Ordningsvakten : minnet av ett mediedrev (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
146
Utgivningsdatum
2020-12-28
Förlag
Elbs Förlag
Medarbetare
Gester, Michaela (red.) / Nyman, Anders (form) / Boström, Orlando (foto)
SAB
Lz Elb, Mattias,Oepb
ISBN
9789151965857

Ordningsvakten : minnet av ett mediedrev

(16 röster)  |  Läs 8 recensioner
Häftad,  Svenska, 2020-12-28
171
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Nominerad till Svenska Författarpriset.
"Mattias har med boken skildrat både vardagen och extremerna hos en samhällsnödvändig yrkeskår som är såväl kontroversiell som aktuell. I hans historia lär vi oss om människan bakom uniformen och ges ett vittnesmål om en händelse som kom att engagera en hel värld. Jag nominerar Mattias till Svenska Författarpriset för hans skildring av det politiska klimatet och den utsatthet han upplevde efter ett politiskt laddat ingripande."

"En bok om mediavinklar och ointresse av att belysa fler än en aspekt i taget. Den är lättläst, uppriktig och saklig. Den är värd att lägga en stund på."
Christopher Jarnvall Chefredaktör på NB Nyhetsbyrån

"Ordningsvakter och väktare konfronteras med den många gånger tuffa verkligheten men får oftast bara publicitet när något går snett. Som ett underlag för diskussioner om mediernas roll fungerar boken bra och även som ett inlägg i diskussioner om ordningsvakters arbetsvillkor och ansvar."
Helhetsbetyg: 3/5
Bibliotekstjänst

Mattias jobbar tillsammans med kollegan Rasmus som ordningsvakt i Stockholms tunnelbanesystem. De möter dagligen allt från glada resenärer till personer som lever i miserabla förhållanden.

Den 31 januari 2019 var en arbetsdag som skulle förändra deras liv. Tillsammans med biljettkontrollanter i tunnelbanan påträffade de en kvinnlig resenär utan ett giltigt färdbevis. Ett rutinärende som abrupt förändrades när kvinnan inte ville samarbeta, med varken biljettkontrollanterna eller ordningsvakterna. Som om det inte vore nog, visade det sig även att kvinnan var höggravid, och när som helst skulle föda.

Detta blev startskottet på ett ingripande som kritiserades hårt i flera dagar. En film med en höggravid kvinna som lämnar ett tunnelbanetåg tillsammans med två ordningsvakter på vardera sida, spreds med orkanstyrka i olika mediekanaler. Inte bara i Sverige, utan ingripandet blev till en världsnyhet. Något liknande hade aldrig skett. Hundratals människor samlades i Kungsträdgården i Stockholm för att demonstrera mot vaktvåld.

Men vad var det som egentligen hände?

I denna debutbok av Mattias Elb får du som läsare en unik inblick i ett omtalat ordningsvaktsingripande, som media aldrig ville publicera. Du får även ta del av vad som kan starta ett mediedrev och hur det är att få uppleva ett. Boken visar också på hur långt journalister kan gå i jakten på fler läsare.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ordningsvakten : minnet av ett mediedrev
 2. +
 3. Rädda dig själv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Rädda dig själv av Fadumo Hasan, Hanna Welin (inbunden).

Köp båda 2 för 220 kr

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Ordningsvakten : minnet av ett mediedrev. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bra välsrkiven bok med mycket bra information
  Benjamin, 19 juni 2022

  Boken var enkel att läsa, och jag ger den 5 av 5 eftersom den beskriver på ett bra och litterärt sätt hur Ordningsvakten såg på situationerna ut ur hans perspektiv. Den här boken har lärt mig att man aldrig ska lita på varken journalister eller personer i media (oavsett om det är vanlig media eller exempelvis vänstermedia).

  Riktigt bra bok. Jag rekommenderar den varmt till den som hittills inte har läst den.

 2. Sanningen
  Bobby, 9 oktober 2021

  Värt att läsa och inse hur dålig media kan vara mot den enskilde och hur sanningen kan bli dold.

  Köp och läs !

 3. Svag
  Johan, 12 februari 2021

  Tycker boken var svagt skriven, både språkligt och innehållsmässigt.
  Dessutom innehåller den både rasistiska fördomar och rasistiska uttryck.
  Visst är det bra med ett annat perspektiv än det som förmedlades vid händelsen, men det här var inte en bra bok.

 4. viktig och nödvändig bok
  Peter Ohlsson, 8 februari 2021

  skönt att det kom ut en bok som ger ett annat perspektiv än det så förutsägbara förväntade "korrekta" mediavinklade.Köp den !

 5. Bra bok!
  Fältjägare, 29 januari 2021

  En mycket intressant bok om hur ett media drev kan fungera. En bok alla bör läsa och inte bara tro på vad media förmedlar.

 6. Väl värd att läsa
  Bokmalen , 19 januari 2021

  En bok som är välskriven, lättläst, saklig och uppriktig. Boken visar hur ett mediadrev sätter fart och hur media vinklar händelsen och är totalt ointresserade av att se händelsen från flera vinklar. Har du en stund över så är denna väl värd att läsa.

 7. Viktig bok!
  Malin, 18 januari 2021

  Som sambo till en ordningsvakt i tunnelbanan tycker jag att denna bok är viktig och relevant. Att ni bara gör ert jobb och oftast ses ner på fast att det är ni som är först på plats när saker händer. Att det anses att ni ska klara allt i jobbet, hot, våld och annat. Vi runtomkring stöttar och försöker ta hand om er när sådana här saker händer er men förstår aldrig på riktigt hur det var för er att vara på den där PUT ärendet och höra ljudet av när någon dör. Ni bär på mycket och gör mycket fö... Läs hela recensionen

 8. Gripande och samhällsviktig
  Nazir Alireza, 18 januari 2021

  Med enkelhet visar Elb i sin debutbok upp hur de etablerade medierna inte är intresserade utav att rapportera nyheter baserade på fakta, utan istället levererar smaskiga löpsedlar och känslostyrda rubriker, allt för att få så många klick som möjligt.

  Denna bok är både välskriven, gripande och ett bevis på hur illa det är ställt uppe på våra svenska mediehus. När känslor och lögner får sätta narrativet mot en anställd som endast gör sitt jobbb.

  När allmänheten blir förd bakom... Läs hela recensionen

Visa alla 8 recensioner