Jag är ju svensk (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
158
Utgivningsdatum
2015-09-01
Förlag
Recito Förlag
Dimensioner
207 x 130 x 15 mm
Vikt
290 g
SAB
Ocgk
ISBN
9789175177953

Jag är ju svensk

(4 röster)  |   Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2015-09-01

Slutsåld

Ny inbunden utgåva!

Vid frukostbordet frågade vår då sjuåriga dotter om muslimer får sjunga och dansa. Självklart får de det, svarade hennes farbror som var på besök. Bakgrunden till hennes fråga var att en flicka i klassen hade ifrågasatt om hon och hennes kompis var riktiga muslimer eftersom de både sjunger och dansar. Om de fortsätter med det kommer gud att bli ledsen, hävdade klasskamraten, varpå vår dotter och hennes kompis hade svarat att deras gud nog blir glad av musik. När flickans pappa sedan kom för att hämta henne hade hon berättat om sina kompisars "skamliga" uppförande. Hennes pappa hade svarat att man kan tolka religionen olika. Flickan och hennes pappa gjorde sin tolkning och den innebar att de inte får lyssna på musik. När vår dotter hade avslutat sin berättelse satt hon tyst en stund och tillade sedan "pappa du skulle ju kunna bli en sån där muslim för du tycker inte heller om att sjunga och dansa".

Man kan skratta åt episoden och vara glad över att vår dotter hävdade sin rätt att tolka religionen som hon vill. Samtidigt är vi djupt bekymrade över att så många numera tolkar religionen lika fundamentalistiskt som föräldrarna till vår dotters klasskamrat. Det här är bara ett exempel på hur vi märkte att en intolerant tolkning av islam vann gehör och hotade att begränsa vår vardag.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Jag är ju svensk. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Förbisedd
  Hjalmar, 21 januari 2016

  Förvånansvärt förbisedd i debatten. Informativt om upplevelser privat och som svensk politiker. Lyssnar man endast till etniska ursvenskar eller till nyanlända invandrare i allmänna debatten?

 2. Bra inlägg om integrationsproblemet
  Hans E B Andersson (Vällingby), 14 oktober 2015

  En nyttig läsning om integrationens vanskligheter. Tänker bl.a. på flickan som gick i en "svensk" skola och måste byta kläder på väg till och ifrån för att slippa bli mobbad. Vi har tyvärr långt kvar.
  Läste den tillsammans med Min Jihad : Jakten på liberal islam av Hanna Gadban. Dystert med religionsföreträdarnas dominans. Skulle önska att det fanns alternativ.

Visa alla 2 recensioner