Ingår i kampanjer:
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
302
Utgivningsdatum
2017-08-24
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Resele, Johan (form)
Dimensioner
240 x 150 x 20 mm
Vikt
476 g
SAB
Kc.51
ISBN
9789100156275
1918 : året då Sverige blev Sverige (inbunden)

1918 : året då Sverige blev Sverige

(47 röster)  |  Läs 8 recensioner
Inbunden Svenska, 2017-08-24
119 202
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Det var året då allt hade kunnat gå galet. Ute i Europa rasade första världskriget, det neutrala Sverige var avspärrat och livsmedelsbristen skriande. Ransoneringarna hårdnade. I Ryssland hade Lenins bolsjeviker gripit makten, i Finland utkämpades ett grymt inbördeskrig och i Tyskland reste sig en krigstrött befolkning medan amerikanska soldater vällde in över västfronten. En ny tid randades. Samtidigt närmade sig striden för allmän och lika rösträtt ett slutligt avgörande. Vänstern drev på, högern stretade emot. Om detta spänningsfyllda år, kanske det mest dramatiska i Sveriges historia, berättar Per T Ohlsson månad för månad om händelserna, konflikterna och personerna.Luften dallrade av revolutionära stämningar. På hösten var läget så nervöst att slutstyckena avlägsnades ur värnpliktiga soldaters gevär och kung Gustaf V förberedde sig på att fly landet. Och mitt i detta politiska drama svepte spanska sjukans lie över land och folk. När året var till ända hade 27 000 svenskar dukat under för den värsta influensaepidemin någonsin.Ändå slutade 1918 med en fredlig revolution under ordnade former. Besinningen segrade till sist. I december fattade en nästan enig riksdag beslut om allmän och lika rösträtt för män och kvinnor. Efter flera decenniers kamp vek sig rösträttens motståndare för trycket utifrån och inifrån. Det var demokratins genombrott.På område efter område - politiken, kulturen, arbetsmarknaden, jämställdheten, näringslivet - tog landet viktiga kliv mot det öppna välfärdssamhälle som vi tar för givet idag: 1918 var året då Sverige blev Sverige.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av 1918 : året då Sverige blev Sverige. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Lärorikt om Sverige... Mkt värd läsning..
  Aki Peter Lumme, 1 april 2019

  bok om hur blir det Sverige är. Bra berättat av bokens författare Per T Ohlsson. Rekommenderas varmt. När man börjat läsa boken, går det inte att sluta.....

 2. Perfekt historielektion

  Inom det relativt lilla formatet har författaren lyckats levandegöra ett så avgörande skede i vår historia,
  Vår demokrati föds 1918, slår igenom 1921 och får ALDRIG tas för given idag!!!

 3. Mycket läsvärd!
  Stig Åke Axelsson, 14 augusti 2018

  Boken ger en detaljerad och nyanserad information om det som hände 1918. Borde ingå i historieundervisning. Tydlig kapitelindelning som omfattar en månad i taget.

 4. Kul lektion i svensk historia
  Gerhard Nuss, 2 januari 2018

  Jo, det är förstås 100 år sedan och inte så konstigt att bilderna av vad som hände är vaga. Men väldigt mycket blev mycket klarare men den här nyttiga historielektionen. Jag önskar att jag kunde göra den här boken till pliktlektyr.

 5. Faktaspäckat
  Annette Juhlin, 26 oktober 2017

  Per T Ohlsson skriver i förordet att inspirationen till 1918 kommer från andra böcker där författarna fördjupat sig i ett visst årtal. Han nämner bland annat boken 1947 av Elisabeth Åsbrink, vilken jag läste som Augustambassadör förra året, med särskilt ansvar för att bevaka Årets svenska fackbok. Åsbrinks bok var en av de nominerade böckerna i fackbokskategorin.

  Både Ohlsson och Åsbrink avser att skildra skeenden under ett visst år som fortfarande ger effekter på det samhälle vi har... Läs hela recensionen

 6. Läs den!
  Sister (Lund), 11 oktober 2017

  Med osviklig känsla skriver Per T Ohlsson om stort och smått, högt och lågt i en lagom blandning, som oavbrutet håller läsarens intresse vid liv.

  Det valda upplägget med kapitel sammanfallande med årets månader bidrar stort till läsbarheten. Boken rekommenderas varmt.

 7. Bra informativ och tydlig
  Stefan Ryding-Berg, 4 oktober 2017

  Bra, informativ och tydlig. Den tar upp väsentliga saker och skeenden utan att förlora sig i detaljer. Kunde dock ha varit något längre.

 8. Modern svensk historia
  bengt andersson, 4 oktober 2017

  "1918 Året då Sverige blev Sverige" är en mycket intressant och lärorik bok som rekommenderas att
  läsas av alla som vill ha en bakgrund till den svenska samhällsutvecklingen under 1900-talet.

  Bengt Andersson
  Partille

Visa alla 8 recensioner

Bloggat om 1918 : året då Sverige blev Sverige