Format
Storpocket
Språk
Svenska
Antal sidor
395
Utgivningsdatum
2014-11-12
Upplaga
2
Förlag
Teg Publishing
Medarbetare
Teglund, Anders (red.) / Teglund, Jonas (red.) / Skoglund, Carl Anders (form)
Illustratör/Fotograf
Dennis Eriksson
Dimensioner
210 x 135 x 29 mm
Vikt
411 g
SAB
Ncc
ISBN
9789188035004
Norrland : essäer och reportage (storpocket)

Norrland : essäer och reportage

(16 röster)  |  Läs 3 recensioner
Storpocket,  Svenska, 2014-11-12
139
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  109
 • Skickas inom 2-3 vardagar
  229
Visa alla 2 format & utgåvor
Norrland är maktens namn på norra Sverige, ett namn norrlänningen själv sällan använder. Ändå finns det ett gemensamt öde och en linje att följa från 1600-talets koloniala stormaktsdrömmar till samtidens avfolkningsproblematik och exotiska norrlandsbilder; genom folkhemsbygget, råvaruexploateringarna, dagens turistsatsningar och Sverigedemokraternas framryckning i den en gång så röda provinsen.

Po Tidholms "Norrland" är det moderna standardverket för den som vill förstå den landsända som utgör 60% av Sveriges yta, men sällan skildras på ett vettigt sätt. "Norrland" gör upp med schablonerna och knyter samman de nordliga landskapen. Men det är också en bok om skog, arkitektur, samiska jeans, identitet, hamburgare, platser och norrlänningar. Det här är en reviderad upplaga med över 100 nya sidor text.

Po Tidholm är journalist, essäist och kritiker, sedan tidigt 90-tal verksam i stora svenska medier. Texterna, från dagspress och magasin, är kompletterade med ett personligt förord.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Norrland : essäer och reportage
 2. +
 3. Landet utanför : Sverige och kriget 1943-1945

De som köpt den här boken har ofta också köpt Landet utanför : Sverige och kriget 1943-1945 av Henrik Berggren (inbunden).

Köp båda 2 för 388 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Norrland : essäer och reportage. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Intressant
  awa, 24 september 2018

  Mycket intressant. Konstigt att det inte talas mer om detta fenomen. Norrland är verkligen styvmoderligt behandlat.Sverige satsar på att få gruvbolag hit från hela världen och begär 0,5 promille. Näst minst i världen. Kommunerna får inte in några skattepengar, de som jobbar i gruvorna bor i andra kommuner eller i andra länder och pendlar ofta med flyg till arbetet i gruvorna. Förfärligt!

 2. Äntligen fakta
  Hampus Stigbrand, 2 januari 2017

  Flera essäer om olika aspekter av Norrlands utarmning och historien kring det. Malm, skog och vattenkraft sugs ur Norrland. Vinsten registreras söderut och bråkdelar kommer tillbaka. En viktig sanning som många ogärna ser.....

 3. En riktig "bör alla läsa-bok"
  Gunnar Groth, 29 april 2015

  Borde vara obligatoriskt för alla svenskar att läsa en sådan här bok.
  Vemodigt men ändå inte helt nattsvart, för oss norr om Dalälven.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Po Tidholm