Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
222
Utgivningsdatum
2016-08-28
Upplaga
1
Förlag
Nordlitt
Dimensioner
184 x 115 x 20 mm
Vikt
277 g
SAB
Lz Molin, Lars
ISBN
9789198156881

Lasse-Majas besynnerliga äventyr berättade av honom själv

Inbunden,  Svenska, 2016-08-28
229
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Historien om bondpojken som blev Sveriges Robin Hood - om man nu kan lita på en oförbätterlig skurk och inpiskad lögnhals.

Lasse-Maja, tjuv och bedragare i kvinnokläder, berättar osminkat om sina intet ont anande fästmän, vilda stöldturnéer och halsbrytande flykter undan lagens långa arm i 1800-talets mesta storsäljare. Äventyren avlöser varandra snabbt i ett liv levt än som kvinna, än som man, men aldrig inom lagens eller moralens råmärken. Från barndomens första stölder till livstidsstraffet på fruktade Carlstens fästning och alla skandalomsusade snedsteg däremellan.

En livsberättelse om att bryta mot alla samhällets regler och sluta som folkhjälte.

Lasse-Majas självbiografi blev Sveriges första bästsäljare när den kom ut 1833. Texten har redigerats typografiskt för att bli mera lättläst, men orden är oförändrade.

"Lasse-Majas besynnerliga äventyr" beskriver målande och mustigt ett svunnet Sverige bland de lägre och lägsta samhällsskikten. Självbiografin är ett litteraturhistoriskt komplement till Almqvists "Det går an" och som litterärt verk nådde boken under 1800-talet mångfalt flera läsare genom massupplagor och skillingtryck. Populariteten berodde till inte ringa del på Lasse-Majas berättarförmåga i kombination med en fascinerande och inte minst förbjuden livsstil.

Periodvis föredrog Lasse-Maja att leva som kvinna. Kvinnokläderna var inte bara en strategi för att stjäla, utan från unga år en del av hans identitet. Mellan raderna skymtas en komplicerad människa som lyckades leva sin sanning i en tid när könsöverskridanden var tabu.

Självbiografin är en tidskapsel återberättad av en unik och dokumenterat opålitlig röst, vilket onekligen är en del av dess charm.

"Lasse-Majas besynnerliga äventyr" har sin givna plats bland svenska klassiker.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Lasse-Majas besynnerliga äventyr berättade av honom själv
  2. +
  3. Glöm aldrig Tintin : en sann berättelse

De som köpt den här boken har ofta också köpt Glöm aldrig Tintin : en sann berättelse av Sanam Gharaee, Sofia Rutbäck Eriksson (inbunden).

Köp båda 2 för 478 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Lars Molin