Beowulfkvädet (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Acta academiae regiae Gustavi Adolphi (del 149)
Antal sidor
290
Utgivningsdatum
2018-06-14
Förlag
Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur
Dimensioner
246 x 168 x 20 mm
Vikt
741 g
ISBN
9789187403279

Beowulfkvädet

(16 röster)  |   Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2018-06-14
363
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Diktverket Beowulf tillhör världslitteraturen. Det har bevarats på fornengelska på ett manuskript från omkring år 1000 och anses allmänt ha komponerats skriftligt av en kristen fornengelsk diktare som en i huvudsak fiktiv berättelse. När frågan om bakgrunden till detta unika epos här för första gången utsätts för en ingående kritisk granskning, framstår denna uppfattning som ohållbar. Beowulfkvädet har av allt att döma överförts som ett enhetligt muntligt diktverk från östra Sverige till East Anglia omkring år 600 för att sedan under viss kristen bearbetning traderas i fornengelska dialektområden och till slut förevigas på manuskript på västsaxisk dialekt i södra England.

Bo Gräslund är professor emeritus i arkeologi vid Uppsala universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Beowulfkvädet
 2. +
 3. Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA av Malin Ekman (pocket).

Köp båda 2 för 442 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Beowulfkvädet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Lärt om något!
  lise-lotte blomquist (oxelösund), 28 mars 2022

  Är nytt för mig och mycket intressant. Språket i gamla Norden har jag inte vågat mig på förut! Gör det du också!

 2. Nu vet vi mer om vår forntid
  Anders A, 30 augusti 2020

  Även om boken handlar om Beowulfkvädets uppkomst och den miljö den utspelar sig i, så gav den mig en djupare förståelse för vår historia redan från bronsåldern och framåt. Boken tar sin utgångspunkt i en gammal strid som handlar om man kan se myter som historiska källor eller inte. På ett förtjänstfullt och intresseväckande sätt går Bo Gräslund igenom och bemöter allting. Jag läste också Dick Harrisons invändningar mot boken i SvD och kan bara konstatera att allt Harrison invänder mot är ocks... Läs hela recensionen

 3. Banbrytande.
  Split, 20 november 2019

  Bo Gräslunds forskning är både banbrytande och intressant. När arkeologi, språkvetenskap, litteraturvetenskap och historia sammanstrålar som bäst. En svensk pärla.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Bo Gräslund

 • Arkeologisk datering

  Bo Gräslund

  Arkeologi som kultur- och samhällsvetenskap är helt beroende av att källmaterialet kan tidsbestämmas. Kronologiskt arbete har därför tagit mycket av arkeologernas uppmärksamhet i anspråk. Då naturvetenskapliga metoder ännu bara kan fylla en del av...