Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
165
Utgivningsdatum
2015-04-15
Upplaga
1
Förlag
Timbro
Medarbetare
Hellsten, Elvira (form)
Dimensioner
177 x 110 x 10 mm
Vikt
100 g
SAB
Ohdi
ISBN
9789187709500
Mellan klan och stat : somalier i Sverige (pocket)

Mellan klan och stat : somalier i Sverige

(28 röster)  |  Läs 8 recensioner
Pocket Svenska, 2015-04-15
55
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 149 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
"Få svenskar har som Per Brinkemo engagerat sig i somaliskt samhälle och liv. Få kan som han dyka ner i en svårtolkad materia och komma upp med ett begripligt och medryckande budskap. Få följer som han sin egen väg genom det integrationspolitiska landskapet.

BENNY CARLSON, PROFESSOR I EKONOMISK HISTORIA

Brinkemos bok är ett värdefullt steg på vägen mot mer kunskap.
SANNA RAYMAN, SVENSKA DAGBLADET

Förhoppningsvis blir Brinkemos bok ett första steg mot ett bättre integrationsarbete och en debatt präglat av större förståelse för både oss själva och andra.
MALIN LERNFELT, GÖTEBORGS-POSTEN

Invandringen från Somalia till Sverige tog fart vid slutet på 1980-talet. I dag finns det närmare 50 000 somalier i Sverige. Men kunskapen om somalisk kultur och om livsvillkoren för de somaliska invandrarna är låg. Attitydundersökningar har visat att somalier är den invandrargrupp som svenskar bedömer som allra mest kulturellt avlägsen. Det utgör en grund för diskriminering men också för kulturkrockar som går att förebygga med ökad kunskap.

Vad händer när invandrare från en klankultur möter världens mest individualiserade majoritetsbefolkning? Vad innebär det att flytta från ett land utan fungerande stat till ett land där staten förväntas lösa det mesta i livet? Per Brinkemos Mellan klan och stat somalier i Sverige är den första boken på svenska om somalisk
kultur.

Boken är viktig läsning för alla som vill veta mer om somalisk kultur, om klansystem men också om integrationen i Sverige. Brinkemo tar med läsaren på en resa genom somaliernas värld, både i det gamla och i det nya hemlandet och redogör kunnigt och lättbegripligt för hur det somaliska klansystemet fungerar och vilka konsekvenser det får i Sverige. Men genom mötet med svensksomalierna blir boken också en personlig berättelse om ett Sverige i snabb förändring.

PER BRINKEMO har arbetat i många år som journalist, bland annat på SVT:s Uppdrag granskning, men har sedan 2009 varit verksam i Malmö, bland annat som projektledare för Somaliland Förening.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Mellan klan och stat : somalier i Sverige
 2. +
 3. Klanen : individ, klan och samhälle från antikens Grekland till dagens Sverige

De som köpt den här boken har ofta också köpt Klanen : individ, klan och samhälle från antike... av Per Brinkemo, Nathan Shachar, Lars Trädgårdh, Tomas Lappalainen, Johan Lundberg (pocket).

Köp båda 2 för 110 kr

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Mellan klan och stat : somalier i Sverige. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En ögonöppnare
  Leif Arne Johnson, 1 maj 2019

  För den som träffar personer från andra länder blir en del, efter läsning av boken, mer begripligt och ännu mer intressant.

 2. En ögonöppnare
  Bengt Agnar Eklund, 18 januari 2019

  Integrationen är inte en och densamma för olika gruppper av invandrare. Mycket kultur som olika invandrargrupper kommerin till Sverige måste tas hänsyn till. Det är detta som denna bok behandlar för Somalier på ett mycket klargörande sätt.

 3. Läsvärd.
  Magnus, 26 november 2018

  Trots det ringa omfånget är boken riktigt läsvärd och belyser olika problem som en invandrargrupp kan stöta på i mötet med majoritetssamhället. Riktigt bra.

 4. Nödvändig läsning
  Anna Katarina Berglund, 18 oktober 2018

  Vi har många invånare i Sverige idag som kommer från klankulturer. Det blir allt nädvändigare att försöka förstå hur de tänker. Boken är bra och belyser många aspekter av detta.

 5. Bra information
  Gun Margareta Hammarström, 24 oktober 2017

  Bra information!Förklarar på ett utmärkt sätt svårigheter med integration. Man blir inte automatiskt svensk bara för att man bosätter sig här.

 6. Viktig bok för interkulturell arbete

  Hoppas att boken når alla som arbetar med integrationen i Norden, inte bara med somaliska flyktingar men också från andra länder med motsvarande förhållanden. Bra bok också för oss andra som är intresserade av världen i stort.

 7. Mycket läsvärd!
  Lars Åhlin, 11 januari 2016

  Fantastisk liten bok. Brinkemo lyckas levandegöra somaliers upplevelse i och av Sverige mycket bra. Bland annat genom roliga analogier med Karl-Oskars och Kristinas upplevelser. Väldigt bra rekommendationer till hur integrationen kan göras bättre, tror jag.

 8. Kulturförståelse
  Ingemar Karlsson, 4 november 2015

  Boken borde läsas av alla som arbetar med integrations- och flyktingfrågor. Ger en helt ny förståelse för personer som kommer från Somalia till Sverige. Ger en förklaring och bakgrund till varför det kan bli så många missförstånd och kulturkrockar mellan svenskar och somalier.

Visa alla 8 recensioner

Bloggat om Mellan klan och stat : somalier i Sverige