Ordningsvakten - Minnet av ett mediedrev (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
148
Utgivningsdatum
2020-12-28
Förlag
Elbs Förlag
Medarbetare
Gester, Michaela (red.) / Nyman, Anders (form) / Boström, Orlando (foto)
SAB
Lz,O
ISBN
9789151965857
Ordningsvakten - Minnet av ett mediedrev (häftad)

Ordningsvakten - Minnet av ett mediedrev

(4 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad Svenska, 2020-12-28
189
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Mattias jobbar tillsammans med kollegan Rasmus som ordningsvakt i Stockholms tunnelbanesystem. De möter dagligen allt från glada resenärer till personer som lever i miserabla förhållanden.

Den 31 januari 2019 var en arbetsdag som skulle förändra deras liv. Tillsammans med biljettkontrollanter i tunnelbanan påträffade de en kvinnlig resenär utan ett giltigt färdbevis. Ett rutinärende som abrupt förändrades när kvinnan inte ville samarbeta, med varken biljettkontrollanterna eller ordningsvakterna. Som om det inte vore nog, visade det sig även att kvinnan var höggravid, och när som helst skulle föda.

Detta blev startskottet på ett ingripande som kritiserades hårt i flera dagar. En film med en höggravid kvinna som lämnar ett tunnelbanetåg tillsammans med två ordningsvakter på vardera sida, spreds med orkanstyrka i olika mediekanaler. Inte bara i Sverige, utan ingripandet blev till en världsnyhet. Något liknande hade aldrig skett. Hundratals människor samlades i Kungsträdgården i Stockholm för att demonstrera mot vaktvåld.

Men vad var det som egentligen hände?

I denna debutbok av Mattias Elb får du som läsare en unik inblick i ett omtalat ordningsvaktsingripande, som media aldrig ville publicera. Du får även ta del av vad som kan starta ett mediedrev och hur det är att få uppleva ett. Boken visar också på hur långt journalister kan gå i jakten på fler läsare.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ordningsvakten - Minnet av ett mediedrev
 2. +
 3. Skampåle : tio essäer om mediedrev

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skampåle : tio essäer om mediedrev av Paul Frigyes, Tobias Bromander, Oisin Cantwell, Ann Engqvist, Fredrik Nejman (häftad).

Köp båda 2 för 348 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Ordningsvakten - Minnet av ett mediedrev. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Väl värd att läsa
  Bokmalen , 19 januari 2021

  En bok som är välskriven, lättläst, saklig och uppriktig. Boken visar hur ett mediadrev sätter fart och hur media vinklar händelsen och är totalt ointresserade av att se händelsen från flera vinklar. Har du en stund över så är denna väl värd att läsa.

 2. Viktig bok!
  Malin, 18 januari 2021

  Som sambo till en ordningsvakt i tunnelbanan tycker jag att denna bok är viktig och relevant. Att ni bara gör ert jobb och oftast ses ner på fast att det är ni som är först på plats när saker händer. Att det anses att ni ska klara allt i jobbet, hot, våld och annat. Vi runtomkring stöttar och försöker ta hand om er när sådana här saker händer er men förstår aldrig på riktigt hur det var för er att vara på den där PUT ärendet och höra ljudet av när någon dör. Ni bär på mycket och gör mycket fö... Läs hela recensionen

 3. Gripande och samhällsviktig
  Nazir Alireza, 18 januari 2021

  Med enkelhet visar Elb i sin debutbok upp hur de etablerade medierna inte är intresserade utav att rapportera nyheter baserade på fakta, utan istället levererar smaskiga löpsedlar och känslostyrda rubriker, allt för att få så många klick som möjligt.

  Denna bok är både välskriven, gripande och ett bevis på hur illa det är ställt uppe på våra svenska mediehus. När känslor och lögner får sätta narrativet mot en anställd som endast gör sitt jobbb.

  När allmänheten blir förd bakom... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner