Trädgården jorden : från fångstsamhälle till global kapitalism och därefter (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
336
Utgivningsdatum
2010-04-27
Upplaga
1
Förlag
Gidlunds förlag
Dimensioner
232 x 155 x 20 mm
Vikt
675 g
SAB
Uhb,Qadn
ISBN
9789178448050
Trädgården jorden : från fångstsamhälle till global kapitalism och därefter (inbunden)

Trädgården jorden : från fångstsamhälle till global kapitalism och därefter

(2 röster)
Inbunden Svenska, 2010-04-27
202
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Denna bok är ett brett ekologiskt och politiskt panorama över människan och planetens tillgångar alltifrån fångstsamhället till dagens globala kapitalism. Boken är inte en ekologisk enfrågebok, utan belyser de ekologiska och sociala kriserna i hela dess sammansatthet. Lösningen består inte i att laga och plåstra. För en mänsklig framtid på klotet krävs radikalt nytänkande och en grundläggande politisk omorientering.
I vår tid har industrialism, kapitalism och politisk demokrati banat väg för ett aldrig tidigare skådat välstånd. Det kapitalistiska systemet baseras emellertid på kolonisering. Marknaden är på god väg att ta över inte bara samhällena och naturen utan även våra vardagsliv, som alltmer styrs av varor och tjänster.
Det som är systemets styrka, att sätta naturens alla resurser i människans tjänst, är också dess svaghet, när resurserna tynar och ekosystemtjänsterna hotas. Och trots mer än hundra år av global kapitalism är fattigdomen skriande och orättvisorna lika stora som tidigare, då en stor del av jordens befolkning och länder inte kan dra nytta av de system som berikar andra.
Inte heller får vi en bättre tillvaro och blir lyckligare av ökad konsumtion. En god framtid för oss ligger inte i ännu mer marknad. Inte heller i fler statliga regleringar. Författaren argumenterar för att stärka det civila samhället, skapa nya institutioner och förändra våra värderingar.

Gunnar Rundgren har arbetat med ekologisk odling i över trettio år. Han var en av grundarna av KRAV-certifieringen i Sverige. Under åren 20002005 var han president i IFOAM, den internationella federationen för ekologiskt jordbruk. Sedan 2010 är han medlem av Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Trädgården jorden : från fångstsamhälle till global kapitalism och därefter
 2. +
 3. Uppbörd, utarmning, utveckling : det samiska fångstsamhällets övergång till

De som köpt den här boken har ofta också köpt Uppbörd, utarmning, utveckling : det samiska få... av Lennart Lundmark (häftad).

Köp båda 2 för 351 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Gunnar Rundgren

 • Den stora ätstörningen : maten, makten, miljön

  Gunnar Rundgren

  VI HAR INVAGGATS i föreställningen att det är vi konsumenter som styr vilken mat vi äter och att vi genom våra val kan påverka hur jordbruket bedrivs. Men i själva verket är det tvärtom våra matvanor och val formas av ett allt mer industriellt jor...

 • Kornas planet : om jordens och mångfaldens beskyddare

  Ann-Helen Meyer Von Bremen, Gunnar Rundgren

  Kon har alltid haft en viktig mytologisk betydelse. I Norden precis som i många andra äldre civilisationer har det funnits gott om heliga kor och tjurar. Kon har varit människans följeslagare under 11000 år och spelat en avgörande roll för att byg...