Tanjas gata : rysk vardag 1917-2017 (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
279
Utgivningsdatum
2017-09-13
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Atlas
Medarbetare
Lindström, Conny (form)
Dimensioner
215 x 127 x 18 mm
Vikt
391 g
SAB
Kma
ISBN
9789173895620
Tanjas gata : rysk vardag 1917-2017 (inbunden)

Tanjas gata : rysk vardag 1917-2017

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2017-09-13
191
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Tanjas gata i Sankt Petersburg är bara en dryg kilometer lång, men här ryms hela det moderna Rysslands historia. Ett helt århundrade av människoöden.

Treåriga Korina Klodt bor här våren 1938, när hon mitt i natten väcks av att okända män i mörka kläder för bort hennes föräldrar. Hon återser dem aldrig.

Före revolutionen hade elvaåriga Tanja Savitjevas föräldrar ett litet bageri i samma hus. Vid belägringen av Leningrad under andra världskriget svälter hennes familj ihjäl, en efter en. Tanja antecknar förloppet i sin dagbok. Till sist är hon ensam kvar.

I hennes lägenhet bor nu Aleksandr Uralov. Han minns hur folk på gatan trängdes för att läsa tidningsrubrikerna under Koreakriget. Då var han i tioårsåldern. Senare blev han en av de första i kvarteret som lyckades köpa en utländsk bil.

Detta är några av de människor vi möter i ett reportage som sträcker sig från 1917 års världskrig och två revolutioner, fram till förstamajfirandet 2017. En sann berättelse om Tanjas gata.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Tanjas gata : rysk vardag 1917-2017
 2. +
 3. Putins folk : Rysslands tysta majoritet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Putins folk : Rysslands tysta majoritet av Kalle Kniivilä (pocket).

Köp båda 2 för 246 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Tanjas gata : rysk vardag 1917-2017. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Unik historisk vardagsskildring
  Leif Stening, 21 november 2017

  Med hjälp av dagboksanteckningar och intervjuer med äldre människor och annan dokumentation har Kniivilä lyckats fånga hundra år av ryskt vardagsliv utifrån ett kvarter i St Petersburg. Kaos, nyckfullhet och svält är teman som följer mycket av historien. Man känner riktigt lukten och fukten i kommunalkorna, dvs de delade lägenheterna längst Andra och Tredje linjen. Kniiviläs skildring blir aldrig sentimental och ger en skarp relief till den samtida officiella historieskrivningarnas hjälteporträtt.

  Leif Stening

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Kalle Kniivilä

 • Sovjets barnbarn : ryssarna i Baltikum

  Kalle Kniivilä

  En miljon rysktalande bor i Estland, Lettland och Litauen. Det är en av de största minoritetsbefolkningarna i eu. Vid självständigheten efter Sovjetunionens fall blev många av Baltikums ryssar utan medborgarskap i något land, deras lojalitet till ...

 • Putins folk : Rysslands tysta majoritet

  Kalle Kniivilä

  Varför älskar ryssarna president Vladimir Putin? I väst är Putin en fruktad politiker. Han har kvävt den ryska demokratin i sin linda, krossat oberoende medier och hetsat mot minoriteter genom repressiva lagar. Men för Renat och Galina i den lilla...

Bloggat om Tanjas gata : rysk vardag 1917-2017