Allmännyttan och jämlikheten : svensk bostadspolitik vid vägskäl? (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
196
Utgivningsdatum
2020-06-26
Upplaga
1
Förlag
SNS Förlag
Dimensioner
250 x 175 x 15 mm
Vikt
422 g
SAB
Ohc
ISBN
9789188637406

Allmännyttan och jämlikheten : svensk bostadspolitik vid vägskäl?

Häftad,  Svenska, 2020-06-26
297
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 7-10 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
  • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
    49
Visa alla 1 format & utgåvor
Utmärkande för den svenska bostadspolitiken sedan 1945 är att den har varit generell, det vill säga riktat sig till alla i stället för till specifika grupper. De kommunala bostadsbolagen allmännyttan har varit en hörnsten i denna politik under mottot goda bostäder för alla . Men i dag spretar allmännyttan runt om i landet. I vissa kommuner fungerar den som politiken avsett, medan den i andra kommuner snarare blivit en boendeform för hushåll med låga inkomster. Och i vissa kommuner existerar inte längre någon allmännytta eller så stängs låginkomsthushåll ute från de kommunala företagen genom höga inkomstkrav.

I rapporten granskar bostadsforskaren Martin Grander allmännyttans och bostadsförsörjningens utveckling från 1940-talet fram till i dag. Analysen bygger på ett rikt empiriskt material som studier av historiska och samtida bostadspolitiska dokument, enkätundersökningar och intervjuer. Allmännyttan och bostadsförsörjningen i Malmö, Norrköping, Landskrona och Göteborg närstuderas och jämförs för att identifiera lokala skillnader.

Författaren skisserar tre möjliga framtidsscenarier för den svenska bostadspolitiken och allmännyttans roll i denna: att fortsätta som i dag, att införa socialbostäder eller att återuppfinna den generella bostadspolitiken men med nödvändiga selektiva inslag.

Martin Grander är fil.dr och forskare vid Institutionen för urbana studier, Malmö universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Allmännyttan och jämlikheten : svensk bostadspolitik vid vägskäl?
  2. +
  3. Bygg din egen pengamaskin : aktiesparandet som gör dig rik och fri

De som köpt den här boken har ofta också köpt Bygg din egen pengamaskin : aktiesparandet som ... av Marcus Hernhag (kartonnage).

Köp båda 2 för 546 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Martin Grander