Format
Inbunden (Halvklotband)
Språk
Svenska
Antal sidor
271
Utgivningsdatum
2013-05-07
Förlag
Bonnier Fakta
Dimensioner
265 x 200 x 28 mm
Vikt
1192 g
SAB
631.584,Qddb
ISBN
9789174242027
Självhushållning på Djupadal (inbunden)

Självhushållning på Djupadal

(157 röster)  |  Läs 26 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2013-05-07
369
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.

Augustnominerad till årets svenska fackbok. Motiveringen lyder:
"Följ en Stockholmsfamilj från Bondegatan på Söder som flyttar till landet och blir bönder på riktigt. Ett praktverk i ordets ursprungliga betydelse: vackert, välskrivet och genomtänkt. Ursprung är också bokens credo, retro är bara förnamnet. Inspirerande och instruerande i text och bild där vi bjuds in i en vanlig familjs ovanliga liv."

Bondepraktika för 2000-talet. Det går en grön våg genom Sverige. Allt fler odlar sin trädgård, sina grönsaker och sin längtan efter ett mer jordnära och meningsfullt liv. Att skapa något själv i en värld där allt finns att köpa färdigt.

På 70-talet kom John Seymours klassiska bok Självhushållning. Det var med den i handen som Gustav och Marie Mandelmann började sitt liv som självhushållare och lärde sig hur man plöjer en åker, plockar en kyckling och bygger en gärdesgård. Nu driver de gården Djupadal på Österlen - småskaligt och ekologiskt. De odlar säd, grönsaker, frukt och blommor, de håller kor, får, grisar, ankor, gäss och höns och de driver ett gårdscafé. Allt som är möjligt producerar de själva eller tager vad de haver på gården eller runtomkring.

Självhushållning på Djupadal är en handbok för alla som drömmer om att odla och ha djur, som kanske redan har en gård eller bara lockas av ett liv bortom storskaligheten. Det är på samma gång en personlig betraktelse och en användbar och faktaspäckad bok - baserad på egna kunskaper och erfarenheter - om allt som finns att göra på en liten gård från tidiga våren till djupa vintern.

Ur kapitlet Tidiga våren:
Odla i kallbänk och varmbänk - Bygga växthus - De yngre äppelträden och vattensorkarna - Pyssla om de äldre fruktträden - Beskärning av unga äppelträd - Beskära vinstockarna - Se över stängsel - Vårda landskapet - Fårens högdräktighet - Hur har det gått för vitlöken? - Bland bredsådder och champinjonlådor - Plantjord och sticklingsjord - Samla tång - Potatisgroddning - Vända komposten - Som man bäddar får man skörda - Titta till bina.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Självhushållning på Djupadal
 2. +
 3. Självhushållning i praktiken

De som köpt den här boken har ofta också köpt Självhushållning i praktiken av Maria Österåker (inbunden).

Köp båda 2 för 702 kr

Kundrecensioner

Det finns 26 recensioner av Självhushållning på Djupadal. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mandelmanns
  Anna Borvin, 6 mars 2018

  En jättehärlig bok med många tips om självhushållning och även många recept. En bok man också kan använda som uppslagsbok.

 2. En härlig bok som ger inspiration!
  Tomas, 22 februari 2018

  En så härlig bok som ger inspiration, nyttiga tips och verkligen förmedlar den livsglädje som Mandelmanns visar i TV. Den kan ligga framme för boken är vacker och tilltalande för alla att bläddra i. Du kan läsa den pärm till pärm, men den är också ljuvlig att slå upp då och då för att njuta av ord och illustrationer.

 3. Vackert illustrerat
  Christian Rostedt, 20 februari 2018

  Bästa Mandelmann! Boken är vacker och innehåller massa fint om livet som självhushållare! Kan varmt rekommendera denna bok för den som söker trädgårdsinspiration, bor på landet eller lantställe.

 4. Lärorik
  Rutger Sjöstrand, 26 januari 2018

  Jag har aldrig bläddrat i en bok som har så mycket tips. Boken är lärorik på ett inspirerande vis med mycket trevliga bilder. Boken är kort och gott väldigt lärorik. Jag rekommenderar boken till nya läsare!

 5. Den kunde vara mer tydlig
  Per Henrik Larsson, 10 januari 2018

  Många saker som beskrivs i boken förstår endast dem som har utbildning, personligen hade jag nog uppskattat en lättare förklaring av deras alla göra mål. Alltså hur man startar ett mindre självhushåll. Dock är Mandelman ett av mina favorit program och min vision är att själv ha ett självhushåll

 6. Alex odlar eget:)

  Gav bort den till en vän som har stora drömmar om att odla och leva på vad han själv har odlat. Han verkade helnöjd med sin present och jag hoppas att hans drömmar slår in i framtiden.

 7. Vacker, inspirerande och skönt berättat
  Marina Nyman, 28 april 2017

  När man läser boken hör man Gustavs och Maries röster. Till och med hör man skratten! Blir så glad och boken följer TV-serien till fullo.
  Underbara illustrationer och upplägget efter årstiderna är så läckert. En bok som ska ligga väl synlig att när som helst bläddra i.

 8. Trädgårdskunskap på högsta nivå!
  Lena B, 4 april 2017

  En bok fylld av en enorm kunskap både vad det gäller ekologisk odling såväl som djurhållning, allt skildrat med värme och humor!
  Otroligt inspirerande!

 9. Spännande läsning
  Lovisa Maria Dalgren, 30 mars 2017

  Mkt inspirerande bok med bra tips och tankar/idéer. Härligt att få följa Mandelmanns i deras årstider och ta del av de olika göromålen under de olika månaderna. Kan ibland kännas lite för "enkel" i de göromål som de tar för sig, mkt mer ligger bakom allt det de gör och berättar om men kan ge andra inspiration att våga pröva odla och bedriva lite "månskensbonderi" - Mandelmanns har ju haft dryga 20 år att lära sig om djurhållning, trädgårdsskötsel med odlingar i storskalighet och de påvisar oc... Läs hela recensionen

 10. Inspireras av Mandelmanns
  Christel Nilsson, 16 mars 2017

  Fastän man inte går så frenetiskt in i självhushållet som detta par, så dyker många goda tankar upp i huvudet när man läser deras bok. Alla med en trädgård kan odla något och det behövs inte många kvadrat för att odla en hel del av sina rotsaker, lök och kryddor. Helt fantastiskt.

 11. Mycket välskriven!
  Kersti , 21 februari 2017

  Självhushållning på Djupadal, är mycket läsvärd och innehållsrik!

  Är man intresserad av odling och självhushåll, så kan man få otroligt många tips och råd i denna.
  Den är lättläst, innehållsrik, nyttig och inspirerande.
  Alla har något att lära av denna matnyttiga bok!
  Jag rekommenderar den verkligen...

 12. En upplevelse
  Roger Klerestam, 28 oktober 2014

  "Självhushållning på Djupadal" är inte bara en bok om trädgård och djurhållning, utan fantastiska möten med människor och livsstil. Kan verkligen rekommenderas.

 13. Positiv och inspirerande!
  Irre-virre, 15 april 2014

  Läs och låt dig inspireras av självhushållningens möjligheter! Författarna berättar på ett enkelt och naturligt sätt om sina intentioner och övertygelser vad gäller filosofin och praktiken kring ämnet självhushållning i Sverige. Man delar med sig av sina erfarenheter av såväl växtodling i större och mindre skala, samt också djurhållning, skötsel, slakt mm. Många bra idéer och goda kunskaper, varvat med en enkel och positiv livssyn. Vackra och instruktiva bilder och fina teckningar.

 14. Blir glad bara jag ser den och tar i den. Fina blad....
  Gerd Persson, 16 januari 2014

  Blir glad bara jag ser den och tar i den. Fina blad. Nu hoppas jag att jag kommer att få fin inspiration när det nalkas odling!

 15. Är man som jag minsta intresserad av trädgård, odling...
  moonwriter (Åhus), 28 november 2013

  Är man som jag minsta intresserad av trädgård, odling och man behöver inte ens ha en trädgård, bara en underbar bok att bläddra i läsa lite då och då, det är en av mina favoriter.

 16. En underbart beskriven tillvaro och livsstil,...
  Offasmatte, 2 oktober 2013

  En underbart beskriven tillvaro och livsstil, förstärkt med med rara bilder. En berättande text med råd och recept. Man vill åka till gården direkt vara med om allt!

 17. En fantastisk bok som på ett roligt och inspirerande...
  Louise Persson, 27 augusti 2013

  En fantastisk bok som på ett roligt och inspirerande sätt ger en tydlig inblick i permakulturens värld. Årstidsuppdelningen gör att man enkelt kan hoppa in i boken där man befinner sig under året. Varje uppslag känns "nytt" och det finns massor att upptäcka. Ger mersmak till att vilja lära och odla mer. Fina bilder och illustrationer, konkreta förslag, tips och mycket goda recept.

 18. Jättebra och vacker bok, men det som drar ner betyget...
  Frida, 14 augusti 2013

  Jättebra och vacker bok, men det som drar ner betyget är att jag trodde att boken skulle handla om hur man kan självhushålla småskaligt. Istället är boken en beskrivning av hur de själva lever, och det är faktiskt ganska storstaliga odlingar och djurhållningen är också ganska storskalig. Efter att ha läst ett tag blir man helt yr i mössan och vet inte vilken ände man ska börja i. Man måste bo på en stor gård för att kunna leva så här, hur ska jag ta till mig något av allt detta med våra 1250 ... Läs hela recensionen

 19. Efter John Seymours klassiker "Självhushållning" från...
  Katarina Frisén, 23 juli 2013

  Efter John Seymours klassiker "Självhushållning" från Gröna Vågen-tiden, känns denna som en uppgraderad version. Trevligt skriven, vackra bilder - absolut en blivande klassiker! Jag rekommenderar den till alla som är intresserade av att odla lite eller mycket för eget bruk!

 20. Mysig bok. Inte så djuplodande men väl läsvärd....
  Sanna, 18 juli 2013

  Mysig bok. Inte så djuplodande men väl läsvärd. Förlagan Seymor håller en annan faktaklass men som underhållning och beskrivning på en familj som lever självförsörjande så är den ett underbart tillskott!

 21. En fantastisk bok, inspirerande, rolig och lärorik....
  Birgitta Norman, 17 juli 2013

  En fantastisk bok, inspirerande, rolig och lärorik. Jag fick min tappade odlar lust tillbaka. Rekomenderar den till alla, även om man inte har en stor gård.

 22. Mycket trevlig bok som spänner över nästan allt en...
  JB, 3 juli 2013

  Mycket trevlig bok som spänner över nästan allt en självhushållare kan tänkas behöva veta! Vackra bilder och fin text. Rekommenderas!!

 23. Boken är mycket trevligt skriven, täcker ämnet väl, är...
  Inga Maj Krüger, 12 juni 2013

  Boken är mycket trevligt skriven, täcker ämnet väl, är egentligen en faktabok, kan dock med fördel läsas som en roman.

 24. Underbar bok, både informativ och personlig med vackra...
  Ena, 11 juni 2013

  Underbar bok, både informativ och personlig med vackra bilder och illustrationer. Fullt av bra tips och en inblick i en tillvaro som nog många av oss drömmer om. Jag gillar särskilt konceptet med korta avsnitt så att man kan slå upp boken varsomhelst och ändå få ut något av det - inga långa kapitel där man snart tappar tråden (för att man själv har en gård och inte hinner sitta och läsa så långa stunder i sträck).

 25. Fantastisk bok av underar författare. Inspirerande...
  Henrik Svedlund, 5 juni 2013

  Fantastisk bok av underar författare. Inspirerande milt sagt. Han kan verkligen förklara hur skönt livet på landet kan vara. Jag tror att alla som läser den vill flytta till Djupadal.

 26. Mycket vacker och synnerligen innehållsrik bok för...
  Tjörn, 27 maj 2013

  Mycket vacker och synnerligen innehållsrik bok för självhushållaren av stort värde oavsett om man är stor odlare med djur eller lite husbehovspodlare. Även om man, som jag, odlat ekologiskt till husbehov i över 30 år. Köp även Johnny Andrassons bok Runåbergs fröer!

Visa alla 26 recensioner

Fler böcker av författarna

 • Mandelmanns köksbok : självhushållande recept från Djupadal

  Gustav Mandelmann, Marie Mandelmann

  Hos Mandelmanns på Djupadal tas allt från åkrar och i grönsaksland, i ladugårdar och hönshus, växthus och bikupor till vara och förädlas. Spannmål, grönsaker, bär, frukt, kött, mjölk och honung blir bröd, pasta, must, inläggningar, smör, ost, yogh...

 • Mandelmanns söta : recept och baktankar från Djupadal

  Gustav Mandelmann, Marie Mandelmann

  Söta bakverk och andra godsaker har en självklar plats i självhushållet hos Marie och Gustav Mandelmann på Djupadal. Som allt annat på gården följer det söta årstidernas och högtidernas gång: borlottitårta och syltkyssar på hösten, saffransvåfflor...

Recensioner i media

Se Gustav Mandelmann och Marie Mandelmann berätta om sin bok och hur det känns att vara nominerad till Augustpriset.