Den metabola pandemin : det största hotet mot en hållbar framtid (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
481
Utgivningsdatum
2018-12-01
Förlag
Recito Förlag
Dimensioner
35 x 210 x 150 mm
Vikt
763 g
SAB
Vna
ISBN
9789177653059

Den metabola pandemin : det största hotet mot en hållbar framtid

(34 röster)  |  Läs 12 recensioner
Häftad,  Svenska, 2018-12-01

Slutsåld

Den Metabola Pandemin

Mänskligheten upplever just nu en pandemi av metabol sjuklighet som redan påverkar uppåt halva jordens befolkning. Av alla olika problem på grund av människans påverkan på livsmiljön, är denna pandemi den allvarligaste. Hälsa och livskvalitet för flera miljarder människor är skadad och omfattningen av skadan ökar snabbt. Pandemin skördar redan hälften av alla förtida dödsfall i världen och hotar hela sjukvården med överbelastning.

Orsakerna bakom den metabola pandemin är förändringar i den för oss människor naturliga livsmiljön under 1900-talet som plötsligt gör oss överviktiga och sjuka. Den viktigaste förändringen bakom pandemin är kostrelaterad, men även det ökande bruket av medicinska substanser spelar en viktig roll.

Pandemin började i USA under 1900-talet med industrialiseringen av matproduktionen. Den tog på allvar fart där omkring år 1980, för att sedan sprida sig över nästan hela världen som en löpeld. Sjukligheten börjar oftast med att människor blir överviktiga och/eller utvecklar diabetes-2. Dessa tecken på sjukligheten kan redan spåras hos uppemot två miljarder av alla vuxna människor. Omkring 40 miljoner människor dör i förtid varje år på grund av metabola sjukdomar.

Större delen av mänskligheten lever idag i länder där övervikt och fetma orsakar långt fler dödsfall än undernäring. Pandemin sprider sig nu snabbt även bland barn och ungdomar. Redan beräknas över 40 miljoner barn under fem år och 340 miljoner barn mellan fem till nitton år vara överviktiga eller feta. Detta gör även att diabetes-2 kryper neråt i åldrarna.

Den här boken analyserar bakgrunden till den metabola pandemin och visar på dess underliggande orsaker och vad som kan och bör göras för att stoppa den. Utgångspunkten för analysen av problemet är hur vår livsmiljö förändrats de senaste 100 åren. I nästa steg försöker boken besvara frågorna om vilka specifika förändringar i livsmiljön som triggat igång pandemin, för att försöka besvara frågor om hur pandemin skall kunna hejdas.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 12 recensioner av Den metabola pandemin : det största hotet mot en hållbar framtid. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Om hur de metabola sjukdomar ökar lavinartat
  Kerstin Elisabet Arvidsson, 2 september 2019

  Riktigt bra bok! Välskriven och mycket välunderbyggd information. Har får du tydliga o bra "verktyg" för att förbättra din hälsa och undvika framtida sjukdomar. Kan verkligen rekommenderas.

 2. Otroligt lärorik
  Linda, 2 augusti 2019

  En bok som borde läsas i skolan och som borde finnas i varje hem.
  Mycket ingående fakta om vad som faktiskt händer med oss och vår planet genom vårt sätt att leva och mycket mer. Denna boken är en stor ögonöppnare.
  Helt klart det bästa bokköpet jag gjort!

 3. Bör läsas!
  Karl Gustaf Gripson, 1 augusti 2019

  Alla behöver läsa den här boken för att få lite balans informationsutflödet.Man behöver inte alltid bestämma vilken sida man står men information kan aldrig skada.

 4. Ögonöppnare
  Mona Anita Nilsson, 10 juni 2019

  Mycket bra bok, den borde alla läsa. Jag äter inga mediciner och skall verkligen tänka mig för mer än en gång innan jag börjar med det. I fortsättningen är det bara ekologiska produkter som gäller för mig. Skall köpa boken och ge till mina barn så att även de öppnar sina ögon. Tack Lars Bern med flera.

 5. LÄS!
  Anna , 3 april 2019

  LÄS! Har fått mig en riktig tankeställare efter att ha läst denna bok. Visst kan den va repetitiv på vissa ställen men det är egentligen bara positivt, man kommer ihåg viktig info bättre. Ingen är för ung för att läsa den heller, själv är jag i 20-årsåldern. Kommer ge bort ett exemplar till alla nära och kära.

 6. Om du bara ska läsa en bok i år - läs den här!
  Monika , 1 april 2019

  En bok som alla borde läsa! Lättläst. Har läst den från början till slut med stor behållning. Kommer att använda den som uppslagsbok i fortsättningen.

 7. En av de bästa böckerna
  Katarina , 28 mars 2019

  Detta är en bok som alla borde läsa. Lars Bern tar upp saker på ett tydligt sätt och har fakta och inte antaganden. Helt klart en favorit.

 8. Sanningen sägs av den kloke Lars Bern
  Bo Axel Tomas Lundberg, 6 februari 2019

  Underbart att någon vågar skriva sanningen. Mycket läsvärd och en motvikt till all tillrättalagt information. Hälsofrågor som Lars Bern tar upp har ju bokstavligen livsavgörande betydelse.

 9. En bok som alla bör läsa.

  En bok som alla bör läsa innan man äter nästa måltid / mellanmål eller vad man nu har tänkt att stoppa i munnen.

 10. Viktig läsning för alla
  Ulf Isaksson, 1 januari 2019

  Lars Bern har verkligen skrivit en superviktig bok för alla att läsa. Den är så väl skriven och tar upp vår tids största problem. Den visar ändå på hur var och en av oss har makten att ta eget ansvar för sin egen hälsa. Även vår miljö, vår konsumtion och vårt industriella samhälle behandlas. Så här finns saker som verkligen alla borde ta del av och upplysas om. Mycket läsvärd och rekommenderas.

 11. Du som vill vara frisk nu och som gammal!
  Håkan Böttcher, 31 december 2018

  Ett måste om man bryr sig om sin hälsa! Enkel o lättläst! Ska man läsa 5 böcker i livet är denna en av dem!

 12. Boken som har en plats i varje bokhylla.
  Anders Gunnar Wiman, 20 december 2018

  Den här boken borde vara en självklarhet i varje bokhylla i alla svenska hem. I dagens samhälle så kan man

  inte lita på vad någon läkare, som är fast i skolmedicinens förvillande okunskap. Vad än Big Pharma har att

  erbjuda, så inte är det för patientens välbefinnande. Big Pharma har inte och har aldrig haft för

  avsikt att bota någon åkomma eller sjukdom, utan att patienten ska vara en en kund hela sitt återstående liv

  och leva med dessa föreskrivna prepar... Läs hela recensionen

Visa alla 12 recensioner

Fler böcker av Lars Bern