C. A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 182 (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
96
Utgivningsdatum
2015-06-24
Förlag
Förlaget Veidarvon
Dimensioner
296 x 210 x 7 mm
Vikt
293 g
Komponenter
Paperback
ISBN
9789197306485
C. A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 182 (häftad)

C. A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 182

Häftad Svenska, 2015-06-24
125
  • Skickas inom 10-15 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Vid vårt resonnement, förde jag ämnet flera gånger på de flera släktnamnen, som finnarna hade, och nämnde, att det var ganska orättvist, att de blivit frånrövade dem av prästerskapet samt att jag i de andra socknarna inskrivit dem i kyrkböckerna, och att jag även ville göra med [sic!] det besväret här om han så önskade. Han tackade mig men gav liksom tillkänna, att det numer ej behövdes. Likväl sa jag rent ut lite förr än jag gick, att jag skulle taga hans kyrkböcker hem med mig till mitt kvarter och där (om det ej vore honom emot) inteckna deras familjenamn som jag kände. Att det kunde vara artigt i en framtid att se, vilka släkter här funnits då intet annat spår av dem vore övrigt, än blott minnet som en saga gick i bygden, m.m. grannlåter, som jag inflätade. Han lämnade mig visst böckerna. Jag lovade imorgon bittida göra detta intecknande - helst klockan nu redan var 10 på aftonen, men jag hade knappt hemkommit, förrän jag fick upp ljus och satte mig att skriva in dem
Citatet är taget ur den finske studenten Carl Axel Gottlunds (1796-1875) dagbok från 1821 vid hans besök hos Östmark församlings präst, Magnus Frychius. Detta år besökte Gottlund de värmländska och norska finnskogarna, bebodda av ättlingar av östfinnar som migrerat till Sverige under 1500- och 1600-talen.
Han möttes av en kultur som bibehållit många av sina drag sedan flera hundra år och fängslades av folkets liv. Hans besök och intresse för sina landsmän ledde till ett starkt engagemang för att hjälpa dem genom att föra deras talan gentemot myndigheterna, som inte hade kunskap om denna folkspillra. Som ett led i hans engagemang förde han vid sitt besök ned finnarnas släktnamn i socknarnas husförhörslängder för att dokumentera den finska befolkningen.
Vi vill, i enlighet med Gottlunds önskemål, publicera hans egna anteckningar i husförhörslängderna. Avskrifterna publicerades första gången 1996-2000 och ges nu ut på nytt. Vi vill därmed åter ge en möjlighet för dessa bosättares ättlingar att med enkla medel finna tillbaka till sin historia.

Övriga delar i serien:
C. A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1820-1824 för Fryksände församling
C. A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1820-1825 för Norra Ny församling
C. A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1821-1827 för Östmarks församling

Anna Forsberg, fil. mag. i kultur- och litteraturvetenskap, tidigare verksam vid Torsby Finnkulturcentrum och Länsmuseet Gävleborg. Forskar i finnskogens etnologi och kulturhistoria.
Niclas Persson, fil. kand. i ekonomisk och social historia, tidigare verksam vid Torsby Finnkulturcentrum. Aktiv forskare i den skogsfinska befolkningen och dess historia.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. C. A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 182
  2. +
  3. Dagbok öfver mina vandringar på Wermlands och Solørs finnskogar 1821

De som köpt den här boken har ofta också köpt Dagbok öfver mina vandringar på Wermlands och S... av Carl Axel Gottlund, Anna Ø Forsberg, Niclas Persson Tenhuinen (inbunden).

Köp båda 2 för 496 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »