Systemen, överflödet och det gemensamma (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
316
Utgivningsdatum
2020-11-25
Upplaga
1
Förlag
Premiss
Dimensioner
190 x 135 x 20 mm
Vikt
422 g
SAB
Ohf
ISBN
9789189077089
Systemen, överflödet och det gemensamma (häftad)

Systemen, överflödet och det gemensamma

(7 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad,  Svenska, 2020-11-25
199
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Systemen, överflödet och det gemensamma Kan levereras innan julafton
Sverige är ett rikt land. Men ett modernt samhälles ekonomi består inte bara av ekonomi. Särskilt under 1900-talet har en rad system byggts upp: försörjningssystem, transportsystem, kommunikationssystem, utbildningssystem och många fler. Det behövs därför systemtänkande (a systems approach) för att förstå hur resurser skapas och diskutera hur de bör användas.

Några av bokens huvudpunkter:

Marknad betonar konkurrens medan system syftar på samarbete. Om ekonomers tänkande får alltför starkt genomslag hotas gemenskapen. Dagens rikedom har byggts upp systemiskt under många generationer. Den är en gemensam ärvd resurs, som bör användas för allas bästa.

Föreställningen att det existerar en arbetsmarknad där var och en kan sälja sin arbetskraft och få betalt efter vad den är värd är så orealistisk att den gränsar till det bedrägliga. Om vi enbart strävar efter tillväxt tvingas människor att rikta sina ansträngningar mot sådant som de inte behöver, medan det samtidigt förklaras för dem att vad de behöver kan de inte få.

LARS INGELSTAM f. 1937 är tekn.dr i matematik. Han har varit forskare och lärare vid KTH, chef för Sekretariatet för framtidsstudier och under 22 år professor vid Tema Teknik och social förändring vid Linköpings universitet. Han har publicerat ett 10-tal böcker och ett stort antal artiklar i ämnen som teknik och samhälle, ekonomi och arbete, system och framtidsstudier, fred och säkerhet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Systemen, överflödet och det gemensamma
 2. +
 3. Jordens fördömda

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jordens fördömda av Frantz Fanon (inbunden).

Köp båda 2 för 418 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Systemen, överflödet och det gemensamma. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Många nya insikter

  Ingelstam försöker lyfta blicken för att förstå företeelser som vurmen för ekonomisk tillväx och den alltmer trängda sektorn vård, skola omsorg. Han anlägger ett systemperspektiv för att förklara varför vår enorma rikedom inte tycks räcka till varken omsorg om människor eller omsorg om planeten.
  Lösningar föreslås utttryckt som måttfull paternalism och restaurering av en ledningsfilosofi som grundas i kompetens och ansvarskänsla.

 2. En bra historik över hur dagens samhälle blev till
  Göran Bäckstrand, 17 februari 2021

  Äntligen insiktsfulla förklaringar av hur samhällets olika system skapas och fungerar. Boken är också aktuell genom att diskutera dagens problem med budgetunderskott kanske inte är något negativt för samhället.

 3. Snabb leverans
  Professor Per, 21 december 2020

  Boken kom efter en dag. Jag kände till Ingelstam sedan tidigare och det här är en utmärkt sammanfattning av ett livs forskning och debatt inom samhällsvetenskap.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Lars Ingelstam

 • Klarheter : minnen och reflexioner från mitt liv

  Lars Ingelstam

  "Klarheter ger genom sitt breda omfång min generation viktiga insikter om olika tankespår och utmaningar som präglat 1900-talet. Den börjar i det periodiska systemet men sedan ger sig morfar vidare till andra betydligt mer komplexa system. Ha...

 • Fredspolitiska perspektiv

  Lars Ingelstam

  Vilka möjligheter finns att ersätta avskräckning med avspänning och samarbete i den internationella politiken? Kan Sverige bidra till att förebygga väpnade konflikter och minska beroendet av vapen, särskilt kärnvapen? Denna "grundkurs" i...