Rättens dilemma : om konflikthantering i ett mångkulturellt samhälle (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Scandinavian Studies in the Sociology of Law (del 3)
Antal sidor
351
Utgivningsdatum
1994-11-01
Upplaga
1. uppl.
Förlag
Bokbox förlag
Dimensioner
209 x 148 x 21 mm
Vikt
460 g
SAB
Ohe-c
ISBN
9789186980153
Rättens dilemma : om konflikthantering i ett mångkulturellt samhälle (häftad)

Rättens dilemma : om konflikthantering i ett mångkulturellt samhälle

Häftad,  Svenska, 1994-11-01
338

Just nu 10% rabatt på allt! Använd kod SEP23

Gäller t.o.m. 28 september 2023. Villkor

  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Dagens Sverige är ett mångkulturellt samhälle, och bristen på stabilitet i relationerna mellan svenskar och olika invandrargrupper banar vägen för konfrontationer, som i sin tur materialiserar sig som "elände, våldsdåd och bråk". Det mångkulturella Sverige blir på så sätt en grogrund för etnokulturella motsättningar.

Eftersom rätten i regel betraktas som samhällets konfliktlösande maskineri par excellence, söker en del av dessa motsättningar en rättfärdig och slutgiltig lösning inom rättssystemet. Av samma anledning byggs förväntningar på rättsliga lösningar upp, dvs att man genom lagstiftning ska få bukt med konflikter och att allt blir bra om en tvist behandlas i rätten. Frågan är emellertid om rätten kan leva upp till dessa förväntningar.

Detta arbete är ett försök att närmare granska de problem som uppstår till följd av Sveriges mångkulturella struktur och som tar sig uttryck i konfliktformer av olika slag. Huvudfrågan som ska besvaras gäller relationen mellan dessa konflikter och rättssystemet. Kan rätten användas för att stävja etnokulturellt grundade konflikter, och i så fall hur?

REZA BANAKAR är numera professor i rättssociologi vid Lunds universitet. Detta är hans doktorsavhandling.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Rättens dilemma : om konflikthantering i ett mångkulturellt samhälle
  2. +
  3. Hälsa, kommunikativt handlande och konfliktlösning : en studie av patientens ställning och av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hälsa, kommunikativt handlande och konfliktlösn... av Bo Carlsson, Åke Isacsson (häftad).

Köp båda 2 för 675 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Reza Banakar

Övrig information

Banakar, Reza. Rättens dilemma. Om konflikthantering i ett mångkulturellt samhälle. Bokbox förlag. Ca 350 s. . Dagens Sverige är ett mångkulturellt samhälle. De senaste årens flyktingströmmar har påskyndat utvecklingen, och idag ryms ett stort antal kulturella och etniska minoriteter inom landets gränser. Med denna utveckling följer kulturella konflikter som utspelar sig på en vardaglig nivå, långt från skinheaddemonstrationer och xenofobi a la Sjöbo. Rätten har kommit att bli det främsta medlet för att lösa också denna typ av konflikter. Men hur fungerar det? Hur väl rustad är det svenska rättssystemet att handskas med kulturkonflikter utan att låta sig påverkas av rasistiska och främlingsfientliga strömningar i folk- djupet? Reza Banakars doktorsavhandling i rättssociologi studerar just detta problem, rättens möjligheter och begränsningar när det gäller att bilägga konflikter mellan den gamla svenskheten V.G.V. och de nya svenskarna.