Den sårade divan : om psykets estetik (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
368
Utgivningsdatum
2015-08-31
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Medarbetare
Acedo, Sara R. (form)
Dimensioner
218 x 145 x 25 mm
Vikt
661 g
SAB
Vla:kc.5
ISBN
9789100139650

Den sårade divan : om psykets estetik

(50 röster)  |   Läs 6 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2015-08-31

Slutsåld

Vad är galenskap? Eller, rättare sagt, hur ser den kvinnliga galenskapen ut? Vi känner till diagnoser som hysteri, schizofreni och paranoia, men vet mindre om hur dessa diagnoser kan användas av patienterna själva, som roller eller masker. I Den sårade divan undersöker Karin Johannisson växelspelet mellan individ och sjukidentitet, en identitet patienten själv kan ta över, forma och använda. Man kan underordna sig den - eller ta makten över den.

Titeln syftar på Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjertén och Nelly Sachs. Till skillnad från de flesta kvinnor med psykiatrisk diagnos under 1900-talets första hälft behåller de sin professionella identitet livet igenom. Det gäller också när de är som djupast inne i det sjuka, intagna på sinnessjukhus. Alla tre vistas, kortare eller längre tid, på Beckomberga, ett dårhus, en città dolorosa, inbäddad i en park av imaginär frid.

De är födda ungefär samtidigt, och de drabbas alla av stor ångest. Den blir en central del av deras jag och förs in i olika diagnoser. Allt de därefter gör kommer att betraktas genom detta sjukdomsfilter. Deras eget förhållande till sjukidentiteten är ambivalent. De hanterar den både passivt och aktivt och behåller i varierande grad ett slags egenmakt över den.

De är sårade divor, men på olika sätt.

Karin Johannisson skriver om Agnes von K, Sigrid H och Nelly S utifrån deras patientjournaler. Deras öden fälls in i en kontext av kultur, psykiatri, kön, kropp, sexualitet - allt det som ryms i bilden av kvinnan under modernitetens 1900-tal.

"ofrånkomlig för dem som vill förstå mer av gender och psykiatri", Johan Cullberg, SvD

"Var helst ni stöter på något av denna skarpsynta idéhistoriker ska ni stanna till och läsa", DN

"en enastående bok", Jönköpings-Posten
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Den sårade divan : om psykets estetik. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Intressan och skrämmande
  bonadea, 8 oktober 2016

  Att psykiatri har kränkt och skadat människpr är ingen hemlighet, och ändå så berörs jag av Den sårade divan , boken ger inga direkta svar utan istället väcker tankar och reflektioner. Vad är galenskap? I den sårade divan får vi följa tre kvinnor, ta del av deras journaler men även få insyn på olika institutioner runt om i Sverige under 1900 talets Sverigen.
  Detta är ingen lättsam bok, tvärt om är boken svårläst och man blir trött av längre stunders läsning, trots det är det en viktig och intressan bon som jag rekomenderar.

 2. För klinisk
  Hobbybibliotekarien, 13 mars 2016

  Vad är galenskap? Det kan man fråga sig och jag vet inte om jag får något svar i denna bok heller. Men att män diagnostiserat kvinnor som, i deras ögon, beter sig annorlunda, eller är på ett sätt som de inte förstår är ju inget nytt. Det sker ju fortfarande även om kvinnor inte lobotomeras rent fysiskt numera. Jag är ganska säker på att många av de kvinnor och män som satt inspärrade på diverse anstalter inte var särskilt psykiskt sjuka egentligen. De hade nog bara en syn på sig själv och and... Läs hela recensionen

 3. Nöje och nytta
  Maud Söderberg, 6 november 2015

  Oerhört välskriven. Oerhört kunnigt! Kommer att rekommendera boken till alla som jag känner. Den sårade divan är en läsupplevelse långt utöver det vanliga.

 4. Rekommenderas
  Lennart Källströmer, 3 november 2015

  Instämmer i andra recensioner att det är en mycket välskriven och intressant bok som behandlar en tidigare tid och en viktig bok för att förstå vad som händer i vår samtid.
  Rekommenderas!

 5. Väldigt väldigt bra!
  Jonte, 9 oktober 2015

  utomordentligt bra, intressant, gripande. Mycket tankeväckande. Dessa tre kvinnliga genier har stannat kvar i mina tankar. Har gått vidare nu och läser annat av samma författare, just nu Melankoliska Rum.

 6. Rekommenderas!
  Ingrid Larsson, 9 oktober 2015

  Mycket välskriven och intressant bok om en tid som inte var för så länge sedan och en viktig del av hur vi kan förstå vad som händer i vår samtid.
  Rekommenderas varmt!

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Karin Johannisson