50 år efter kuppen: Om Chilekommitténs historia (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
160
Utgivningsdatum
2023-09-08
Förlag
Vulkan
Dimensioner
13 x 245 x 193 mm
Vikt
555 g
ISBN
9789189792333
50 år efter kuppen: Om Chilekommitténs historia (häftad)

50 år efter kuppen: Om Chilekommitténs historia

Häftad,  Svenska, 2023-09-08
248
  • Skickas från oss inom 3-6 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
50 år efter kuppen: Om Chilekommitténs historia Kan levereras innan julafton
Den 11 september 1973.

Presidentpalatset bombas. Salvador Allende, Chiles folkvalde president, begår självmord. En despot, Augusto Pinochet, och några generaler tar över makten i en blodig statskupp som ger eko över hela världen.

I Sverige utlöser krossandet av demokratin i Chile en våg av avsky. Statsminister Olof Palme, och samtliga partiledare, fördömer militärkuppen. Sveriges ambassadör i Chile, Harald Edelstam, blir något av en folkhjälte när han räddar hundratals politiska fångar undan diktaturens klor.

I den mäktiga solidaritetsrörelse som växte fram efter kuppen kom Chilekommittén att spela en dominerande roll. Under loppet av några månader bildades nära 100 lokala Chilekommittéer runtom i landet.

Boken är en berättelse om Chilekommittén och om en tidsanda som på 1970-talet ännu präglades av internationell solidaritet och optimism. Ett 40-tal gamla Chileaktivister har bidragit med minnen från demonstrationer, försäljning av Chilebulletinen och bössinsamlingar till stöd åt motståndskampen. Många av bidragen lyfter särskilt fram kulturens roll i solidaritetsarbetet. Boken handlar också om det chilenska folkets sjutton år långa kamp mot diktaturen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. 50 år efter kuppen: Om Chilekommitténs historia
  2. +
  3. Globalister : imperiets fall och nyliberalismens uppkomst

De som köpt den här boken har ofta också köpt Globalister : imperiets fall och nyliberalismen... av Quinn Slobodian (häftad).

Köp båda 2 för 511 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Stefan De Vylder