Idrottens rättskulturer : rättssociologiska och idrottsvetenskapliga essäer och exkurser (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Malmö Studies in Sport Sciences (del 7)
Antal sidor
337
Utgivningsdatum
2009-10-22
Upplaga
1
Förlag
idrottsforum.org
Dimensioner
216 x 144 x 23 mm
Vikt
540 g
SAB
Rb:oa
ISBN
9789185645060
Idrottens rättskulturer : rättssociologiska och idrottsvetenskapliga essäer och exkurser (häftad)

Idrottens rättskulturer : rättssociologiska och idrottsvetenskapliga essäer och exkurser

Häftad,  Svenska, 2009-10-22
337

Just nu 10% rabatt på allt! Använd kod SEP23

Gäller t.o.m. 28 september 2023. Villkor

  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Idrotten har av tradition varit självreglerad och dessutom relativt konfliktfri, men i takt med en tilltagande kommersialisering och professionalisering ökar allvaret i leken, och därmed behovet av reglerad konflikthantering. Idrottens rättskulturer sätter fokus på juridikens ökade betydelse inom idrotten. Vad händer med idrotten, för det första, när dess verksamhet omfattar allt fler juridiska områden? Vad innebär förrättsligandet av idrotten? Kan rättssystemet fungera som en hävstång för idrottens utveckling och dess relation till samhällets utveckling? Eller försvårar den juridiska logiken idrottens utveckling och dess traditionella värden? Men sammankopplingen mellan rättssystemet och idrotten är inte enbart problematisk för idrotten. Rättssystemet får ta hand om allt fler, kan tyckas, juridiskt triviala idrottsärenden. Här kan vi tala om rättens "kamelifiering", varvid rätten riskerar att bli (en) tungt lastad (kamel).

behandlar därmed en rad dilemman och frågeställningar - både för idrotten och för rättssystemet. Det handlar om idrottsrelaterat våld, disciplinnämnder, barns rättigheter, fotbollens elitlicens, provokationer, diskriminering, och författaren diskuterar hur hanteringen av dessa frågor får betydelse för idrottens norm(re)produktion. Frågan är vad dessa moraliska diskurser har för påverkan på samhällets normativa strukturer i allmänhet. Boken behandlar även betydelsen av normativa bilder av idrottskulturen, genom att belysa moral och etik i serietidningar och i digital sport.

Bo Carlsson är docent i rättssociologi och professor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Idrottens rättskulturer : rättssociologiska och idrottsvetenskapliga essäer och exkurser
  2. +
  3. Den svenska sporthjälten : kontinuitet och förändring i medieberättelsen  om den svenska sporthjälten från 1920-talet till idag

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den svenska sporthjälten : kontinuitet och förä... av John S Hellström (häftad).

Köp båda 2 för 633 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Bo Carlsson