Svälten : hungeråren som formade Sverige (storpocket)
Fler böcker inom
Format
Storpocket
Språk
Svenska
Antal sidor
440
Utgivningsdatum
2019-06-12
Utmärkelser
Augustpriset
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Dimensioner
215 x 140 x 30 mm
Vikt
402 g
SAB
Kc.46
ISBN
9789100180430
Svälten : hungeråren som formade Sverige (storpocket)

Svälten : hungeråren som formade Sverige

(12 röster)  |  Läs 3 recensioner
Storpocket Svenska, 2019-06-12
111
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
Vinnare av det Facklitterära Augustpriset 2018

Först kom kylan. Sedan värmen och torkan. Två år i rad slog skörden fel. Folk dog. Till en början barn och åldringar. Därefter även de starka. Det tredje året var alla visthusbodar tömda. I Stockholm anklagade man de svältande för att själva ha orsakat sin nöd.

Missväxten under åren 1867-69 är en av de värsta naturkatastroferna i Sveriges historia, och dess effekter förstärktes av politiska felbeslut och misstag. Hungersnöden bidrog till stora sociala spänningar och blev startskottet för massemigrationen, främst till Nordamerika. Genom enskilda människors livsöden berättar Svälten en skakande historia om ett avlägset Sverige, men samtidigt ett som var här alldeles nyss.

»Makalös i sin bredd, sitt djup och sin detaljrikedom ... Den här boken har en urstark tidskänsla, inte minst i sina många ögonvittnesskildringar, lika förfärliga som fängslande. Man läser så att säga med händerna för ansiktet.«

- Anna Rudberg-W, Upsala Nya Tidning

»Detta barkbrök smakar Augustpris ... Magnus Västerbro skildrar nyktert och skoningslöst hur svälten löser upp både människans och samhällets kropp.«

- Sven Olov Karlsson, Expressen

»Svälten är populärhistoria av allra finaste slag: välskriven, väldokumenterad och med en fasaväckande wow-känsla över en otroligt dramatisk period som blott sträcker sig fyra generationer bakåt i tiden. Och vad mer är: Magnus Västerbro vågar förklara och dra slutsatser. Det är ett anslag som vi, om uttrycket ursäktas, är svältfödda på.«

- Åsa Linderborg, Aftonbladet

»Magnus Västerbro påminner oss om vår historia på ett djupt drabbande sätt. Boken är helt enkelt ruggigt bra. Läs den!«

- Margaretha Levin Blekastad, Sundsvalls tidning
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Svälten : hungeråren som formade Sverige
 2. +
 3. Tyrannens tid : om Sverige under Karl XII

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tyrannens tid : om Sverige under Karl XII av Magnus Västerbro (inbunden).

Köp båda 2 för 340 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Svälten : hungeråren som formade Sverige. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En mästerligt skriven dokumentär
  Ove Lundberg, 18 februari 2021

  Sista kapitlet i Vilhelm Mobergs 1968 utgivna självbiografiska bok "Berättelser ur min levnad" handlar om utvandrarseriens tillkomst och framhåller samtidigt frånvaron av sannskyldig analys av den utvandring till Amerika som under ett sekel innan första världskrigets utbrott åderlät Sverige på en fjärdedel av dess befolkning.

  För mig råder ingen tvekan om att sanningssökaren Vilhelm Moberg i sin himmel redan hyllat Magnus Västerbros mästerligt skulpterade skildring av hur svensk överhöghet hanterade krisåren 1867 - 69.

 2. Gedigen historielektion som berör
  Lotta, 26 oktober 2020

  Mycket informativ och utförlig skildring av de tre mest kritiska svältåren i Sverige, om vad som hände innan, under och efter. Författaren går inte bara in på det historiska perspektivet utan belyser även enskilda människors upplevelser och öden. Mycket intressant också att läsa om det medicinska; vad händer egentligen med en människokropp som utsätts för både lång och kortvarig svält? Rekommenderas varmt till alla som är historieintresserade!

 3. Intressant och lärorik
  Etwas Anders, 10 maj 2020

  Efter att jag läst denna bok så köpte jag flera andra böcker av Magnus Västerbro. Han har ett behagligt sätt att skriva och han förstår hur populärvetenskaplig historia skrivs på ett sätt så att det blir intressant utan att det blir urvattnat och utan substans. Om man inte har läst någonting om den svält som drabbade Sverige andra halvan av 1800-talet och man är intresserad av historia så är den klart läsvärd.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Magnus Västerbro