Alternativa fakta : om kunskapen och dess fiender (ljudbok)
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (292.7 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Albin Flinkas
Utgivningsdatum
2020-06-03
Förlag
Fri Tanke Förlag
ISBN
9789178196760
Alternativa fakta : om kunskapen och dess fiender (ljudbok)

Alternativa fakta : om kunskapen och dess fiender Ljudbok

(5 röster)
Ljudbok,  Svenska, 2020-06-03

Styckköp

142

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
Finns det alternativa fakta? Är kunskap en social konstruktion? Kan något vara sant för mig men inte för dig, eller är sanning något objektivt? Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, undersöker det omdiskuterade fenomenet kunskapsresistens från ett filosofiskt perspektiv. Hon diskuterar vad kunskap är, vilka psykologiska mekanismer som ligger bakom resistensen mot fakta och hur vi kan motverka en sådan resistens.

Utmärkande för den mänskliga kunskapen är att den är social: Merparten av vår kunskap får vi från andra människor. Detta gör att vi kan samla på oss kunskap och förmedla den mellan varandra på ett sätt som inga andra djur kan. Men det gör oss också sårbara för påhittade nyheter, lögner och propaganda.

Hur kan vi rusta oss mot det falska och ogrundade? Vilken roll spelar medierna och vad kan skolan göra? Dessa frågor är inte bara av betydelse för den enskilda individen utan helt avgörande för en fungerande demokrati. För att besvara dem behöver vi de redskap som samtida filosofi erbjuder.

Åsa Wikforss bok Alternativa fakta gavs ut första gången 2017. Wikforss har sedan dess nått ut med filosofin utanför akademin och visat hur filosofins redskap kan vara användbara för att förstå världen. Hon invaldes som ledamot i Kungl. Vetenskapsakademien 2018 och Svenska Akademien 2019.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Åsa Wikforss