Kungliga parker : människor och berättelser (häftad)
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Serie
Kungliga slotten - Människor och berättelser (del 2)
Antal sidor
165
Utgivningsdatum
2019-06-06
Upplaga
1
Förlag
InPress Art AB
Medarbetare
Gullberg, Hélène (red.) / Engström, Tove (form) / Karlsson, Sofia (form)
Dimensioner
255 x 210 x 30 mm
Vikt
689 g
SAB
Icdaa
ISBN
9789163976421

Kungliga parker : människor och berättelser

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2019-06-06
265
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Kungliga parker - människor och berättelser skildrar de kungliga parkernas fascinerande historia.
Denna rikt illustrerade bok ger insikt i varför de kungliga parkerna ser ut som de gör och hjälper besökaren att tolka de historiska spår som finns i parklandskapen. Boken berättar också om de kungligheter som var med och skapade parkerna i samarbete med några av tidens främsta arkitekter.

Kungliga parker - människor och berättelser berättar bland annat om kronprinsessan Margareta som också var trädgårdsarkitekt, den vetenskapligt sinnade Gustaf VI Adolf som blev expert på orkidéer och målarprinsen Eugen som uppenbarligen hade gröna fingrar. Men också om hur det kom sig att den nye kronprinsen Karl Johan, sedermera Karl XIV Johan, rev ner staketen och ställde ut gröna parkbänkar på Djurgården.

I boken kan du också läsa om de utländska influenser som har påverkat vårt kungliga gröna kulturarv. Varför anlade Hedvig Eleonora en så storslagen fransk park på Drottningholm och vad berättar Hagaparkens engelska park om den gustavianska epokens ideal, filosofi och politik?

I kapitlet om parkernas hemligheter berättas bland annat om det vetenskapliga odlingslandskapet på Norra Djurgårdens experimentalfält, den gåta drottning Victoria lämnade efter sig på Tullgarn, Strömsholms ryttarhistoria och sommaren när allt var möjligt - Stockholmsutställningens år 1897.

Ett särskilt kapitel skildrar livet i parkerna. Från Sessorna på Haga och malariamyggen på Drottningholm till folklivet på Djurgården.
Och till sist berättar vi om Sveriges första världsarv Drottningholm, den biologiska mångfald man kan finna där och hur det kommer sig att Kungliga Djurgården, denna frestande gröna markplätt mitt i centrala Stockholm, fortfarande är en grön lunga - och hur det kunde ha sett ut istället.

Boken har producerats av InPress Art i samarbete med Kungl. Hovstaterna.
Texterna i boken har skrivits av Sofia Hillborg och Magnus Andersson, slottsfogde vid Kungliga Djurgårdens förvaltning. De sammanfattande faktatexterna har skrivits av intendent Hélène Gullberg vid Kungliga Hovstaterna, som också har bidragit som textredaktör tillsammans med Ulrica Segersten, InPress Art.
Kungliga parker - människor och berättelser är en fristående fortsättning på boken Kungliga slotten - människor och berättelser.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kungliga parker : människor och berättelser
 2. +
 3. Tips & trix : Smarta idéer för alla tillfällen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tips & trix : Smarta idéer för alla tillfällen av Louise Scott (inbunden).

Köp båda 2 för 494 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Kungliga parker : människor och berättelser. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Boken är inte vad jag hade väntat....
  Gun Bergvik, 31 maj 2022

  Lite småtråkig och tjatig men för all del, man lär sig en hel del om de kungliga parkerna. Har inte mer att säga.....

 2. intressant och vacker bok
  @bettan_bokprataren (Örebro), 3 mars 2020

  Jag fick en fråga från Inpress förlag om jag ville läsa och recenserar den här ljuvliga pärlan. Jag är mycket glad att jag fick chansen för det här är en bok som inte bara har vackra bilder utan som också ger mig massor av kunskap om härliga och intressanta kungliga parker i Sverige och deras fascinerande historia.
  Det ger mig kunskap om varför parkerna ser ut som de gör och den ger mig också vetskap om vilka kungligheter som var med och skapade de olika parkerna. Boken berättar ett styc... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av författarna