Koppar : energivinter i Montana (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Telegram Journalistik
Antal sidor
71
Utgivningsdatum
2014-10-13
Upplaga
1
Förlag
Telegram Förlag
SAB
Pdab.05-qa
ISBN
9789174236989
Koppar : energivinter i Montana (häftad)

Koppar : energivinter i Montana

(1 röst)
Häftad Svenska, 2014-10-13
149
Skickas inom 7-10 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 149 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Montana är USA:s gåva till vildmarksturismen: vilda forsar, storslagna bergspassager, fiske och jakt i världsklass. Ett machosamhälle dolt bakom Klippiga bergen, där tid och rum tycks möjliga att upplösa.

Montana var de stora gruvornas delstat fram till 1998: då svepte en förödande gruvkris in och lamslog näringslivet och krattade manegen för social oro. I dag är Montana en av de viktigaste fronterna i USA:s »war on drugs« och ingen annanstans är missbruket av metamfetamin - eller »meth« - så utbrett som här.

Frilansjournalisten och författaren Klas Lundström visar hur saker och ting faller från samma träd i Montana: en monokultur rest kring ändliga naturresurser. Under Första världskriget kallades Butte »världens rikaste stad« till följd av sina koppartillgångar, vilka gödde USA:s armé i tider av upprustning. I Butte levde »kopparkungarna« och en av USA:s starkaste fackföreningsrörelser sida vid sida. De senare förde en kamp om skäliga löner och villkor som slutade i politiska mord och undantagstillstånd samtidigt som »Förbudstiden« öppnade dörrarna för organiserad brottslighet och politisk korruption.

På 2000-talet är Butte en övergiven plats med hög arbetslöshet som lever på minnet av sina fornstora dagar. Den gamla koppargruvan som ägdes av ökända Anaconda Copper Mining har blivit Nordamerikas värsta tickande miljökatastrof. Dagbrottet Berkeley Pit kallas »världens giftigaste sjö« vars kemikalier - viskar lokalbor - redan nått stadens grundvatten. Men vad kan invånare i Montanas döende gruvsamhällen egentligen göra? »Ska vi packa ihop och flytta? Våra liv finns ju här!« fastslår de.

Koppar är tredje delen i Klas Lundströms bokserie om USA:s energipolitik. Fjärde delen - Kol - släpps i november 2014.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Koppar : energivinter i Montana
  2. +
  3. Svarta ankungen : ett reportage om Lapplands guldfeber och finanskrisens vi

De som köpt den här boken har ofta också köpt Svarta ankungen : ett reportage om Lapplands gu... av Klas Lundström (pocket).

Köp båda 2 för 298 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Koppar : energivinter i Montana