Partikulturer: Kollektiva självbilder och normer i Sveriges riksdag (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Skrifter utgivna av Statsvetenskapliga föreningen i Uppsala (del 159)
Antal sidor
330
Utgivningsdatum
2004-02-01
Förlag
Acta Universitatis Upsaliensis
Dimensioner
245 x 165 x 20 mm
Vikt
520 g
Antal komponenter
1
ISBN
9789155458829
Partikulturer: Kollektiva självbilder och normer i Sveriges riksdag (häftad)

Partikulturer: Kollektiva självbilder och normer i Sveriges riksdag

Häftad,  Svenska, 2004-02-01
299
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Denna bok handlar om partikulturer i Sveriges riksdag. Undersökningen är den första i sitt slag, och visar att det kulturella partilandskapet inte överensstämmer med den ideologiska karta vi så väl känner. Ett parti kan befinna sig kulturellt nära sin ideologiske huvudmotståndare, och på motsvarande sätt mycket långt ifrån den vars politiska idéer man delar.

Moderaterna utmärks av sin teoretiska inriktning och sina högt ställda krav på sakkunskap och konsekvens. Därigenom ligger det borgerliga blockets största parti långt ifrån både centern och kristdemokraterna, som genom att framhålla vikten av vardagsnära, praktisk erfarenhet och samförstånd i stället befinner sig nära socialdemokraterna. Folkpartiet å sin sida, har en kulturell granne i vänsterpartiet. Båda kännetecknas av en stark individualism och ett kritiskt förhållningssätt. Hos miljöpartiet slutligen, framstår den interna sammanhållningen som svagast. Det är också den grupp som kulturellt sett avviker mest från sin omgivning.

Samtidigt uppvisar partigrupperna väsentliga likheter, och flertalet partier speglar en övergripande svensk riksdagskultur, vilken kännetecknas av en tydlig sakinriktning och förväntan om anspråkslöshet hos den enskilde ledamoten.

Katarina Barrling Hermansson är verksam som forskare vid Statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet. Partikulturer: Kollektiva självbilder och normer i Sveriges riksdag är hennes doktorsavhandling [publicerad 2004].

Med sammanfattning på engelska.

Omslag: Minnet av ett landskap (detalj) av Elisabeth Hasselberg Olsson.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Partikulturer: Kollektiva självbilder och normer i Sveriges riksdag
  2. +
  3. Laga efter läge: Statsråds föreställningar om styrning i Regeringskansliet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Laga efter läge: Statsråds föreställningar om s... av Lena Noreland (häftad).

Köp båda 2 för 578 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Katarina Barrling