I tidens skugga : verksamhetsberättelse från 1945 (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
398
Utgivningsdatum
2022-03-29
Upplaga
1
Förlag
Ekerlids
Dimensioner
217 x 143 x 31 mm
Vikt
696 g
SAB
Lz Wästberg, Olle
ISBN
9789189323551

I tidens skugga : verksamhetsberättelse från 1945

(2 röster)  |   Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2022-03-29
204
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.


Olle Wästberg skildrar i boken uppväxten med sin bror Per och berättar om släkten: Judar och karoliner. Han började skriva debattartiklar vid 15 års ålder och har hållit på med detta i drygt sex decennier.

Han har också varit politiskt aktiv under en stor del av sitt liv, bland annat som riksdagsledamot och ledamot av Folkpartiets partistyrelse. Olle Wästberg var statssekreterare i finansdepartementet under 1990-talskrisen och skildrar dramatiken i Regeringskansliet när räntan höjdes till 500 procent och den borgerliga regeringen gjorde ekonomiska besparingspaket i samarbete med Socialdemokraterna.

Författaren åskådliggör maktspelet på Expressen där Jojja Bonnier agerade "bakom gardinerna" för att sparka honom som chefredaktör. Författaren redogör för varför Liberalerna ofta drabbats av katastrofer. Och han har en beskrivning av New York som ledande stad i världen. Liksom hur Stockholms estetik ska bevaras.

Dessutom berör han de många personer han träffat och haft mycket med att göra som till exempel Per Ahlmark, Olof Palme, Göran Persson, Lars Leijonborg, Harry Schein, Björn von Sydow, Carl Bildt, kronprinsessan Victoria, Ingvar Kamprad och Anne Wibble. Dessutom om ledande internationella personer han träffat som Donald Trump, Joe Biden, George W Busch, Rudi Giuliani, Viktor Orbán och Nelson Mandela.

Olle Wästberg har en bred bakgrund som opinionsbildare, chef för näringslivsorganisationer, riksdagsledamot och under 30 år partistyrelseledamot i Folkpartiet. Han var statssekreterare i finansdepartementet under den stora valutakrisen, chefredaktör för Expressen, generalkonsul i New York, generaldirektör för Svenska institutet, ansvarig för internationell kunskapsspridning om Raoul Wallenberg 100 år, och ordförande i den statliga Demokratiutredningen. 2021 kom han med boken Den hotade demokratin.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. I tidens skugga : verksamhetsberättelse från 1945
 2. +
 3. Professionell klimatbevakning - Guide för en konstruktiv journalistik

De som köpt den här boken har ofta också köpt Professionell klimatbevakning - Guide för en ko... av Anders Bolling, Svenolof Karlsson (häftad).

Köp båda 2 för 453 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av I tidens skugga : verksamhetsberättelse från 1945. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Oinspirerad
  Ellis, 25 april 2022

  Väntade en mer levande skildring av saker och händelser han var med om. En ganska torr uppräckning av personer och skeenden.

 2. Nu kan diskussionen om vår demokrati börja
  Per Hallerby, 13 april 2022

  Mycket intressant om hur vår demokrati utvecklats och om hur avståndet mellan politikerna och medborgarna ökat. Risken att politikerna även i Sverige blir en elit, oligarker.
  Hur behovet ökar av medborgarinflytande genom ständiga folkomröstning, lätt gjorda tack vara BankID. Om mandatperioder. Om kvalifikationer, Om förankring hos medborgarna.
  Olle kan leda kampen tillbaka till demokrati och hans bok är läroboken.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Olle Wästberg