Man blir ledsen,besviken och arg när man upptäcker att EH mest fokuserar på att kritisera anhöriga, grannar, polis, tjänstemän och andra för att inte vilja svara på hennes ytterst närgångna frågor - och att hon blir förgrymmad för att bla läkare inte vill bryta tyst... Läs hela recensionen

Visa alla 13 recensioner

Fler böcker av Elisabet Höglund