Medborgarhuset i stockholmarnas hjärtan (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
252
Utgivningsdatum
2020-09-25
Upplaga
1
Förlag
Stockholmia förlag
Medarbetare
Danielsson, Tina (form) / Warden, Johan (foto)
Dimensioner
225 x 193 x 20 mm
Vikt
744 g
SAB
Ohm-cz Stockholm: Medborgarhuset
ISBN
9789170313233

Medborgarhuset i stockholmarnas hjärtan

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2020-09-25
225
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
En rikligt illustrerad bok i vilken författaren Astrid Hasselrot belyser Medborgarhusets tillblivelse, dess dramatiska historia och något av den framtid som väntar huset och användarna efter den nu pågående renoveringen.

Idén om ett medborgarhus kom krisåret 1917, tätt efter det riksdagsval som skulle bli slutet på ståndssamhället. Här berättas för första gången husets åttioåriga historia i samlad form.

Striden om Medborgarhuset fördes parallellt med de större striderna för demokratisering: om allmän och lika rösträtt, för folkbildning, för folkhälsa. Om Stadshuset 1923 blev sinnebilden för det nya demokratiska styret, blev Medborgarhuset 1939 symbolhuset för det röstande folket som resurs för kropp, själ och bildning oavsett kön, politik eller tro.

I boken berättas om husets betydelse för fredstanken, funktionalisternas vrede över ritningen och placeringen, Götgatskravallerna, det blomstrande femtiotalet, hörsalslivet, Medisungarnas minnen, debatten om Debaser. Husets nutidshistoria levandegörs i ett stort antal intervjuer med engagerade människor från de vitt skilda verksamheterna: bad, bibliotek, möteslokaler, barnteater, vuxenstudier, konserter, pensionärsdans och matställen. Framtiden kan anas i bilderna från ombyggnaden 2020. Ett stort material av gamla och nya bilder berikar framställningen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Medborgarhuset i stockholmarnas hjärtan
  2. +
  3. Kära vänner! : 18 kvinnors brevväxling under 50 år - om livet, samhället och skolan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kära vänner! : 18 kvinnors brevväxling under 50... av Erika Tengrud (inbunden).

Köp båda 2 för 443 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »