Nationalismens dygd (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
253
Utgivningsdatum
2021-11-11
Förlag
Oikos
Översättare
Dan Korn
Dimensioner
20 x 190 x 130 mm
Vikt
395 g
SAB
Ocgac
ISBN
9789189345423

Nationalismens dygd

(8 röster)  |   Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2021-11-11
234
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 3-6 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Nationalism är frågan för vår tid. Från Donald Trumps "America First" till Brexit och till högerns framgångar i Europa är Västvärldens demokratier inblandade i en våldsam debatt: Borde vi kämpa för en internationell regering? Eller borde varje nation behålla sin självständighet och sitt självbestämmande?

I "Nationalismens dygd" hävdar den politiske filosofen Yoram Hazony att en värld med självständiga nationer är det bästa politiska systemet. Han beskriver hur, med början under 1500-talet, engelska, holländska och amerikanska protestanter återupplivade Gamla Testamentets betoning på nationell självständighet, som ledde till grundandet av de första moderna nationalstaterna. Under senare epoker gav den nationalistiska drömmen frihet från Polen till Indien och från Israel till Etiopien. Radikaler såg Woodrow Wilson och Franklin Roosevelt som bringare av hopp, eftersom de utlovade nationellt oberoende för förtryckta grupper runt om i världen. Samtidigt välkomnade konservativa Ronald Reagans och Margaret Tatchers "nya nationalism".

Men utvecklingen har vänt sig mot nationalismen. Internationalister hävdar att den är grogrunden för rasism och hat. Svaret som de ger - globalt styre - är välmenat. Vad de bortser från, visar Hazony, är att vi alla är påverkade av de band som binder oss till våra familjer, samhällen och nationer. Vare sig de stödjer EU eller Amerikanskt herravälde försöker dagens internationalister att bryta ner dessa lojalitetsband och utplåna de kulturarv som är grunden för individuell och kollektiv identitet. I den processen har de också eldat på en motreaktion runt världen. Det är den nationalistiska traditionen, hävdar Hazony, som vi måste återuppväcka om vi vill begränsa konflikter och hat - och tillåta mänskliga skillnader att blomstra.

Yoram Hazony är chef för Herzl Institute i Jerusalem. Han är författare till böckerna "The Philosophy of Hebrew Scripture" och "The Jewish State: The Struggle for Israel"s Soul". Han bor I Jerusalem.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Nationalismens dygd
 2. +
 3. Suveränitet eller underkastelse

De som köpt den här boken har ofta också köpt Suveränitet eller underkastelse av John Fonte (häftad).

Köp båda 2 för 537 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Nationalismens dygd. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Hur kan en så bra bok ha ett så eländigt språk?

  Mycket bra till innehåll men eländig översättning. Man kan nästan tro att det är en maskinöversättning. Det gör att tankegångarna som framförs i boken blir långt mindre tilgängliga. Egendomligt att en kulturpersonlighet som Dan Korn sätter namn till något så undermåligt.

 2. Oerhört klargörande
  D Eriksson, 2 december 2021

  En rak och logisk argumentation som visar att det inte är nationalism utan imperialism som orsakat världskrig och annan olycka. Boken vidgar perspektiven genom att knyta an till allt från gamla testamentet i Bibeln och Europas historia under 15- och 1600-talen, till Immanuel Kant och EU:s överstatliga ambitioner.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Yoram Hazony