Idrott, tävling och allvar : en kritisk granskning av svensk idrottsforskning (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Malmö Studies in Sport Sciences (del 18)
Antal sidor
197
Utgivningsdatum
2015-03-04
Förlag
idrottsforum.org
Dimensioner
215 x 145 x 15 mm
Vikt
339 g
SAB
Rb
ISBN
9789185645183
Idrott, tävling och allvar : en kritisk granskning av svensk idrottsforskning (häftad)

Idrott, tävling och allvar : en kritisk granskning av svensk idrottsforskning

Häftad Svenska, 2015-03-04
310
  • Skickas inom 5-8 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Jonny Hjelm analyserar den beteendevetenskapliga idrottsforskningen i Sverige åren 1970-2010 och hur man behandlat "tävlingsidrotten", företrädesvis vid studier av barn- och ungdoms idrott. Författaren menar att svenska idrottsforskare inte bara analyserat idrotten utan också påverkat dess utformning.

Med utgångspunkt i Pierre Bourdieus fältbegrepp hävdar Hjelm att den moderna idrotten inte enbart är ett konsumtionsfält - ett område där människor utför idrottsliga aktiviteter med olika status - utan också ett produktionsfält där olika aktörer i konkurrens med varandra producerar och erbjuder de senaste sportutrustningarna, arenaupplevelserna etc., men också tillhandahåller - även här i konkurrens - tolkningar av hur idrott bör förstås. Idrottsorganisationer och deras representanter liksom sportjournalister är i detta sammanhang nyckel kategorier, liksom idrottsvetenskapliga experter; dessa har också, för att använda ett Bourdieubegrepp, "smak för idrott".

Författaren undersöker idrottsforskarnas kritik av tävlings idrottens "logiker" och brist på lekfullhet utifrån en närläsning av en rad idrottsvetenskapliga avhandlingar. Han identifierar meningsbärande begrepp och hur de kan länkas till övergripande värdesystem. Typiskt för den diskursiva förståelsen är dess oreflekterade, självklara drag - "man" vet vad det handlar om, begrepp och tesdrivande resonemang är bekanta och behöver inte förklaras eller motiveras.

Om svenska idrottsforskare kritiskt granskat tävlingsidrotten så granskas här kritiskt idrottsforskarnas texter och uttolkningar av den moderna idrotten. JONNY HJELM är professor i historia vid Umeå universitet. Han har av Svenska idrottshistoriska föreningen utsetts till 2015 års pristagare. Priset delas ut till "välförtjänta personer som gjort stora insatser som kulturminnesvårdare inom idrottsområdet och/eller som idrottshistoriska forskare".
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Idrott, tävling och allvar : en kritisk granskning av svensk idrottsforskning
  2. +
  3. Upplev Tyskland med tåg : sju rutter, praktiska tips och sevärdheter

De som köpt den här boken har ofta också köpt Upplev Tyskland med tåg : sju rutter, praktiska... av Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén (häftad).

Köp båda 2 för 349 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jonny Hjelm