Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
185
Utgivningsdatum
2021-11-30
Upplaga
1
Förlag
Caracal Publishing
SAB
Ugic
ISBN
9789198559446

Vithajen i Medelhavet

(2 röster)  |   Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2021-11-30
295
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
När hajens vita buk öppnades påträffades ett huvudlöst lik. Den huvudlösa mannen var en soldat. År 1543 beskrev den franske läkaren Guillaume Rondelet en haj av enorm storlek. Hajen beskrevs under namnet Lamia. Den enorma fisken fångades utanför Marseille i Frankrike. Munnen visade sig vara fylld med sågkantade triangulära tänder stora som knivar men vita som elfenben. Över 400 år senare skulle vithajen beskrivas som människohajen, en mördarmaskin på jakt efter människokött utmed världens badstränder.

Världens största vithaj fångades 1956 i Medelhavet utanför franska rivieran. Denna haj är idag bevarad och har en kroppslängd på 5,9 meter. Vikten var 2 ton. Detta är en massiv vithaj. Vithajen (Carcharodon carcharias) är världens största rovfisk. De meterbreda käkarna tillåter vithajen att sluka det mesta. Trots att miljontals människor årligen vistas i vithajens habitat världen över sker mycket få hajangrepp. När hajangrepp sker får de oftast stor uppmärksamhet. Få känner till hur ett angrepp från en vithaj kan undvikas. I denna bok får vi veta hur, var och när vithajen angriper och vad du kan göra för att mota bort en vithaj.

Vithajen är en naturlig del av Medelhavet. En inhemsk population förekommer i Medelhavet som urskiljer sig genetiskt från andra vithajspopulationer i resten av världen. Det är okänt hur många vithajar som finns i Medelhavet. Icke desto mindre har några av världens största vithajar fångats utanför Mallorcas badstränder. Under 1800-talet och tidigt 1900-tal var vithajen vanlig i Medelhavet. Vithajen var tillräckligt mångtalig att den harpunerades för dess kött. Världens första hajnät installerades i Kroatien för att hindra vithajar från att angripa människor.

Vithajen har oftast fått fungera som en stereotyp för alla hajar. Skildringar där vithajen porträtteras som en mördarmaskin är långt ifrån sanningen. Här kastas ljus på vithajens dåliga rykte. Missuppfattningar som ännu förekommer åskådliggörs och bekämpas med faktaunderlag.

Marinbiologen David C. Bernvi har genom vithajsforskning i Sydafrika samlat på sig en lång erfarenhet om hur världens största rovfisk fungerar. Han har varit drivande i frågor rörande införandet av skyddslagstiftning för hajar i Sverige.

"Den här faktaspäckade boken är mycket läsvärd för alla som är intresserade av att lära sig mer om vithajar. Med Vithajen i Medelhavet vill Bernvi att läsaren ska bilda sig en uppfattning om vithajen som är mindre sensationell och mer faktabaserad." Ylva Sjöblom, i BTJ-häftet nr 3, 2022.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vithajen i Medelhavet
 2. +
 3. Den dolda alliansen : Sveriges hemliga Natoförbindelser

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den dolda alliansen : Sveriges hemliga Natoförb... av Mikael Holmström (storpocket).

Köp båda 2 för 415 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Vithajen i Medelhavet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Man fängslas direkt...
  Louise K, 1 juni 2022

  Så lärorik och spännande bok. Hade för några år sedan inte en aning om att vithajar fanns i Medelhavet! Så denna boken fick ju än mer upp ögonen för dessa magnifika djur är egentligen bara ett stenkast från Sverige. Rekommenderas!

 2. Intresseväckande fakta
  -, 13 januari 2022

  Erkännes. Jag har simmat omkring i Medelhavet, utan att haft en tanke på att där finns stora.. jättestora vithajar... Skämmes. Som tur är, tack vare mitt bokbloggande och därtill breda intresse för olika tycker av böcker blir jag upplyst om både det ena och det andra.

  Vithajen i Medelhavet har lärt mig så mycket om vithajen. Men det mest skrämmande av allt, det står inte hajarna för. Nej, det gör de här toppredatorerna som kallas människor. Visste du att det är fullt lagligt för sv... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av David C Bernvi