Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle : 10 år efter Utøya (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
315
Utgivningsdatum
2021-06-09
Förlag
Leopard Förlag
Dimensioner
210 x 140 x 25 mm
Vikt
450 g
SAB
Lz Esbati, Ali,Kdb.6
ISBN
9789189145498
Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle : 10 år efter Utøya (inbunden)

Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle : 10 år efter Utøya

(26 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden Svenska, 2021-06-09
239
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
"Smärtsam, upplysande och avgörande läsning." - Malin Ullgren, Dagens Nyheter

"Orden flyger över sidorna, med en skenbar lätthet som ger skönhet åt något så outhärdligt som berättelsen om hur en terrorist mejar ner ungdomar på en idyllisk ö." - Margit Richert, Aftonbladet

Den 22 juli 2011 var Ali Esbati på Utøya för att hålla en föreläsning på AUFs sommarläger. Han blev en av dem som överlevde terrorattacken av Anders Behring Breivik. Boken berättar i detalj de dramatiska händelser som visade sig bli den blodigaste terroristattacken i nordisk historia sedan andra världskriget. Terrorattacken var en avsiktlig politisk handling, grundad i en högerextrem ideologi som existerade före attacken och som också lever vidare efter det att gärningsmannen fängslats. Det är i sig ett uttryck för en större rörelse som påverkar hela det politiska landskapet i västvärlden.

Boken är en politisk berättelse med en personlig ton. Den berör förändringarna i debattklimatet, tendenser till avhumanisering i frågor om invandring och integration, och reflekterar över den sociala betydelsen av dessa. Genom att väva samman händelserna på Utøya med Alis personliga berättelse, samt reflektioner över tiden vi lever i tio år senare, är boken ett bidrag både till att komma ihåg och att kollektivt behandla tragedin den 22 juli.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle : 10 år efter Utøya
 2. +
 3. Tills alla dör

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tills alla dör av Diamant Salihu (inbunden).

Köp båda 2 för 508 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle : 10 år efter Utøya. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Skrämmande
  Henrik Svedlund, 27 juni 2022

  Bra beskrivning av upplevelser och utvecklingen i samhället efter Utöya. Ali tar upp sina egna upplevelsr och sen observerar ha hur samhället har förändrats.På pricken och skrämmande.

 2. Omistligt vittnesmål
  Lisa Pelling (Uppsala), 20 augusti 2021

  Alla måste läsa den här boken. Vi kan inte gömma oss för det samhälle som ledde fram till Utöya. Det är ett samhälle som kommer att leda fram till fler högerextrema terrorattacker om vi inte agerar. Aldrig glömma, aldrig tiga.

 3. Angelägen läsning
  erik, 9 augusti 2021

  Esbati skriver om terrordådet på Utöya, men främst om tiden efteråt. Det hårdnande samhällsklimatet och hur högerextrema krafter jobbar medvetet och strategiskt. . Läs!

 4. Vidrigt, rörande, intressant - allt på en gång
  Simon, 19 juli 2021

  Vilken bok! Jag blev tvungen att lägga ner boken vid flera tillfällen för att hämta andan. Jag vet i ärlighetens namn inte hur jag ska sammanfatta denna mångfasetterade bok utan väljer att kort rekommendera alla som vill göra ett försök till att förstå massmordet på ungdomarna på Utøya, från en som var där när det hände, att läsa den. Vill dock säga att den handlar om så mycket mer än bara ondska, utan innehåller också rörande biografiska skildringar från författarens uppväxt samt försök till... Läs hela recensionen

 5. Viktig bok
  Jonas, 12 juli 2021

  Viktig bok som bör läsas av alla som har ett samhällsintresse eller inte har det ännu. Bra skriven om en gripande berättelse.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Ali Esbati

 • Efter Utøya - ljuddokumentären

  Ali Esbati

  Hör Ali Esbati berätta med egna ord vad som egentligenskeddeden där ödesdigra dagen påden norska önUtöyadåAnders Behring Breivikien överlagd politisk handlingsköt 69 människor till döds.Han var själv där och fann sig vid ett kritiskt ögonblick öga...