Bonobon och tio guds bud : på jakt efter humanism bland primater (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
271
Utgivningsdatum
2013-09-18
Upplaga
1
Förlag
Karneval förlag
Översättare
Elisabeth Helms
Originaltitel
The bonobon and the atheist
Illustratör/Fotograf
Frans de Waal
Dimensioner
227 x 160 x 20 mm
Vikt
520 g
SAB
Ugfa,Dg
ISBN
9789187207075

Bonobon och tio guds bud : på jakt efter humanism bland primater

(12 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2013-09-18
194
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Under lång tid har Fernissteorin dominerat synen på människans moral. Enligt den är moralen bara en tunn fernissa, som med nöd och näppe förmår dölja människans sanna natur, vilken är totalt självisk. Men på kort tid har denna uppfattning ändrats 180 grader. Nu råder bred enighet om att empati, altruism och samarbetsvilja inte bara är medfödda hos människor utan även hos många djur.

En av de främsta företrädarna för detta nya paradigm är primatforskaren Frans de Waal. I flera tidigare böcker har han berättat om hur en rad däggdjur i hög grad besitter många av de egenskaper som vi kallar mänskliga. Det fortsätter han att göra även i Bonobon och tio guds bud, men denna gång tar han ytterligare ett steg för att plocka ner människan från hennes piedestal, nämligen att sätta in religionen i ett evolutionärt sammanhang.

Fastän själv ateist betonar Frans de Waal att religion kan spela en positiv roll i samhället. Samtidigt är han skeptisk till den nyateistiska rörelsen, som han kritiserar för dogmatism, enligt de Waal ett långt större hot än religion i sig.

OM FÖRFATTAREN
Frans de Waal född i Nederländerna, verksam i USA sedan trettio år är en av världens mest kända primatforskare, vars böcker har nått en stor läsarskara på många olika språk. Hans vetenskapliga arbeten har publicerats i tidskrifter som Nature och Science och special tidningar om djurbeteende. Frans de Waal är professor vid psykologiska institutionen vid Emory University och chef för Living Links Center vid Yerkes National Primate Research Center i Atlanta. Han är medlem i både Nationella vetenskapsakademin i USA och Kungliga nederländska vetenskapsakademin. 2007 utsågs han av Time till en av världens mest inflytelserika personer idag, och 2011 av Discover som en bland 47 (alla tiders) Stora vetenskapliga tänkare.

UR BOKEN

Mitt liv som toalettgroda

I Australien är det inte ovanligt att hitta en bastant groda i toaletten. Även om man försöker bära ut den hoppar den glatt tillbaka ner i toalettstolen, där den håller sig fast med sina sugkoppsfötter under de tsunamier som vi männi skor åstadkommer. Grodorna tycks inte ha något emot alla de mänskliga utsöndringar som virvlar runt i avloppet.

Men det har jag! Jag kände mig som en toalettgroda under föregående sekels sista tre årtionden. Jag tvingades hålla fast med förtvivlad kraft varje gång det kom ut en bok om människans villkor, oavsett om den var skriven av biologer, antropologer eller vetenskapsjourna lister, eftersom de flesta av dem förde fram tankegångar som var helt emot min syn på vår art.

Man kan uppfatta människor antingen som goda av naturen men i stånd att göra ont, eller som onda av naturen men i stånd att göra gott. Jag råkar tillhöra det första lägret, men litteraturen betonade enbart den negativa sidan. Till och med positiva drag måste formuleras som problematiska. Djur och människor älskar sina familjer? Låt oss kalla det "nepotism". Schimpanser tillåter vänner att äta mat ur deras händer? Låt oss kalla det snatteri och "tiggeri". Det rådande tonläget var fullt av misstankar mot snällhet.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Bonobon och tio guds bud : på jakt efter humanism bland primater. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Tänkvärd och rolig
  Eva , 20 januari 2017

  Visst finns det moral :-) sedan tillämpas den inte alltid (vare sig hos djur eller människor), men vi vet alla vad som är rättvist. Väldigt tankeväckande.

 2. Är vi människor moraliska varelser eller?
  Xochipilli Celaya, 3 juli 2015

  I denna fantastiska bok utforskar Frans de Waal, en framstående primatforskare och evolutionspsykolog, frågan om moralens ursprung och guds existens. I sin skildring använder han sig av psykologiska, filosofiska och teologiska resonemang på ett mycket underhållande sätt, ett sätt som är helt unikt för Frans de Waal som både föredragshållare och skribent. Boken tar upp många existentiella frågor kring etik, moral och känslornas ursprung. Många kända och mindre kända moralforskare, filosofer oc... Läs hela recensionen

 3. Empati, altruism och människans framtid
  Pehr Lindström, 18 juni 2014

  Man kan i korthet säga att om alla läste och förstod denna bok, och även de Waals tidigare böcker, kanske världen skulle se bättre ut. Förutom hans djupgående kunskaper om primater, inklusive Homo sapiens, är hans reflektioner även om den mänskliga primaten utifrån tillgängliga studier av de andra primaterna en fröjd att tillägna sig. Hans spektrum är brett eftersom han studerat i princip alla större moderna tänkare, där Stephen Jay Gould är ett av många exempel. Hans europeiska bakgrund till... Läs hela recensionen

 4. Religiösa och moralfilosofiska diskussioner har länge...
  Bengt Mjöberg, 9 december 2013

  Religiösa och moralfilosofiska diskussioner har länge rört vilken moral som är den rätta eller mest välgrundade, dvs diskussioner kring normativ etik, där moralen uppfattas vara pålagd uppifrån som en "tunn fernissa" för att dölja människans sanna själviska natur. Frans de Waal argumenterar för att "moralen istället kommer nedifrån", dvs från vårt känsloliv och beskriver den biologiska och evolutionära bakgrunden till hur moraliska uppfattningar (och sedermera även religiösa föreställningar) ... Läs hela recensionen

 5. Tyvärr motsvarade inte boken mina förväntningar....
  Lisa, 17 oktober 2013

  Tyvärr motsvarade inte boken mina förväntningar. Osammanhängande, svårt att hitta en "röd tråd" i det hela. Skall försöka läsa den en gång till och se om jag kan få ett bättre intryck av den.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Frans De Waal